Nόμος 2413, (ΦΕΚ Α' 124 / 14-6-1996)
 

ΓΡΑΣΕΠ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Η ελληνική παιδεία στο εξωτερικό, η διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'
ΣΚΟΠΟΣ, ΜΟΡΦΕΣ, ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Άρθρο 1
Σκοπός της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

1. Σκοπός της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό είναι:

α. η καλλιέργεια και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας,

β. η ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας,

γ. η διαμόρφωση της προσωπικότητας των ελληνοπαίδων, που θα ενισχύει την αυτογνωσία και αυτοπεποίθησή τους,

δ. η προβολή και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής και ορθόδοξης παράδοσης και του ελληνικού πολιτισμού στις άλλες χώρες,

ε. η ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών στοιχείων, των παραδόσεων και της ιστορίας του ελληνισμού που ζει σε διάφορες χώρες και περιοχές της γης, καθώς και ή προβολή και αξιοποίηση των στοιχείων αυτών στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, και στο εξωτερικό,

στ. η αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας του ελληνισμού της διασποράς για την ανάπτυξη της επιστήμης, του πολιτισμού και της παιδείας στην Ελλάδα,

ζ. η συμβολή στην αμοιβαία κατανόηση, την ειρηνική συμβίωση και συνεργασία ατόμων και ομάδων διαφορετικής προέλευσης και πολιτιστικής παράδοσης, που ζουν στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες.

2. Η ελληνική παιδεία στο εξωτερικό αποβλέπει στην ενίσχυση προγραμμάτων και μορφών της ελληνικής παιδείας, που θα ανταποκρίνονται στις συνθήκες που επικρατούν στην κάθε χώρα, ενώ θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις εκπαιδευτικές, ψυχολογικές και πολιτιστικές ανάγκες των ελληνοπαίδων και του ελληνισμού της διασποράς γενικότερα. Με την ίδια αυτή προσέγγιση θα ενισχύονται προγράμματα και μορφές οργάνωσης της ελληνικής παιδείας που θα απευθύνονται και σε κατοίκους των άλλων χωρών.

Άρθρο 2
Μορφές οργάνωσης της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

1. Η ελληνική παιδεία στο εξωτερικό παρέχεται από εκπαιδευτικές μονάδες όπως:

α) τμήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού ενταγμένα στα σχολεία των άλλων χωρών,

β) ελληνικά τμήματα των ευρωπαϊκών σχολείων και των σχολείων διεθνών οργανισμών,

γ) δίγλωσσες τάξεις ενταγμένες στα σχολεία των άλλων χωρών,

δ) μονάδες δίγλωσσης εκπαίδευσης,

ε) τμήματα ελληνικών σπουδών ή άλλες μορφές οργάνωσης ελληνικών σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των άλλων χωρών, καθώς και θεολογικές σχολές ή άλλες μονάδες ορθόδοξης εκπαίδευσης,

στ) τμήματα διδασκαλίας ενηλίκων και κέντρα διδασκαλίας από απόσταση με όλες τις δυνατές μορφές,

ζ) εκπαιδευτικές μονάδες (ή σχολεία) ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

2. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, μπορεί να αναγνωρίζονται, να ενισχύονται ή να ιδρύονται και να λειτουργούν στις άλλες χώρες:

α) εκπαιδευτικές μονάδες με ελληνόγλωσσο πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις συνθήκες εκπαίδευσης των άλλων χωρών και

β) μη ενταγμένα τμήματα ελληνικής γλώσσας και τμήματα ενηλίκων.

Άρθρο 3
Φορείς της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Φορείς της ελληνικής παιδείας του εξωτερικού μπορεί να είναι οι ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές, οι ορθόδοξες εκκλησίες, οι εκπαιδευτικές ή άλλες αρχές των άλλων χωρών, οι ελληνικές κοινότητες, ελληνικά ιδρύματα, σύλλογοι γονέων και πολιτιστικοί ή μορφωτικοί σύλλογοι, σωματεία και άλλα νομικά και φυσικά πρόσωπα.

Άρθρο 4
Μέσα στήριξης της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

1. Η ελληνική παιδεία στο εξωτερικό στηρίζεται με:

α) τη διάθεση εκπαιδευτικών από την Ελλάδα και την πρόσληψη ομογενών εκπαιδευτικών στις άλλες χώρες,

β) τη σύνταξη προγραμμάτων, προσαρμοσμένων στις συνθήκες των άλλων χωρών από μεικτές επιτροπές και συνεργασία ειδικών επιστημόνων του εσωτερικού και εξωτερικού,

γ) τη συγγραφή και διάθεση σχολικών βιβλίων,

δ) τη μόρφωση, επιμόρφωση και μετεκπαίδευση ελλήνων εκπαιδευτικών για διάθεση στο εξωτερικό, καθώς και ομογενών και άλλων εκπαιδευτικών,

ε) την κατάρτιση προδιαγραφών και διάθεση, καθώς και αποστολή εκπαιδευτικού υλικού και άλλων μέσων διδασκαλίας,

στ) τη χρηματοδότηση φορέων και εκπαιδευτικών μονάδων για την παροχή ελληνικής παιδείας,

ζ) την ενίσχυση της λειτουργίας σχολών του εξωτερικού, που καταρτίζουν εκπαιδευτικούς για διδασκαλία σε σχολεία του εξωτερικού, με οικονομική επιχορήγηση αυτών, απόσπαση κατάλληλων εκπαιδευτικών από την Ελλάδα, χορήγηση υποτροφιών στους σπουδαστές τους για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, καθώς και την εκπαίδευση και τη μετεκπαίδευσή τους σε ελληνικά Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.,

η) την ενίσχυση της λειτουργίας των τμημάτων ελληνικών σπουδών και των κάθε είδους πρωτοβουλιών των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ινστιτούτων του εξωτερικού για τη διδασκαλία και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού,

θ) την οικονομική και κάθε άλλου είδους ενίσχυση των πρωτοβουλιών ομογενών και αλλογενών για τη διάδοση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού,

ι) τη χορήγηση χρηματικών βραβείων και επαίνων σε αριστεύοντες μαθητές και φοιτητές στην ελληνική γλώσσα, καθώς και σε ομογενείς και αλλογενείς που επιδεικνύουν δραστηριότητα στη διάδοση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας,

ια) τη βράβευση των εκπαιδευτικών που καταβάλλουν ιδιαίτερο ζήλο κατά την άσκηση του διδακτικού τους έργου.

2. Οι περιπτώσεις και οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεών του παρόντος άρθρου, καθώς και οι υποχρεώσεις των υποτρόφων του εξωτερικού για προσφορά διδακτικού έργου στα σχολεία του εξωτερικού καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, το ύψος των οικονομικών ενισχύσεων και επιχορηγήσεων σε κάθε περίπτωση, καθώς και το ύψος των χορηγούμενων υποτροφιών, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών και καταβάλλονται από πιστώσεις που εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Άρθρο 5
Ίδρυση, σκοπός, αρμοδιότητες

1. Ιδρύεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (Ι.Π.Ο.Δ.Ε.), που έχει ως κύριο σκοπό τη μελέτη και έρευνα των εκπαιδευτικών θεμάτων που αφορούν στην ελληνική παιδεία στο εξωτερικό, καθώς και την ευθύνη και το συντονισμό των προσπαθειών για την έγκυρη και έγκαιρη εκτέλεση των ποικίλων προγραμμάτων.

2. Έργο του Ι.Π.Ο.Δ.Ε. είναι:

α) Η σύνταξη και η έγκριση προγραμμάτων, η έγκριση και συγγραφή διδακτικών βιβλίων, καθώς και η προετοιμασία διδακτικού υλικού για τις εκπαιδευτικές μονάδες στο εξωτερικό και τα σχολεία Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

β) Η κατάρτιση προδιαγραφών κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού για τα σχολεία του εξωτερικού, η προετοιμασία και η παραγωγή θεμάτων τηλεπαιδείας, εκπαίδευσης με αλληλογραφία και τηλεματικής.

γ) Η επιμόρφωση των συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού.

δ) Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν ή πρόκειται να διδάξουν σε άλλες τις εκπαιδευτικές μονάδες της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό, καθώς και των ξένων εκπαιδευτικών που εργάζονται στις εκπαιδευτικές μονάδες αυτές.

ε) Η μελέτη των θεμάτων των παλιννοστούντων ή επαναπατριζόμενων Ελλήνων και ειδικότερα της εκπαίδευσης των παλιννοστούντων μαθητών, ώστε να γίνεται όσο τα δυνατόν ευκολότερη και περισσότερο ευχερής η ένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

στ) Η μελέτη και έγκαιρη αντιμετώπιση κάθε άλλου σχετικού θέματος που αφορά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και την ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

ζ) Η φροντίδα για την υλοποίηση των μέσων στήριξης της ελληνικής παιδείας σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου άρθρου.

