Το Μεγάλο μας Τσίρκο

Το 2ο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου ανέβασε στις 24/03/2015 στο θέατρο “Άγγελος Σικελιανός” του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης το θεατρικό έργο “Το Μεγάλο μας Τσίρκο” του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Το έργο αυτό ανέβηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1973 από το θίασο της Τζένης Καρέζη και του Κώστα Καζάκου και διατρέχει με σατυρικό, αλλά και δραματικό τρόπο τη νεότερη Ελληνική Ιστορία, από την Τουρκοκρατία και τον Όθωνα ως τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Γερμανική Κατοχή.
Μέσα από τις κωμικοτραγικές ιστορίες του, είχε στόχο την αφύπνιση του ελληνικού λαού ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς που του είχε επιβληθεί. Οι παραστάσεις ήταν ολοένα και μαζικότερες. Σύντομα η λογοκρισία της Χούντας έβαλε στο στόχαστρο της το έργο και η επιτροπή λογοκρισίας προσπαθούσε, μάταια, να βρει στοιχεία. Τα κείμενα ήταν αλληγορικά γραμμένα και οι «σπόνδυλοι» δίνονταν στη επιτροπή ανακατεμένοι. Ο βασικότερος ήρωας του έργου ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, που αλληγορικά ο θεατρικός συγγραφέας τον τοποθετεί στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, μέσα από τη οποία ο ελληνικός λαός διεκδίκησε Σύνταγμα και καλούσε τους Έλληνες σε νέο ξεσηκωμό. Οι αναλυτές προσπαθούσαν να βρουν αντικαθεστωτικές εκφράσεις, όμως τα λόγια του Κολοκοτρώνη ήταν υπεράνω κάθε υποψίας.
Την ομάδα των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Ξυλοκάστρου που συμμετείχε στο θεατρικό έργο αποτέλεσαν οι μαθητές:
 
» Γκαμπής Θοδωρής » Εξαδάκτυλος Νίκος
» Ζαφειρόπουλος Άρης » Θεοδωροπούλου Ιωάννα
» Κορκάρη Νεφέλη » Κραββαρίτη Κωνσταντίνα
» Μαντζάνας Θοδωρής » Μαντζώρου Γρηγορία
» Μιχαλόπουλος Γιώργος » Μπερτσεκά Μαριχρύσα
» Πάνου Δήμητρα » Σιώκου Χαρίκλεια
» Τρουπιώτη Κατερίνα » Τσανδήλα Αναστασία
» Φιαμέγκου Σταυρούλα » Χάντης Αργύρης
 
Οι παραπάνω μαθητές θα μεταβούν στην Κόρινθο στις 27/04/2015 για να συμμετάσχουν στο 8ο Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Κορίνθου. Οι μαθητές θα συνοδεύονται από την εκπαιδευτικό κ. Μαρούδα Αθηνά, η οποία έχει αναλάβει το συντονισμό και την επιμέλεια του έργου, όσον αφορά στη συμμετοχή του σχολείου μας στη θεατρική παράσταση.