Τετραήμερη Εκδρομή της Γ’ Τάξης στη Θεσσαλονίκη

Στα πλαίσια των Σχολικών Δραστηριοτήτων, ο Σύλλογος Καθηγητών του 2ου Γυμνασίου Ξυλοκάστρου συνήλθε σε συνεδρίαση ύστερα από πρόσκληση του Διευθυντή του σχολείου κ. Κορδαλή Παναγιώτη με θέμα: “Τετραήμερη εκδρομή της Γ’ Τάξης στη Θεσσαλονίκη”. Η εκδρομή αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των Σχολικών Δραστηριοτήτων, σύμφωνα με την Πράξη Απόφασης: 12590β/31-10-2014 της Διεύθυνσης Δ.Ε. Κορινθίας.
Ο Διευθυντής του σχολείου ενημέρωσε το Σύλλογο σχετικά με τις διαταγές: 107632/Γ7/02-10-2013, 15170/Γ7/11-02-2014 και Γ2/48321/28-11-1990, την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σχετικά με τις σχολικές εκδρομές (Αριθμός Φύλλου: 2769/02-12-2011, τεύχος Δεύτερο) και του Νόμου περί σχολικών εκδρομών (129287/Γ2/10-11-2011, Άρθρο 3) και γνωστοποίησε στο Σύλλογο την Απόφαση της Διεύθυνσης Δ.Ε. Κορινθίας με Αριθμό Πρωτοκόλλου: 12590β/31-10-2014 για την πραγματοποίηση της Σχολικής Δραστηριότητας με θέμα: “Η Ιστορία της Θεσσαλονίκης”, που επιτρέπει στους μαθητές της Γ’ Τάξης επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, διάρκειας τεσσάρων (4) ημερών (δύο εργάσιμες ημέρες και δύο αργίες).
Στην εκδρομή συμμετείχαν 42 μαθητές σε σύνολο 55, ήτοι το 70% των μαθητών που απαιτείται για την πραγματοποίηση της εκδρομής. Οι υπεύθυνες δηλώσεις των κηδεμόνων των μαθητών που επιτρέπουν τη συμμετοχή τους στη Σχολική Δραστηριότητα βρίσκονται στο γραφείο του Διευθυντή. Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 26/03/2015 έως και 29/03/2015 και αρχηγός της ορίστηκε η κ. Συρίγου Ανδρονίκη, με συνοδούς εκπαιδευτικούς τον κ. Εσμερλή Νικόλαο και τον κ. Τερζή Γεώργιο.
Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλάμβανε, μεταξύ άλλων:

  • Άφιξη στη Βεργίνα και επίσκεψη στο μουσείο και τον τάφο του Φιλίππου.
  • Περιήγηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
  • Επίσκεψη στο Λευκό Πύργο.
  • Επίσκεψη στο ιστορικό κέντρο της πόλης και τη Ροτόντα.
  • Επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.
  • Επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου.
  • Επίσκεψη στο Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.
  • Επίσκεψη στο Μουσείο Βρέλλη.
  • Επίσκεψη στην πόλη της Αμφιλοχίας.

Η αναχώρηση για την εκδρομή πραγματοποιήθηκε την 26/03/2015 στις 07:00 το πρωί από το χώρο του σχολείου και η επιστροφή προγραμματίστηκε για την 29/03/2015 στις 22:00 το βράδυ πάλι στο χώρο του σχολείου, με ενδιάμεσες στάσεις στο μουσείο Βρέλλη και στην πόλη της Αμφιλοχίας.

 
Επίσκεψη στη Βεργίνα

Επίσκεψη στη Βεργίνα

Στην περιοχή αυτή υπήρξε η παλιά πρωτεύουσα του αρχαίου Μακεδονικού κράτους, οι ΑΙΓΕΣ. Εδώ υπάρχουν τα Ανάκτορα, το Αρχαίο Θέατρο, οι Βασιλικοί Τάφοι και ο Τάφος του Φιλίππου με τα μοναδικής αξίας ευρήματά του (Χρυσή Λάρνακα, Υδρία, Στεφάνια, Ασπίδα κ.λπ.), που αποτελούν στοιχεία παγκόσμιας ακτινοβολίας. Ο χώρος των Βασιλικών Τάφων με τα στέγαστρά του, είναι ιδιαίτερα επιβλητικός για τον επισκέπτη. Ο χώρος κατοικείτο, σύμφωνα με τις ενδείξεις, συνεχώς από την Εποχή της πρώιμης Χαλκοκρατίας (3η χιλιετία π.Χ.), ενώ ήδη κατά την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (11ος - 8ος αιώνας π.Χ.) ήταν ένα σημαντικό πλούσιο και πολυπληθές κέντρο.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης - Άγιος Δημήτριος

