Διαλέγω Διαδίκτυο… αλλά επιλέγω

Διαλέγω Διαδίκτυο... αλλά επιλέγω!

Το 2ο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου, με αφορμή το 12ο εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου στις 10/02/2015 και στα πλαίσια του προγράμματος “Κοινωνικό Σχολείο” του Υ.ΠΑΙ.Θ., διοργάνωσε στις 14/02/2015 ενημερωτική εκδήλωση στο δημοτικό θέατρο “Άγγελος Σικελιανός” του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης με θέμα: “Διαλέγω διαδίκτυο… αλλά επιλέγω!”.
Η εκδήλωση είχε στόχο να ενημερώσει τους έφηβους και τους γονείς τους για τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του Διαδικτύου αλλά και για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη και χωρίς κριτική σκέψη χρήση του. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από ενημερωτικές εισηγήσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών μας θίχτηκαν τα εξής θέματα: α) Το Διαδίκτυο και οι δυνατότητες που προσφέρει, β) Οι κίνδυνοι στο Διαδίκτυο, γ) Συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση των νέων και οδηγίες προς τους γονείς για τη σωστή χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά τους, δ) Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα παιχνίδια και ε) Η προστασία του ηλεκτρονικού υπολογιστή από ιούς και κακόβουλα λογισμικά.
Οι Υπεύθυνοι Καθηγητές της εκδήλωσης κ. Κορδαλής Παναγιώτης (Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Ξυλοκάστρου), κ. Εσμερλής Νικόλαος (καθηγητής Πληροφορικής) και κ. Μπόκολα Γεωργία (φιλόλογος), ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους που μας τίμησαν με την παρουσία τους, τον Σύμβουλο Παιδαγωγικής Ευθύνης, κ. Μακαντάση Θεμιστοκλή για την ουσιώδη παρέμβασή του, τους δύο εισηγητές μας, τον Εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου κ. Ανδριτσάκη Δημήτριο και την Ψυχολόγο κ. Ρόζου Ευγενία για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας έδωσαν.
Επίσης, ευχαριστούμε το Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ξυλοκάστρου κ. Κοκκιόπουλο Νικόλαο για την αμέριστη συμπαράστασή του στο έργο μας να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από τους διαδικτυακούς κινδύνους, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Ξυλοκάστρου και τους φούρνους Στεργίου, Φιαμέγκου και Γόγολα που ενίσχυσαν τον μπουφέ μας με τα γλυκά που μας προσέφεραν. Τέλος, ευχαριστούμε τους μαθητές μας αλλά και τους γονείς για την ενεργό συμμετοχή τους στην εκδήλωση και την πολύτιμη βοήθεια τους.
Οι μαθητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση χωρίστηκαν σε ομάδες, όπου η κάθε ομάδα παρουσίασε από ένα θέμα, σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και την προστασία του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
 
gallery wordpress plugin

Τα θέματα της Εκδήλωσης
 
 
Τα θέματα που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση αφορούσαν: α) Το Διαδίκτυο και οι δυνατότητες που προσφέρει, β) Οι κίνδυνοι στο Διαδίκτυο, γ) Συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση των νέων και οδηγίες προς τους γονείς για τη σωστή χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά τους, δ) Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα παιχνίδια και ε) Η προστασία του ηλεκτρονικού υπολογιστή από ιούς και κακόβουλα λογισμικά.
 

Ανδριτσάκης Δημήτριος – Π.Σ.Δ.
 
 
Ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου κ. Ανδριτσάκης Δημήτριος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρει το Π.Σ.Δ. στους μαθητές, τις πολιτικές ασφαλείας που εφαρμόζονται για ασφαλή πλοήγηση, τις τεχνικές ελέγχου και τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται, τις Ομάδες Αντιμετώπισης Περιστατικών Ασφαλείας (CERT) και τις πολιτικές αποδεκτής χρήσης του Διαδικτύου.
gallery wordpress plugin
 
gallery wordpress plugin

1η Ομάδα – The Supporters
 
 
Η 1η Ομάδα των μαθητών, παρουσίασε θέματα που αφορούν στη χρήση των μηχανών αναζήτησης, στην ανταλλαγή αρχείων και στην εξ αποστάσεως μάθηση (e-learning), θέματα σχετικά με τη σύγχρονη και ασύγχρονη επικοινωνία, τις ομάδες συζητήσεων (forum), τα δωμάτια συνομιλίας (chat rooms) και τα κοινωνικά δίκτυα (social networks), όπως επίσης και θέματα σχετικά με τα ιστολόγια (blogs), τα κινητά τηλέφωνα, το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) και την ψυχαγωγία.
 

2η Ομάδα – Η Ηλεκτρονική Αστυνομία
 
 
Η 2η Ομάδα των μαθητών, παρουσίασε θέματα που αφορούν στους κινδύνους που εμπεριέχει το Διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα, θέματα σχετικά με ακατάλληλο περιεχόμενο που διακινείται, την παραβίαση της προσωπικής ζωής, μηνύματα εκφοβισμού ή ακόμα και γελοιοποίησης, βίαια παιχνίδια και Διαδικτυακό τζόγο, παιδική αποπλάνηση, καθώς επίσης και θέματα σχετικά με τον εθισμό στο Διαδίκτυο και την πρόκληση φυσικών παθήσεων εξαιτίας της πολύωρης χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
gallery wordpress plugin
 
gallery wordpress plugin

3η Ομάδα – The Dynamic Force
 
 
Η 3η Ομάδα των μαθητών, αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν στην ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και στη σημασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, στην παρενόχληση και παραπλάνηση από αγνώστους, στη χρήση των Διαδικτυακών παιχνιδιών, καθώς επίσης και σε τρόπους προστασίας από κακόβουλες ενέργειες.
 

4η Ομάδα – The Surfers
 
 
Η 4η Ομάδα των μαθητών, δημιούργησε ένα video, το οποίο παρουσιάζει τις επιπτώσεις που ανακύπτουν εξαιτίας της υπέρμετρης χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και θέτει το ζήτημα ως προς την κοινωνική του διάσταση, τονίζοντας περισσότερο τις “μικρές αξίες” της ζωής, όπως την αγάπη, τη φιλία, το παιχνίδι, την εμπιστοσύνη.
gallery wordpress plugin
 
gallery wordpress plugin

Ρόζου Ευγενία – Σχολική Ψυχολόγος
 
 
Η Σχολική Ψυχολόγος κ. Ρόζου Ευγενία αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν στο Διαδικτυακό και Ηλεκτρονικό εκφοβισμό, τι αποτελούν και τι περιλαμβάνουν, τους κινδύνους που επιφυλάσσει η συχνή ενασχόληση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά και στους τρόπους αντιμετώπισης των κινδύνων αυτών, τόσο από την πλευρά των γονέων, όσο και από την πλευρά του σχολείου.
 

5η Ομάδα – The Doctors
 
 
Η 5η Ομάδα των μαθητών, αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν στην προστασία του ηλεκτρονικού υπολογιστή από ιούς και κακόβουλα λογισμικά. Παρουσιάστηκαν τα είδη των ιών και των κακόβουλων λογισμικών, όπως Ιοί, Warms, Trojan Horses, Spyware, Dialers, Adware, Cookies, Phishing και Spams, αναφέρθηκαν στο ρόλο των Hackers, στον τρόπο μετάδοσης των ιών, στα συμπτώματα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή που έχει προσβληθεί από ιό, καθώς και στις τεχνικές προστασίας του.
gallery wordpress plugin