η) Η προσαρμογή των προγραμμάτων στα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες αυτών.

θ) Η γνωμοδότηση για την ίδρυση σχολείων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και η μελέτη και έγκαιρη αντιμετώπιση κάθε άλλου σχετικού θέματος της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

3. Για την εκτέλεση του έργου του το Ι.Π.Ο.Δ.Ε. συνεργάζεται με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, άλλους φορείς και ομάδες ειδικών επιστημόνων και εκπαιδευτικών, που εργάζονται στην Ελλάδα ή στις άλλες χώρες, τις εκπαιδευτικές αρχές των χωρών αυτών και άλλους φορείς. Το Ι.Π.Ο.Δ.Ε. πιστοποιεί τα προγράμματα φορέων που ενισχύονται κατά το άρθρο 4 του παρόντος νόμου.

4. Επίσης, το Ι.Π.Ο.Δ.Ε. συνεργάζεται με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, εκπρόσωπος του οποίου συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτού.

Άρθρο 6
Εποπτεία και πόροι του Ι.Π.Ο.Δ.Ε.

1. Το Ι.Π.Ο.Δ.Ε. έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο και εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά τα οριζόμενα με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Ο εποπτεύων Υπουργός:

α) Διορίζει τον Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και τα μέλη αυτού, μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος, η οποία καθορίζει και τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για το διορισμό. Ο Πρόεδρος διορίζεται ύστερα από γνώμη της διαρκούς επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.

β) Εγκρίνει τους κανονισμούς που καθορίζουν τις διαδικασίες εκπόνησης των μελετών και παραγωγής διδακτικού υλικού, καθώς και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Ι.Π.Ο.Δ.Ε.

γ) Εγκρίνει τον προϋπολογισμό και τον ισολογισμό του Ι.Π.Ο.Δ.Ε., καθώς και τον ισολογισμό κάθε χρήσης.

δ) Παρέχει γενικές κατευθύνσεις στα όργανα διοίκησης του Ι.Π.Ο.Δ.Ε. για την εκπλήρωση της αποστολής τους.

ε) Αναθέτει στο Ι.Π.Ο.Δ.Ε. μελέτες και έρευνες σχετικές με τα θέματα της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό και της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

3. Το Ι.Π.Ο.Δ.Ε. επιχορηγείται από πιστώσεις που εγγράφονται για το σκοπό αυτόν στον προϋπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το ύψος της ετήσιας επιχορήγησης καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, που εκδίδεται στο τελευταίο δίμηνο κάθε έτους και αναφέρεται στο επόμενο έτος.

4. Άλλοι πόροι του Ι.Π.Ο.Δ.Ε. είναι οι χρηματοδοτήσεις από διεθνείς οργανισμούς και φορείς και οι δωρεές και εισφορές δημόσιων, ομογενειακών και ιδιωτικών φορέων και φυσικών προσώπων της ημεδαπής και αλλοδαπής.

5. Στο Ι.Π.Ο.Δ.Ε. λειτουργεί συμβούλιο για την επεξεργασία προτάσεων σε θέματα αρμοδιότητας του Ι.Π.Ο.Δ.Ε.. Μέλη του συμβουλίου είναι:

α) ο πρόεδρος του Ι.Π.Ο.Δ.Ε. ως πρόεδρος,

β) ένας εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου,

γ) ένας εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής,

δ) ένας εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας,

ε) ένας εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Μεγάλης Βρετανίας,

στ) ένας εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας,

ζ) πέντε εκπρόσωποι που ορίζονται από το Σ.Α.Ε.,

η) ένας εκπρόσωπος του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,

θ) ένας εκπρόσωπος του Υπουργού Εξωτερικών,

ι) ένας εκπρόσωπος του Υπουργού Πολιτισμού,

ια) ένας εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού,

ιβ) ένας εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Οι προτάσεις του συμβουλίου κοινοποιούνται στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το συμβούλιο συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Άρθρο 7
Διοίκηση, οργάνωση και λειτουργία του Ι.Π.Ο.Δ.Ε.

1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται: ο) η έδρα, η σύνθεση, ο τρόπος συγκρότησης του διοικητικού συμβουλίου του Ι.Π.Ο.Δ.Ε., η διάρκεια της θητείας των μελών του και ο τρόπος λειτουργίας του,

β) οι αρμοδιότητες του διοικητικού συμβουλίου, του Προέδρου και του Αντιπροέδρου αυτού,

γ) η υποστήριξη του Ι.Π.Ο.Δ.Ε. με τοποθέτηση διοικητικών υπαλλήλων και εκπαιδευτικών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που υπηρετούν με απόσπαση,

δ) οι πόροι του Ι.Π.Ο.Δ.Ε., πέραν της κρατικής επιχορήγησης, οι πηγές προέλευσης και η διαδικασία διάθεσής τους για την εξυπηρέτηση των σκοπών αυτού,

ε) η διαδικασία σύστασης επιτροπών και ομάδων εργασίας για τη μελέτη και την αντιμετώπιση θεμάτων, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Ι.Π.Ο.Δ.Ε.,

στ) κάθε άλλο θέμα που έχει σχέση με την οργάνωση και τη λειτουργία του Ι.Π.Ο.Δ.Ε.. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών συνιστώνται οι αναγκαίες θέσεις προσωπικού στο Ι.Π.Ο.Δ.Ε. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και καθορίζονται τα προσόντα και η διαδικασία πρόσληψης στις θέσεις αυτές. Στο διοικητικό συμβούλιο του Ι.Π.Ο.Δ.Ε. μετέχει, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης της κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

2. Ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Ι.Π.Ο.Δ.Ε. παρέχουν τις υπηρεσίες τους κατά πλήρη απασχόληση και πρέπει να είναι επιστήμονες με αυξημένα προσόντα και υψηλού επιπέδου γνώση και εμπειρία, όπως στη διοίκηση της εκπαίδευσης και στα θέματα της εκπαίδευσης στο εξωτερικό και της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

3. Στον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο καταβάλλονται μηνιαίες αποδοχές. Στα λοιπά μέλη του διοικητικού συμβουλίου καταβάλλεται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις ή για την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων, που τους αναθέτει το διοικητικό συμβούλιο. Στα μέλη των επιτροπών και ομάδων εργασίας, καθώς και σε μεμονωμένους επιστήμονες, ανατίθεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου η εκτέλεση συγκεκριμένου έργου για την οποία καταβάλλεται αποζημίωση, ανάλογη με το περιεχόμενο του έργου και τη διάρκεια αυτού.

4. Το ύψος των μηνιαίων αποδοχών του Προέδρου και Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ο.Δ.Ε., καθώς και το ύψος των αποζημιώσεων των μελών των επιτροπών και ομάδων εργασίας και των μεμονωμένων επιστημόνων, καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.

5. Αν ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος κατέχουν έμμισθη θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι αποδοχές της προηγούμενης παραγράφου συμπληρώνουν τις αποδοχές της έμμισθης αυτής θέσης μέχρι του ορίου του άρθρου 4 του ν. 2303/1995 (ΦΕΚ 80 Α').

6. Εφόσον οι συμμετέχοντες στις επιτροπές και ομάδες εργασίας ή οι μεμονωμένοι επιστήμονες, που ασκούν συγκεκριμένο έργο, λαμβάνουν μηνιαία αποζημίωση, το ύψος αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο του άρθρου 4 του ν. 2303/1995 (ΦΕΚ 80 Α').

7. Η υπηρεσία του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, καθώς και των υπηρετούντων με απόσπαση στο Ι.Π.Ο.Δ.Ε., θεωρείται συνεχής στην οργανική θέση αυτών για κάθε περίπτωση. "8. Στην περίπτωση που ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Π.Ο.Δ.Ε. είναι μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. πλήρους απασχόλησης, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 2 περίπτωση θ' του Ν. 2530/1997 και οι διατάξεις του άρθρου 10 παρ.16 του Ν. 2327/1995 (ΦΕΚ 156 Α') που αναφέρονται στον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου." ***Η παρ.8 προστέθηκε με το άρθρο 7 του Ν.2909/2001 (Α 90)

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ'
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Άρθρο 8
Εκπαιδευτικές μονάδες

1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ι.Π.Ο.Δ.Ε. και πρόταση των διπλωματικών ή προξενικών αρχών, ιδρύονται στις άλλες χώρες εκπαιδευτικές μονάδες που αναφέρονται στο άρθρο 2 του παρόντος νόμου. Με ίδια απόφαση, που εκδίδεται με την ίδια διαδικασία, αναγνωρίζονται εκπαιδευτικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, που ιδρύονται και λειτουργούν από τους λοιπούς φορείς του άρθρου 3 του παρόντος νόμου και καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την αναγνώρισή τους.

