Επίσκεψη στο Μουσείο των Ισθμίων

Την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 μία ομάδα από 16 μαθητές της Γ’ Τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν τον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Ισθμίων, έναν χώρο μεγάλης ιστορικής σημασίας.
Στα Ίσθμια βρισκόταν ο αρχαϊκός (7ος π.Χ. αιώνας) ναός του Ισθμίου Ποσειδώνα, ενός από τους τρεις σημαντικότερους ναούς του Θεού σε όλη την αρχαία Ελλάδα. Οι άλλοι δύο ήταν ο ένας στο Paestum της σημερινής Νότιας Ιταλίας και ο άλλος στο Σούνιο. Επίσης, εκεί λάμβαναν χώρα ανά δύο έτη τα Ίσθμια, τα οποία ήταν ένας από τους τέσσερις Πανελλήνιους Αγώνες της αρχαιότητας.
Η αλήθεια είναι, ότι από τη λαμπρή πόλη δε σώζονται πολλά για το σύγχρονο επισκέπτη. Το πιο καλά διατηρημένο αξιοθέατο είναι τα Ρωμαϊκά Λουτρά του 2ου μ.Χ. αιώνα, με τα θαυμάσια διατηρημένα ψηφιδωτά, τα οποία απεικονίζουν υπέροχες θαλάσσιες σκηνές. Το Μουσείο των Ισθμίων βρίσκεται δίπλα στον εκτενή Αρχαιολογικό χώρο. Αποτελείται από δύο αίθουσες, στις οποίες εκτίθενται μεγάλης αξίας ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στα Ίσθμια και τις Κεγχρεές, το δεύτερο λιμάνι – επίνειο της Αρχαίας Κορίνθου. Ανάμεσα στα ευρήματα, ξεχωρίζουν μία ξύλινη θύρα από το Ναό της Ίσιδας στις Κεγχρεές, τους προδρόμους του ευρωπαϊκού βιτρώ, δηλαδή τα υαλοθετήματα από χρωματιστό γυαλί που απεικονίζουν πουλιά, ψάρια, φυτά και ανθρώπινες μορφές.
 
Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Ισθμίων Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Ισθμίων