Η πόλη της Θεσσαλονίκης - Άγιος Δημήτριος

Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη σε πληθυσμό και έκταση πόλη της Ελλάδας. Συχνά αναφέρεται και ως η συμπρωτεύουσα της Ελλάδας. Αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Από την ίδρυσή της από τον Κάσσανδρο η Θεσσαλονίκη, ως μια ακμάζουσα ελληνιστική πόλη, μέχρι την οθωμανική κυριαρχία αξιοποιεί την στρατηγική της θέση και αναπτύσσεται σε μια πολυπολιτισμική πόλη.

Επίσκεψη στο Λευκό Πύργο

Επίσκεψη στο Λευκό Πύργο

Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα (χτίστηκε πιθανόν μεταξύ 1450 και 1470). Σήμερα θεωρείται χαρακτηριστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης και είναι ό,τι έχει σωθεί από την κατεδαφισμένη οθωμανική οχύρωση της πόλης. Η σημερινή μορφή του πύργου αντικατέστησε τη βυζαντινή οχύρωση του 12ου αιώνα, για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων και ως φυλακή θανατοποινιτών. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και είναι ένα από τα πιο γνωστά κτίσματα - σύμβολα πόλεων στην Ελλάδα. Έχει 6 ορόφους, 34 μέτρα ύψος και 70 μέτρα περίμετρο.

Επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου

Επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου

Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1997, όταν η Θεσσαλονίκη ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Σκοπός του μουσείου είναι η συγκέντρωση, διάσωση και μουσειολογική προβολή των στοιχείων της κινηματογραφικής ζωής της χώρας. Στο πλαίσιο του στόχου αυτού, το μουσείο μεριμνά για τη μελέτη και τεκμηρίωση υλικού που αφορά στην κινηματογραφική τέχνη καθώς και στην οργάνωση ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με άλλους συναφείς φορείς.

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

Το 1999 συστάθηκε από το σωματείο "Οι Φίλοι του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα" το κοινωφελές Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Αποτελεί Ν.Π.Ι.Δ. και εποπτεύεται από τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού (Π.Δ. 14.1.1999, ΦΕΚ Β'36/26.1.1999) και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Σύμφωνα με το καταστατικό του, οι σκοποί του Ιδρύματος είναι αφενός η διατήρηση και διάδοση της μνήμης των αγώνων του Ελληνισμού για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, ιδιαίτερα του Μακεδονικού Αγώνα, αφετέρου η επιστημονική μελέτη της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Μακεδονίας.

Επίσκεψη στο Μουσείο Βρέλλη

Επίσκεψη στο Μουσείο Βρέλλη

Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, επίσης γνωστό και ως Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, βρίσκεται στην περιοχή των Ιωαννίνων, στην Ήπειρο. Θεμελιώθηκε με πρωτοβουλία του Παύλου Βρέλλη τον Φεβρουάριο του 1983 και άνοιξε τις πόρτες του το 1995 και είναι το πλέον γνωστό μουσείο αυτού του είδους στην Ελλάδα. Είναι έργο ενός και μόνο ανθρώπου, του Παύλου Βρέλλη, όπου για 13 χρόνια εργάστηκε ακατάπαυστα, μόνο για το έργο αυτό. Σκοπός του καλλιτέχνη, ήταν να αναπαραστήσει Ιστορικά γεγονότα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σε φυσικό μέγεθος μέσα στο μουσείο.

Επίσκεψη στην Αμφιλοχία

Επίσκεψη στην Αμφιλοχία

Η Αμφιλοχία είναι παράλια κωμόπολη στην πρώην επαρχία Βάλτου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Είναι χτισμένη στο πιο εσωτερικό σημείο του όρμου του Αμβρακικού κόλπου αμφιθεατρικά πάνω σε δυο λόφους που στο νότιο μέρος συγκλίνουν μεταξύ τους και σχηματίζουν ορθή γωνία. Πρόκειται για πολύ σημαντική θέση, αφού για αιώνες αποτελεί τη μοναδική δίοδο από τη δυτική Στερεά Ελλάδα προς την Ήπειρο ακόμα και μετά την κατασκευή της σύγχρονης υποθαλάσσιας σήραγγας Ακτίου - Πρέβεζας. Στη θέση της Αμφιλοχίας βρισκόταν η αρχαία Ακαρνανική πόλη Λιμναία, της οποίας ερείπια σώζονται μέχρι σήμερα.