2. Στις εκπαιδευτικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης παρέχεται και ξενόγλωσσο μέρος του προγράμματος, που διαμορφώνεται από το φορέα αυτών σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικές αρχές των άλλων χωρών και εγκρίνεται από το Ι.Π.Ο.Δ.Ε..

3. Στις εκπαιδευτικές μονάδες της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εφαρμόζονται κατ' αρχήν τα ισχύοντα στα δημόσια σχολεία της ημεδαπής ως προς την έναρξη, διάρκεια και λήξη του σχολικού και διδακτικού έτους, τις αργίες και διακοπές, τα προγράμματα διδασκαλίας, τις εγγραφές, μετεγγραφές, τη φοίτηση και τις εξετάσεις κάθε είδους και τη χορήγηση τίτλων σπουδών. Τα θέματα της παρούσας παραγράφου διαμορφώνονται από το Ι.Π.Ο.Δ.Ε., ύστερα από πρόταση του οικείου φορέα, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στις άλλες χώρες και οι σχετικές ρυθμίσεις εγκρίνονται, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

4. Στους απόφοιτους των εκπαιδευτικών μονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης χορηγούνται απολυτήριοι τίτλοι, οι οποίοι αναγνωρίζονται ως ισότιμοι με τους τίτλους των αντίστοιχων σχολείων της ημεδαπής με απόφαση του Υπουργού Ε8νικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνωμοδότηση του Ι.Π.Ο.Δ.Ε..

5. Στις εκπαιδευτικές μονάδες δίγλωσσης εκπαίδευσης εφαρμόζεται το πρόγραμμα των αντίστοιχων σχολείων των ξένων χωρών και παράλληλα διδάσκεται σε αυτές η ελληνική γλώσσα, ο ελληνικός πολιτισμός και κατά περίπτωση και άλλα μαθήματα στην ελληνική γλώσσα.

6. Οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 4 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και στις εκπαιδευτικές μονάδες δίγλωσσης εκπαίδευσης, εφόσον οι ώρες διδασκαλίας στην ελληνική γλώσσα είναι οκτώ (8) κάθε εβδομάδα.

7. Τα τμήματα ελληνικής γλώσσας. τα ενταγμένα στα σχολεία ξένων χωρών, τα οποία ιδρύονται από τις αρμόδιες αρχές των χωρών αυτών ή τους φορείς του άρθρου 3 του παρόντος νόμου, επιδιώκουν την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στους μαθητές των σχολείων των ξένων χωρών. Η λειτουργία των τμημάτων αυτών κατά τάξεις ή κατά επίπεδα ελληνομάθειας, καθώς και η φοίτηση παιδιών με ειδικές ανάγκες καθορίζονται από το Ι.Π.Ο.Δ.Ε. και εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

8. Οι δίγλωσσες τάξεις είναι ενταγμένες στα σχολεία των άλλων χωρών και διακρίνονται σε:

α) προπαρασκευαστικές για τη φοίτηση ομογενών, στις οποίες οι μαθητές προετοιμάζονται με μεταβατικό ξενόγλωσσο πρόγραμμα για να φοιτήσουν στις κανονικές τάξεις των σχολείων των άλλων χωρών και διδάσκονται παράλληλα την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό,

β) δίγλωσσες τάξεις για φοίτηση ομογενών, στις οποίες εφαρμόζεται δίγλωσσο πρόγραμμα, που αποβλέπει στην παράλληλη καλλιέργεια των δύο γλωσσών και πολιτισμών με τη διδασκαλία των γλωσσών αυτών και τη διδασκαλία μαθημάτων και στις δύο γλώσσες και

γ) μεικτές τάξεις με δίγλωσσο πρόγραμμα.

9. Στους μαθητές των δίγλωσσων τάξεων χορηγείται μόνον ο τίτλος σπουδών του ξένου σχολείου, που περιλαμβάνει και τη βαθμολογία των μαθημάτων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση του Ι.Π.Ο.Δ.Ε., μπορεί να αναγνωρίζεται η ισοτιμία των τίτλων αυτών με τους τίτλους των αντίστοιχων σχολείων της ημεδαπής.

10. Ιδιαίτερο τύπο εκπαιδευτικών μονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης αποτελούν τα ελληνικά τμήματα των Ευρωπαϊκών σχολείων, που ακολουθούν τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων αυτών.

11. Τα δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ισότιμα προς τα αντίστοιχα σχολεία της ημεδαπής.

12. Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων συνεργάζεται με τα συναρμόδια υπουργεία, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα ερευνών της Ελλάδας και τους ελληνικούς και ξένους φορείς του άρθρου 3 για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στο εξωτερικό. Επίσης, συνεργάζεται με εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή με ιδρύματα ερευνών του εξωτερικού, τα οποία και ενισχύει για την ίδρυση τμημάτων ή άλλων μορφών ελληνικών σπουδών για διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, καθώς και για την εκπαίδευση διδακτικού προσωπικού. Για τη λειτουργία των τμημάτων της παρούσας παραγράφου εγγράφονται σχετικές δαπάνες στον προϋπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων το ύψος των οποίων κα8ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

13. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα θέματα που αφορούν τα προσόντα και τη διαδικασία απόσπασης εκπαιδευτικών στα τμήματα ελληνικών σπουδών ή σε άλλες μορφές διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, που λειτουργούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε ιδρύματα ερευνών του εξωτερικού, τα απαιτούμενα προσόντα, την αποστολή βιβλίων, τις ανταλλαγές φοιτητών και διδακτικού επιστημονικού προσωπικού, την οργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και ειδικών προγραμμάτων σπουδών, τη διάθεση υποτροφιών, την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων και κάθε συναφή λεπτομέρεια.

14. Οι εκπαιδευτικές μονάδες (ή σχολεία) ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, των οποίων φορείς είναι οι ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές, καταργούνται σταδιακά από το σχολικό έτος 1997 - 1998, από την έναρξη του οποίου παύουν να δέχονται μαθητές για αρχική εγγραφή σε κάθε σχολική μονάδα. κατ' εξαίρεση μπορεί να επιτραπεί συνέχιση της λειτουργίας εκπαιδευτικών μονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση των οικείων διπλωματικών ή προξενικών αρχών και σύμφωνη γνώμη του Ι.Π.Ο.Δ.Ε., όταν οι εκπαιδευτικές συνθήκες στις άλλες χώρες επιβάλλουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους). *** Η παρ.14 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρ.3 Ν.2621/1998 Α 136/23.6.1998 και με την παρ.5 άρθρ.14 Ν.2640/1998 Α 206.

Άρθρο 9
Προγράμματα ανταλλαγών

1. Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού, μπορεί να οργανώνει προγράμματα ανταλλαγών ελλήνων μαθητών και εκπαιδευτικών της ημεδαπής με μαθητές και εκπαιδευτικούς ελληνικής ή ξένης καταγωγής από άλλες χώρες.

2. Οι εκπαιδευτικοί που επισκέπτονται την Ελλάδα στα πλαίσια προγραμμάτων ανταλλαγών μπορεί να αναλαμβάνουν και διδακτικό έργο στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε προγράμματα επιμόρφωσης ή να συμμετέχουν στην κατάρτιση προγραμμάτων των σχολείων και προγραμμάτων επιμόρφωσης, καθώς και διδακτικού υλικού, ύστερα από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

3. Οι δαπάνες για την εφαρμογή του άρθρου αυτού ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Άρθρο 10
Πιστοποιητικό ελληνομάθειας

1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να προβλέπεται η χορήγηση πιστοποιητικών ελληνομάθειας σε ομογενείς και αλλογενείς και να καθορίζεται ο τύπος των πιστοποιητικών αυτών, οι προϋποθέσεις για την απόκτησή τους, η διαδικασία και το περιεχόμενο των εξετάσεων, οι προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτές και κάθε σχετική λεπτομέρεια.

2. Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας έχει την ευθύνη για τη σύνταξη πλαισίου προδιαγραφών και προσδιορισμού επιπέδων γλωσσομάθειας και επάρκειας της ελληνικής γλώσσας.

3. Η διαδικασία πιστοποίησης και οι φορείς που χορηγούν τα πιστοποιητικά ελληνομάθειας καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Άρθρο 11
Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα Ι.Ε.Κ. - Υποτροφίες - Πρόγραμμα Προσέλκυσης Αριστούχων Αποφοίτων του Εξωτερικού

1. Από το ακαδημαϊκό έτος 1997-1998 και εφεξής μπορεί με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων να ορίζονται, καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, ποσοστά θέσεων ή θέσεις εισακτέων σε απόλυτους αριθμούς για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που μπορεί να διαφοροποιούνται κατά ίδρυμα, σχολή ή τμήμα, ως εξής:

α) Ελλήνων του εξωτερικού και ομογενών, αποφοίτων εκπαιδευτικών μονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης που μπορεί να κατανέμονται κατά γεωγραφικές περιοχές προέλευσης του εξωτερικού, ανάλογα με τον αριθμό υποψηφίων από κάθε γεωγραφική περιοχή.

β) Ελλήνων του εξωτερικού και ομογενών, αποφοίτων ξένων σχολείων, που λειτουργούν στο εξωτερικό, που μπορεί να κατανέμονται κατά γεωγραφικές περιοχές προέλευσης του εξωτερικού, ανάλογα με τον αριθμό υποψηφίων από κάθε γεωγραφική περιοχή.

γ) Τέκνων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πολιτικών και στρατιωτικών, που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στο εξωτερικό.

2. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής των υποψηφίων στις κατηγορίες της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, τα υποβλητέα δικαιολογητικά, ο χρόνος υποβολής τους, η διαδικασία και ο τρόπος υποβολής τους, η διαδικασία και ο τρόπος επιλογής των εισαγομένων και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών. Όσοι ανήκουν στην κατηγορία γ' της προηγούμενης παραγράφου δεν μπορούν να μετάσχουν στη διαδικασία επιλογής με υποψηφίους των κατηγοριών α' και β'. Με τις αποφάσεις της παρούσας παραγράφου δεν είναι δυνατή η μεταβολή των προϋποθέσεων και η μείωση ποσοστών που αναφέρονται στα τέκνα υπαλλήλων της κατηγορίας γ' της παραγράφου 1, όπως καθορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 3 παράγραφος 1 περιπτώσεις α' και β' του ν. 1351/1983 (ΦΕΚ 56 Α'), που τοποθετήθηκαν ή αποσπάστηκαν στο εξωτερικό μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

3. Διατηρούνται σε ισχύ οι διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 7 του άρθρου 1 του ν. 1351/1983 (ΦΕΚ 56 Α') για το συνολικό ποσοστό θέσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμιο εκπαίδευση για όλες τις κατηγορίες.

4. Θεσπίζεται ειδικό πρόγραμμα Προσέλκυσης Αριστούχων Αποφοίτων Σχολείων του εξωτερικού. Οι προϋποθέσεις συμμετοχής και όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του προγράμματος αυτού καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

5. Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών μπορεί να καταρτίζει ειδικά προγράμματα χορήγησης υποτροφιών για το κόστος διαβίωσης (σίτιση, στέγη, κ.λπ.) σε ομογενείς που φοιτούν σε ελληνικά Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι.. Ο αριθμός των υποτροφιών καθορίζεται κατά σχολή ή τμήμα σχολής, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

6. Τα τμήματα και οι σχολές των ημεδαπών Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. ή τα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής μπορεί να δέχονται, με διαδικασίες που καθορίζουν τα ίδια, για εγγραφή και φοίτηση σε αυτά ορισμένο αριθμό Ελλήνων του εξωτερικού, που έχουν φοιτήσει επί δέκα (10) έτη τουλάχιστον σε σχολεία του εξωτερικού, ομογενών και αλλογενών, οι οποίοι έχουν για όλες τις περιπτώσεις απολυτήριο ξένου λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου. Ο αριθμός των δυναμένων να εγγραφούν, ο τρόπος επιλογής τους και το ύψος της συμμετοχής τους στις δαπάνες σπουδών καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση των ιδρυμάτων των τμημάτων ή των σχολών.7. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται ανάλογα και για τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

8. Οι εγγραφόμενοι στα Α.Ε.Ι.. Τ.Ε.Ι. και Ι.Ε.Κ., ομογενείς και αλλογενείς, λαμβάνουν άδεια παραμονής στη χώρα μας, σύμφωνα με όρους και προϋποθέσεις, που καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δημόσιας Τάξης. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται και για τους εγγραφόμενους και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα εκπαίδευσης και κατάρτισης και στα Ι.Ε.Κ.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ'
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Άρθρο 12
Φορείς διοίκησης και εποπτείας

1. Η διοίκηση και εποπτεία της ελληνικής παιδείας των ομογενών του εξωτερικού ασκείται: ο) Στις εκπαιδευτικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, των οποίων φορείς είναι οι ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές, από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και από τους συντονιστές εκπαίδευσης. Όταν δεν υπάρχουν συντονιστές εκπαίδευσης, η εποπτεία ασκείται από τις ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές.

β) Στις εκπαιδευτικές μονάδες των ομογενειακών φορέων:

i) από τους φορείς, όταν αναλαμβάνουν το διορισμό του διδακτικού προσωπικού και τις δαπάνες λειτουργίας τους,

ii) από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσω των αρμόδιων οργάνων του, σε συνεργασία με τους φορείς των σχολείων, αν το μεγαλύτερο μέρος του διδακτικού προσωπικού διορίζεται ή αποσπάται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

γ) Στις ενταγμένες ελληνικές τάξεις ή τμήματα στα σχολεία των χωρών υποδοχής, από τις αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές των χωρών αυτών.

2. Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές επιδιώκουν, στα πλαίσια των διακρατικών συμφωνιών, τη συνεργασία των εκπαιδευτικών αρχών των χωρών υποδοχής για την καλύτερη λειτουργία των προγραμμάτων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

3. Όργανα διοίκησης των εκπαιδευτικών μονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης με φορέα ελληνικές αρχές είναι ο διευθυντής, ο υποδιευθυντής και ο σύλλογος των διδασκόντων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α').

Άρθρο 13
Μορφωτικοί εκπαιδευτικοί σύμβουλοι

1. Σε κάθε ελληνική πρεσβεία ή προξενείο των χωρών στις οποίες διαμένει ικανός αριθμός ομογενών, μπορεί να συνιστάται μια θέση μορφωτικού εκπαιδευτικού συμβούλου, έργο του οποίου είναι:

α) Η προώθηση της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού και της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς των χωρών υποδοχής και των ομογενών, με τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα σχολεία.

β) Η συνεργασία με τις ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές και τους συντονιστές εκπαίδευσης του εξωτερικού για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

γ) Η προώθηση και η ενίσχυση των διαπολιτισμικών σχέσεων της ξένης Χώρας με την Ελλάδα.

δ) Η ενίσχυση της συμβολής του ελληνικού πολιτισμού στον εμπλουτισμό του πολιτιστικού γίγνεσθαι της ξένης χώρας

ε) Η συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, τους συντονιστές εκπαίδευσης του εξωτερικού, τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών, τις εθνικές τοπικές και άλλες οργανώσεις για τη διαμόρφωση και την εισήγηση στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων τρόπων και διαδικασιών σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εξωτερικών, Πολιτισμού και Οικονομικών ρυθμίζονται τα θέματα που αναφέρονται στη σύσταση των θέσεων των μορφωτικών εκπαιδευτικών συμβούλων, στα προσόντα, τα όργανα επιλογής και την έδρα μετά από τη διαδικασία επιλογής, τη διάρκεια της θητείας ή τη μορφή της σχέσης εργασίας αυτών, το επιμίσθιο αυτών, η αποζημίωσή τους όταν είναι ιδιώτες και τα ειδικότερα καθήκοντά τους.

3. Ως μορφωτικοί εκπαιδευτικοί σύμβουλοι μπορεί να επιλέγονται απόφοιτοι του προγράμματος μορφωτικών ακολούθων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, εκπαιδευτικοί, άλλοι δημόσιοι και διπλωματικοί υπάλληλοι, καθώς και ιδιώτες και ομογενείς που διαθέτουν επιστημονική συγκρότηση και εμπειρία σε θέματα ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό και διεθνών εκπαιδευτικών σχέσεων.

Άρθρο 14
Όργανα διοίκησης και εποπτείας

1. Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αποσπώνται στις ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές του εξωτερικού, ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες, μέχρι είκοσι έξι (26) εκπαιδευτικοί που ασκούν καθήκοντα συντονιστών εκπαίδευσης.

3. Το έργο των συντονιστών εκπαίδευσης αφορά τους ακόλουθους τομείς και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων: α. Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας. Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό. β. Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας.

i) Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

ii) Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

iii) Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

iv) Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

v. Εποπτικός τομέας Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

4. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα ειδικότερα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των συντονιστών εκπαίδευσης, η έδρα, η περιοχή ευθύνης τους και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

5. Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που αποσπώνται κατά την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου μπορεί να αυξομειώνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εξωτερικών και Οικονομικών.

6. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ι.Π.Ο.Δ.Ε., μπορεί να ανατίθεται σε συντονιστή εκπαίδευσης ο συντονισμός του έργου των συντονιστών εκπαίδευσης μιας ή περισσοτέρων χωρών υποδοχής.

7. Στους συντονιστές εκπαίδευσης απονέμεται με την απόφαση της παραγράφου 1 ο βαθμός του σχολικού συμβούλου του ν. 1304/1982 για το χρονικό διάστημα της θητείας τους.

8. Οι συντονιστές εκπαίδευσης ασκούν πειθαρχικές αρμοδιότητες στους αποσπασμένους στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό, καθώς και στους αποσπασμένους διοικητικούς υπαλλήλους, αντίστοιχες με τις πειθαρχικές αρμοδιότητες των προϊσταμένων των διευθύνσεων εκπαίδευσης του εσωτερικού.

9. Με διακρατική συμφωνία μπορεί να οριστεί θέση έλληνα Ειδικού Συμβούλου στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού ή άλλου αρμόδιου Υπουργείου ή Οργανισμού της χώρας υποδοχής για την εφαρμογή ελληνόγλωσσων προγραμμάτων. Ο Ειδικός Σύμβουλος επιλέγεται από το Συμβούλιο Επιλογής του άρθρου

10. Τα προσόντα, τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής αυτού καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

11. Οι υφιστάμενες θέσεις συμβούλων εκπαίδευσης του εξωτερικού μετονομάζονται σε θέσεις συντονιστών εκπαίδευσης του εξωτερικού.

Άρθρο 15
Διευθυντές, υποδιευθυντές και προϊστάμενοι

1. Διευθυντές των εκπαιδευτικών μονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού του άρθρου 2 παράγραφος 1 περίπτωση ζ' με φορέα ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές ή κοινότητες ή πολιτιστικούς και μορφωτικούς συλλόγους ή σωματεία, όπου το μεγαλύτερο μέρος των εκπαιδευτικών διορίζεται ή αποσπάται από τις ελληνικές αρχές, τοποθετούνται:

α) στα τετραθέσια και πάνω δημοτικά σχολεία εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του κλάδου δασκάλων με βαθμό Α'.

β) στα γυμνάσια και λύκεια εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων κλάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με βαθμό Α'.

2. Προϊστάμενοι των μονοθέσιων μέχρι και τριθέσεων δημοτικών σχολείων τοποθετούνται αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί με βαθμό Α' ή Β'. Η τοποθέτησή τους γίνεται από το συντονιστή εκπαίδευσης.

3. Υποδιευθυντές τοποθετούνται, εφόσον τα τμήματα των εκπαιδευτικών μονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης υπερβαίνουν τα οκτώ (8) και κρίνεται τούτο αναγκαίο από το συντονιστή εκπαίδευσης. Αν δεν υπάρχει ούτε συντονιστής εκπαίδευσης, κρίνει την αναγκαιότητα ορισμού υποδιευθυντή ο προϊστάμενος της διπλωματικής ή προξενικής αρχής.

4. Τα καθήκοντα των διευθυντών και υποδιευθυντών είναι ανάλογα με αυτά που ορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα αντίστοιχα σχολεία της ημεδαπής, εφόσον δεν αντιβαίνουν στις σχετικές διατάξεις της άλλης χώρας. Το εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας των διευθυντών και υποδιευθυντών ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

5. Επιτρέπεται να υπάρχει ενιαία διεύθυνση γυμνασίων και λυκείων, εφόσον το επιβάλλουν οι τοπικές συνθήκες ή σε ολιγοδύναμα σχολεία.

6. Για τους συλλόγους των διδασκόντων εφαρμόζονται όσα ισχύουν για τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων της ημεδαπής, εφόσον δεν αντιβαίνουν στις σχετικές διατάξεις της άλλης χώρας.

7. Στα τμήματα ελληνικής γλώσσας καθήκοντα υπευθύνου εκτελεί εκπαιδευτικός που ορίζεται από το συντονιστή εκπαίδευσης.

8. Παρέκκλιση από τις παραπάνω διατάξεις επιτρέπεται λόγω ειδικών συνθηκών, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από σχετική αίτηση του φορέα.

9. Διευθυντές των εκπαιδευτικών μονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να επιλέγονται και ομογενείς εκπαιδευτικοί, που υπηρετούν στα σχολεία αυτά με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.

Άρθρο 16
Επιλογές και τοποθετήσεις

"1. Για την επιλογή των συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού συνιστάται Συμβούλιο Επιλογής, η σύνθεση του οποίου ορίζεται ως εξής:

α) Ένας καθηγητής παιδαγωγικού τμήματος ή παιδαγωγικού τομέα Α.Ε.Ι., που ορίζεται με τον αναπληρωτή του.

β) Ο Πρόεδρος ή άλλο μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (Ι.Π.Ο.Δ.Ε.), που ορίζεται με αναπληρωτή του άλλο μέλος του Δ.Σ..

γ) Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Εξωτερικών.

δ) Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αναπληρωτή του Προϊστάμενο Τμήματος της ίδιας Διεύθυνσης.

ε) Οι Πρόεδροι των κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αναπληρωτές τους μέλη των ίδιων Συμβουλίων.

στ) Οι τέσσερις (4) αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα οικεία κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια, με αναπληρωτές τους νόμιμους αναπληρωτές τους.

2. Το Συμβούλιο Επιλογής συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η θητεία των μελών είναι διετής. Τα υπό στοιχεία ε' και στ' μέλη μετέχουν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Επιλογής όταν κρίνονται και αξιολογούνται εκπαιδευτικοί της αντίστοιχης βαθμίδας." ***Οι παρ.1 και 2 αντικαταστάθηκαν ως άνω με το άρθρο 6 του Ν. 2909/2001 (Α 90)

3. Καθήκοντα Προέδρου του Συμβουλίου Επιλογής ασκεί το υπό στοιχείο α' μέλος αυτού, αναπληρούμενο από τον αναπληρωτή του.

4. Γραμματέας του Συμβουλίου Επιλογής με τον αναπληρωτή του ορίζεται με την απόφαση συγκρότησης υπάλληλος της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή εκπαιδευτικός αποσπασμένος στην υπηρεσία αυτή.

5. Το Συμβούλιο Επιλογής εδρεύει στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

6. Υποψήφιοι για τις θέσεις συντονιστών εκπαίδευσης μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εφόσον έχουν:

α) Δωδεκαετή τουλάχιστον πραγματική υπηρεσία στην εκπαίδευση, από την οποία δέκα (10) έτη τουλάχιστον σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

β) Επαρκή γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής ή της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας.

7. Κατά την επιλογή συνεκτιμώνται η υπηρεσιακή κατάσταση, το διδακτικό δίπλωμα, οι μεταπτυχιακές σπουδές, η μετεκπαίδευση, η επιμόρφωση, η γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας, η κατοχή και άλλων πανεπιστημιακών πτυχίων, η παιδαγωγική ικανότητα και η εμπειρία σε καθοδηγητικό έργο, η πείρα στη διοίκηση σχολικών μονάδων, γραφείων και διευθύνσεων εκπαίδευσης, η εμπειρία της εκπαίδευσης στο εξωτερικό, η ικανότητα συνεργασίας, έμπνευσης και ενεργοποίησης των εκπαιδευτικών, η ικανότητα συνεργασίας με διοικητικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές και με κοινωνικούς φορείς και η αξιολόγηση συγγραφική εργασία.

8. Υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών εκπαιδευτικών μονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα, που είναι αποσπασμένοι σε εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού, εφόσον έχουν:

α) Πενταετή τουλάχιστον πραγματική υπηρεσία στην εκπαίδευση, σε δημόσια σχολεία της αντίστοιχης βαθμίδας.

β) Επαρκή γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής ή της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας.

9. Κατά την επιλογή συνεκτιμώνται η επιμόρφωση, η μετεκπαίδευση, οι μεταπτυχιακές σπουδές, η γνώση τους για τα εκπαιδευτικά πράγματα του εσωτερικού και εξωτερικού, η ικανότητα για την ανάληψη διοικητικών καθηκόντων και μορφωτικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών, η γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας και η αξιόλογη συγγραφική εργασία.

10. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα θέματα που αναφέρονται στην έκδοση προκηρύξεων για πλήρωση των θέσεων του παρόντος άρθρου, στα υποβλητέα δικαιολογητικά στοιχεία και στις προθεσμίες υποβολής αυτών, στη διαδικασία διαπίστωσης της γνώσης ξένων γλωσσών, την αποτίμηση των κριτηρίων σε αξιολογικές μονάδες, στη διαδικασία επιλογής, στην οποία περιλαμβάνεται και προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων με τα μέλη του Συμβουλίου Επιλογής, στη σύνταξη πινάκων επιλογής και τη διάρκεια ισχύος τους, στην τοποθέτηση, στην επανάκριση για παράταση της απόσπασης, στη μετακίνηση και σε κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

11. Οι επιλεγόμενοι συντονιστές εκπαίδευσης και διευθυντές εκπαιδευτικών μονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης κατά τις διαδικασίες του παρόντος άρθρου τοποθετούνται στις θέσεις για τις οποίες έχουν επιλεγεί να υπηρετούν σε αυτές για δύο (2) έτη, μετά τη συμπλήρωση των οποίων επανακρίνονται από τα αντίστοιχα όργανα και εφόσον η προσφορά των υπηρεσιών τους κριθεί ως ικανοποιητική, παρατείνεται η απόσπασή τους για άλλα δύο (2) έτη.

12. Οι συντονιστές εκπαίδευσης διατηρούν τις οργανικές τους θέσεις στην εκπαίδευση της Ελλάδας και κατά τη διάρκεια της θητείας τους μπορούν να μετατεθούν ως εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών. Για τους διευθυντές των εκπαιδευτικών μονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 16 Κεφάλαιο Γ' παράγραφος 9 του ν. 1566/1985.

13. Κατ' εξαίρεση της προηγούμενης παραγράφου, το Συμβούλιο Επιλογής του παρόντος άρθρου ασκεί αρμοδιότητες υπηρεσιακού και πειθαρχικού συμβουλίου για τους συντονιστές εκπαίδευσης και τους διευθυντές των εκπαιδευτικών μονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού.

14. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από σύμφωνη και πλήρως αιτιολογημένη γνώμη του Συμβουλίου της προηγούμενης παραγράφου, μπορεί να απαλλάσσονται των καθηκόντων τους συντονιστές εκπαίδευσης, καθώς και διευθυντές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού για:

α) σοβαρούς προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους ή λόγους υγείας, ύστερα από αίτησή τους και

β) για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους.

15. Προϋπηρεσία σε σχολεία του εξωτερικού εκπαιδευτικών, που επιλέγονται σε θέσεις συντονιστών εκπαίδευσης, δεν παρακωλύει την τοποθέτησή τους στις θέσεις αυτές και την προσφορά των υπηρεσιών τους κατά την παράγραφο 11 του παρόντος άρθρου.

16. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μπορεί να αναπροσδιορίζονται τα προσόντα και τα κριτήρια επιλογής των συντονιστών εκπαίδευσης και των διευθυντών των εκπαιδευτικών μονάδων του εξωτερικού και να τροποποιείται η διαδικασία επιλογής τους

17. Η επιλογή των διευθυντών των εκπαιδευτικών μονάδων του εξωτερικού γίνεται από το συλλογικό όργανο της παραγράφου 8 του άρθρου 23 του παρόντος νόμου, στο οποίο μετέχουν και δύο εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των μαθητών της περιοχής του συντονιστή εκπαίδευσης, που υποδεικνύονται από τους οικείους φορείς αυτών, χωρίς δικαίωμα ψήφου

Άρθρο 17
Αναπλήρωση

"1. α) Οι Συντονιστές Εκπαίδευσης Εξωτερικού, όταν δεν υπάρχουν, απουσιάζουν ή κωλύονται, αναπληρώνονται από δημόσιο εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

β) Αναπληρωτές των Συντονιστών Εκπαίδευσης του Εξωτερικού ορίζονται εκπαιδευτικοί που έχουν δωδεκαετή τουλάχιστον πραγματική υπηρεσία στην εκπαίδευση, από την οποία δέκα (10) έτη τουλάχιστο σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και επαρκή γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής ή της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας.

γ) Οι αναπληρωτές των Συντονιστών Εκπαίδευσης του Εξωτερικού ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.). *** Η παρ.1 αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.2 άρθρ.2 Ν.2621/1998 Α 136.

2. Όταν δεν υπάρχουν, λείπουν, απουσιάζουν ή κωλύονται διευθυντές εκπαιδευτικών μονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού, ορίζονται αναπληρωτές αυτών από τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς της ίδιας ή άλλης μονάδας, με απόφαση του συντονιστή εκπαίδευσης

Άρθρο 18
Λοιπά θέματα διοίκησης και εποπτείας

1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των γραφείων συντονιστών εκπαίδευσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

2. Η στελέχωση των γραφείων των μορφωτικών εκπαιδευτικών συμβούλων και των συντονιστών εκπαίδευσης γίνεται με εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που υπηρετούν στο εξωτερικό. Τα προσόντα, τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής αυτών καθορίζονται με την απόφαση της παραγράφου 3 του άρθρου 23 του παρόντος νόμου

3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορούν να συγκροτούνται στα γραφεία συντονιστών εκπαίδευσης ομάδες εργασίας για την υποβοήθηση του Ι.Π.Ο.Δ.Ε. στη σύνταξη προγραμμάτων εκπαίδευσης, την παραγωγή διδακτικού υλικού και την οργάνωση σεμιναρίων. Με την ίδια απόφαση ορίζονται τα προσόντα και η διαδικασία επιλογής των μελών των ομάδων αυτών.

4. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και των συναρμόδιων υπουργών μπορεί να ανατίθενται νομικές υποθέσεις της εκπαίδευσης ελληνοπαίδων του εξωτερικού σε νομικό που διαμένει στην ξένη χώρα, με αμοιβή κατά περίπτωση, εφόσον στη χώρα αυτή δεν υπάρχει νομικός σύμβουλος στην οικεία ελληνική διπλωματική ή προξενική αρχή ή αυτός που υπάρχει δεν επαρκεί.

5. (Για τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών στους εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, που αποσπώνται στο εξωτερικό, εφαρμόζονται ανάλογο οι διατάξεις των περιπτώσεων β' και γ' της παραγράφου 1 του άρθρου 92 του ν. 419/1976 (ΦΕΚ 221 Α') για τις αναρρωτικές άδειες των υπαλλήλων των αρχών εξωτερικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Η αμοιβή των γιατρών, που γνωματεύουν, καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών). *** Η παρ.5 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.3 άρθρ.2 Ν.2621/1998 Α 136/23.6.1998

6. Στους αποσπώμενους, κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου, χορηγείται η προβλεπόμενη για τους δημόσιους υπαλλήλους κανονική άδεια. Επίσης, χορηγείται σε αυτούς και ειδική άδεια μέχρι επτά (7) ημέρες κάθε έτος, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι που επιβάλλουν τη μετάβασή τους στην Ελλάδα. Αρμόδια όργανα για τη χορήγηση των αδειών της παρούσας παραγράφου είναι:

α) για τους συντονιστές εκπαίδευσης ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και

β) για τους λοιπούς εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους ο συντονιστής εκπαίδευσης.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε'
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Άρθρο 19
Επιμόρφωση συντονιστών εκπαίδευσης

1. Οι συντονιστές εκπαίδευσης του εξωτερικού, μετά την επιλογή τους και πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους, παρακολουθούν ειδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης, που οργανώνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται η διάρκεια της επιμόρφωσης και τα θέματα αυτής.

2. Στο ειδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης της προηγούμενης παραγράφου διδάσκουν μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., μέλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, υπηρετούντες συντονιστές εκπαίδευσης του εξωτερικού, εκπαιδευτικοί με εμπειρία σε θέματα εκπαίδευσης του εξωτερικού, καθώς και άλλοι ειδικοί επιστήμονες, υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή ιδιώτες, με ωριαία αντιμισθία, το ύψος της οποίας ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.

Άρθρο 20
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

"1. Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να αποσπασθούν στο εξωτερικό υποχρεούνται :

α) Να υποστούν εξέταση για τη διαπίστωση της επαρκούς γνώσης της ξένης γλώσσας της χώρας στην οποία ζητούν απόσπαση και σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι υποψήφιοι σε μια από τις γλώσσες αγγλική, γαλλική ή γερμανική.

β) Να παρακολουθήσουν επιτυχώς ειδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης. Δεν υποχρεούνται στην εξέταση του εδ. α' εκπαιδευτικοί κατέχουν τίτλο, ο οποίος αποδεικνύει επάρκεια γνώσης της ξένης γλώσσας, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις." *** Η παρ.1 τροποποιήθηκε ως άνω με την παρ.4 άρθρ.2 Ν.2621/1998 Α 136/23.6.1998

2. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται η διαδικασία διαπίστωσης της γνώσης ξένης γλώσσας, η μορφή, το περιεχόμενο και η διάρκεια της επιμόρφωσης, η οποίο είναι τουλάχιστον τρίμηνη, και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της προηγούμενης παραγράφου. Η παράγραφος 2 του προηγούμενου άρθρου εφαρμόζεται και στην προκείμενη περίπτωση. Άρθρο 21

Επιμόρφωση και μετεκπαίδευση ομογενών και αλλογενών εκπαιδευτικών

1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να οργανώνονται επιμορφωτικά σεμινάρια για ομογενείς εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα και στις χώρες του εξωτερικού. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται η διάρκεια και τα θέματα επιμόρφωσης.

2. Στους επιμορφωτές της προηγούμενης παραγράφου καταβάλλεται αποζημίωση και έξοδα μετάβασης, επιστροφής και παραμονής εκτός έδρας, που καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.

3. Η μετεκπαίδευση ομογενών εκπαιδευτικών πραγματοποιείται σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, στα οποία λειτουργούν ειδικά προγράμματα μετεκπαίδευσης, που οργανώνονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων οργάνων των Α.Ε.Ι.

4. Η μετεκπαίδευση αλλογενών εκπαιδευτικών μπορεί να πραγματοποιείται κατά τη διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ'
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Άρθρο 22

Κατηγορίες διδακτικού προσωπικού

1. Το διδακτικά προσωπικό των εκπαιδευτικών μονάδων της παραγράφου 1 του άρθρου 8 αποτελούν.

α) Έλληνες δημόσιοι εκπαιδευτικοί, που έχουν τις απαιτούμενες κατά κλάδο ειδικότητες, με απόσπαση

"β) Έλληνες κάτοχοι πτυχίου ελληνικών ή ξένων αναγνωρισμένων τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που αποτελεί τυπικό προσόν διορισμού σε θέσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής,

"γ) ομογενείς, καθώς και Έλληνες μετανάστες μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού, κάτοχοι πτυχίου ελληνικών ή ξένων αναγνωρισμένων τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που αποτελεί τυπικό προσόν διορισμού σε θέσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής".

δ) Αλλοδαποί εκπαιδευτικοί, κάτοχοι τίτλου ανώτατων σχολών, στις περιπτώσεις που αυτό είναι απολύτως αναγκαίο. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία πρόσληψης των εκπαιδευτικών της κατηγορίας αυτής και το ύψος των αποδοχών τους.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών καθορίζεται ο αριθμός των προσλαμβανόμενων εκπαιδευτικών των περιπτώσεων β' και γ' της προηγούμενης παραγράφου, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία πρόσληψης, η μορφή και η διάρκεια της σχέσης εργασίας και το ύψος των καταβαλλόμενων αποδοχών. Η πρόσληψη των εκπαιδευτικών αυτών γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

3. Οι εκπαιδευτικοί των εδαφίων β' και γ' της παραγράφου 1 επιμορφώνονται πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζεται το περιεχόμενο και η διάρκεια της επιμόρφωσης. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του επόμενου άρθρου 23.

4. Για την εκπαίδευση στις εκπαιδευτικές μονάδες της παραγράφου 1 του άρθρου 8 εφαρμόζονται αναλόγως και οι διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 12 του ν. 1566/1985.

5. Οι διατάξεις του άρθρου 55 του ν. 1566/1985 εφαρμόζονται ανάλογα για τις υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίοι αποσπώνται στο εξωτερικό. Άρθρο 23

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών

"1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων επιτρέπεται να αποσπώνται στο εξωτερικό ύστερα από αίτησή τους δημόσιοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής, οι οποίοι :

α) Έχουν διετή εκπαιδευτική υπηρεσία σε σχολεία πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

β) Έχουν επαρκή γνώση της γλώσσας της χώρας στην οποία αποσπώνται ή μιας από τις γλώσσες αγγλική, γαλλική ή γερμανική.

γ) Έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς πρόγραμμα επιμόρφωσης. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών, οι αποσπώμενοι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν υποχρεωτικά ταχύρυθμα σεμινάρια που οργανώνονται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων." *** Η παρ.1 τροποποιήθηκε ως άνω με την παρ.5 άρθρ.2 Ν.2621/1998 Α 136/23.6.1998

"2. Η απόσπαση των δημόσιων εκπαιδευτικών με αποδοχές στην Ελλάδα και επιμίσθιο στο εξωτερικό ή μόνο με αποδοχές ή χωρίς αποδοχές και χωρίς επιμίσθιο γίνεται τρία (3) συνολικά σχολικά έτη, με δυνατότητα παράτασης δύο (2) ακόμη ετών, ύστερα από εισήγηση του οικείου Συντονιστή Εκπαίδευσης σχετικά με τις ανάγκες της υπηρεσίας και την καταλληλότητα του εκπαιδευτικού. Δυνατότητα νέας απόσπασης στο εξωτερικό δεν υπάρχει για εκπαιδευτικούς, οι οποίοι συμπληρώνουν ή έχουν συμπληρώσει πέντε (5) συνολικά έτη απόσπασης. Εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει τρία (3) συνολικά έτη απόσπασης στο εξωτερικό έχουν δικαίωμα απόσπασης μέχρις ότου συμπληρωθεί η τριετία. Ο χρόνος απόσπασης υπολογίζεται από την έναρξη του σχολικού έτους απόσπασης, εφόσον η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται εντός του Α' τετραμήνου του σχολικού έτους απόσπασης. Η απόσπαση που γίνεται μετά το Α' τετράμηνο του σχολικού έτους παρατείνεται μέχρι τη λήξη αυτού. Περαιτέρω παράταση της απόσπασης εκπαιδευτικών, πέραν της πενταετίας, επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις :

α) εκπαιδευτικών που αποσπώνται εξαρχής χωρίς τις τακτικές αποδοχές τους στην Ελλάδα και χωρίς το επιμίσθιο του εξωτερικού, ύστερα από αίτησή τους και εφόσον στους εκπαιδευτικούς αυτούς καταβάλλεται η μισθοδοσία από τοπικούς φορείς,

β) όταν η παράταση της απόσπασης επιβάλλεται από διακρατικές συμφωνίες,

γ) όταν είναι αδύνατη η αντικατάσταση των αποσπασμένων."

3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται η διαδικασία για την απόσπαση, οι όροι, τα κριτήρια και τα όργανα επιλογής των αποσπασμένων, καθώς και οι περιπτώσεις απόσπασης εκπαιδευτικών με αποδοχές και επιμίσθιο ή μόνο με αποδοχές ή χωρίς αποδοχές και επιμίσθιο. Οι διατάξεις του άρθρου 16 Κεφάλαιο Γ παράγραφος 9 του ν 1566/1985 εξακολουθούν να ισχύουν. Με όμοια απόφαση ορίζονται οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, οι όροι, τα κριτήρια και τα όργανα επιλογής ομογενών εκπαιδευτικών.

4. Ο αριθμός του εκπαιδευτικού προσωπικού που αποσπάται ή προσλαμβάνεται στα σχολεία και τα γραφεία του νόμου αυτού ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

5. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του Κεφαλαίου Γ του άρθρου 15 του ν 1566/1985 μπορεί να εφαρμόζονται και για το διορισμό εκπαιδευτικών με αυξημένα προσόντα, προκειμένου να αποσπαστούν για μία πενταετία σε σχολεία του εξωτερικού. Η επιλογή αυτών γίνεται από το Συμβούλιο Επιλογής του άρθρου 16 του παρόντος νόμου. Οι διοριζόμενοι, εφόσον αποχωρήσουν, για οποιονδήποτε λόγο, πριν από τη συμπλήρωση πενταετούς υπηρεσίας σε σχολεία του εξωτερικού, θεωρούνται ότι έχουν παραιτηθεί αυτοδικαίως από την οργανική θέση τους.

6. Η απόσπαση εκπαιδευτικού μπορεί να διακοπεί πριν από τη συμπλήρωση πενταετίας στις περιπτώσεις.

α) πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων του ή ανεπάρκειας στην άσκηση αυτών ή αδυναμίας ανταπόκρισης στα ειδικά καθήκοντά του,

β) συχνής και μακράς απουσίας από τα καθήκοντά του,

γ) υποβολής σχετικής αίτησης, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι και δεν διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία της εκπαιδευτικής μονάδας. Η διακοπή της απόσπασης γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση για τις προηγούμενες περιπτώσεις α και β του κατά την παράγραφο 3 οργάνου επιλογής, το οποίο εκτιμά πραγματικά περιστατικά, όπως αυτά συνάγονται από ετήσιες εκθέσεις του συντονιστή εκπαίδευσης και των φορέων των εκπαιδευτικών μονάδων.

7. Με φροντίδα των συντονιστών εκπαίδευσης οργανώνονται κάθε σχολικό έτος σεμινάρια επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς της περιοχής ευθύνης τους. Στους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν σε αυτά καταβάλλονται οδοιπορικά και έξοδα διαμονής ή ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση, που καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, εφόσον δεν εξασφαλίζεται η οικονομική τους αποζημίωση από άλλη πηγή. Τα έξοδα αυτά δεν μπορεί να υπερβούν το προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις.

8. Η τοποθέτηση και μετακίνηση των αποσπώμενων εκπαιδευτικών γίνεται με απόφαση του συντονιστή εκπαίδευσης. Για την έκδοση της απόφασης αυτής μπορεί να απαιτηθεί γνώμη συλλογικού οργάνου, που συνιστάται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται η σύνθεση του συλλογικού οργάνου, ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας του, η αναπλήρωση των μελών του, η γραμματειακή υποστήριξή του και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

9. Το ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού καθορίζεται σύμφωνα με το ωράριο της χώρας υποδοχής. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων επιτρέπονται παρεκκλίσεις, εφόσον τούτο επιβάλλουν τοπικές συνθήκες ή σοβαρές εκπαιδευτικές ανάγκες. Με ίδια απόφαση καθορίζεται ο τρόπος συμπλήρωσης του υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας και του ωραρίου υποχρεωτικής παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο και με ανάθεση εργασιών διοικητικού, πολιτιστικού και μορφωτικού περιεχομένου, καθώς και οι προϋποθέσεις ανάθεσης υπερωριακής διδασκαλίας για τη συμπλήρωση του προγράμματος.

10. Οι διατάξεις του άρθρου 74 του ν. 1566/1985 και του άρθρου 33 του ν. 1824/1988 εφαρμόζονται και στους εκπαιδευτικούς των εκπαιδευτικών μονάδων των νόμιμα συγκροτημένων ελληνικών κοινοτήτων και ενοριών του εξωτερικού. Για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών θεωρούνται εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές των μονάδων αυτών, οι επιθεωρητές και οι σύμβουλοι εκπαίδευσης, καθώς και οι διευθυντές του Γραφείου Παιδείας και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής.

11. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων επιτρέπεται να αποσπώνται και πέρα από πέντε (5) έτη εκπαιδευτικοί ιερωμένοι (δάσκαλοι ή καθηγητές) στις εκπαιδευτικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, ασκώντας παράλληλα και τα ιερατικά τους καθήκοντα. Για τις αποσπάσεις και την παράταση απόσπασης αυτών απαιτείται άδεια του ιερατικού τους προϊσταμένου στην Ελλάδα, του οικείου μητροπολίτη στη χώρο υποδοχής, καθώς και η σύμφωνη γνώμη του οικείου συμβούλου εκπαίδευσης. Ιερωμένοι εκπαιδευτικοί, που ασκούν ιερατικά καθήκοντα στο εξωτερικό και διορίζονται σε θέσεις εκπαιδευτικών της ημεδαπής, ορκίζονται ενώπιον του συντονιστή εκπαίδευσης και αναλαμβάνουν διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες. Μετά τη λήξη του διδακτικού έτους επανέρχονται στην οργανική τους θέση και μπορεί να αποσπώνται στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα προηγούμενα εδάφια.

12. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αποσπώνται στα ευρωπαϊκά σχολεία, στα σχολεία διεθνών οργανισμών και στα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού, ύστερα από αίτησή τους, δημόσιοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έχουν άριστη γνώση, της γλώσσας της χώρας, στην οποία λειτουργούν τα σχολεία αυτά ή μιας από τις γλώσσες αγγλική, γαλλική, γερμανική, όταν αυτή δεν είναι η γλώσσα της χώρας απόσπασής τους, αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα (και διετείς τουλάχιστον μεταπτυχιακές σπουδές). "Απόσπαση πέραν της πενταετίας στα σχολεία της παρούσας παραγράφου επιτρέπεται προκειμένου περί εκπαιδευτικών, συζύγων Ελλήνων δημόσιων λειτουργών ή υπαλλήλων, οι οποίοι προτείνονται από την Ελληνική Κυβέρνηση και διορίζονται σε θέσεις διεθνών οργανισμών. Το παρόν εδάφιο εφαρμόζεται για τις αποσπάσεις από το σχολικό έτος 1998 - 1999."

13. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται η διαδικασία απόσπασης διευθυντών και εκπαιδευτικών στα ευρωπαϊκά σχολεία, τα σχολεία διεθνών οργανισμών και τα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού, τα προσόντα, οι όροι, τα κριτήρια, τα όργανα και ο τρόπος επιλογής, η διάρκεια της απόσπασης και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου.

14. Κατ' εξαίρεση των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, είναι δυνατή η παράταση της απόσπασης εκπαιδευτικών σε εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού και μετά τη συμπλήρωση της πενταετίας, εφόσον μέχρι την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου έχουν συνάψει γάμο με έλληνες που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό ή ομογενείς ή αλλοδαπούς. Η παράταση της απόσπασης γίνεται με τις τακτικές αποδοχές στην Ελλάδα και χωρίς επιμίσθιο, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και μπορεί να ανανεώνεται μέχρι τη συμπλήρωση του απαιτούμενου κατώτερου χρόνου υπηρεσίας για την καταβολή σύνταξης από το δημόσιο ταμείο.

15. Όπου στο ν. 2413/1996 αναφέρεται πενταετία απόσπασης των εκπαιδευτικών, νοείται εφεξής τριετία.

Άρθρο 24
Εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να προσλαμβάνονται, ύστερα από αίτησή τους, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιος εκπαίδευσης για τις εκπαιδευτικές και διδακτικές ανάγκες της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί πρέπει να έχουν τα απαιτούμενα για τον οικείο κλάδο και ειδικότητα προσόντα σπουδών, εφόσον έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς ειδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης και να έχουν υποβάλει αίτηση διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση της ημεδαπής. Ο αριθμός των αναγκαίων για πρόσληψη εκπαιδευτικών προτείνεται από τον οικείο συντονιστή εκπαίδευσης ή από την οικεία διπλωματική ή προξενική αρχή. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται και οι αποδοχές των προσλαμβανομένων. Με την ίδια διαδικασία μπορεί να προσλαμβάνονται διοικητικοί υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου για τη διοικητική στήριξη της λειτουργίας των γραφείων των συντονιστών συμβούλων και των εκπαιδευτικών μονάδων.

2. Εκπαιδευτικοί, εκτός από τους αναφερόμενους στην προηγούμενη παράγραφο, οι οποίοι διαθέτουν το απαραίτητα προσόντα διορισμού στη χώρα υποδοχής, είναι δυνατόν να προσληφθούν για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία πρόσληψης, ο αριθμός των προσλαμβανομένων, οι όροι ανανέωσης της σύμβασης και απόλυσης των εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων των προηγούμενων παραγράφων, τα κριτήριο επιλογής, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Άρθρο 25
Διάθεση και τοποθέτηση εκπαιδευτικών

1. Οι εκπαιδευτικοί των περιπτώσεων α', β και γ' της παραγράφου 1 του άρθρου 22 τίθενται στη διάθεση των συντονιστών εκπαίδευσης ή των διπλωματικών ή προξενικών αρχών, όπου δεν υπάρχουν συντονιστές και τοποθετούνται σε σχολικές μονάδες της περιοχής αρμοδιότητάς τους και στα γραφεία συντονιστών εκπαίδευσης.

2. Εκπαιδευτικοί, που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού και διορίζονται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους στη δημόσια εκπαίδευση της ημεδαπής, ορκίζονται ενώπιον του συντονιστή εκπαίδευσης ή των διπλωματικών ή προξενικών αρχών, αν δεν υπάρχουν συντονιστές εκπαίδευσης και αποσπώνται στη θέση που κατέχουν μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους, μετά το πέρας του οποίου επιστρέφουν στην οργανική τους θέση. Επιτρέπεται, εφόσον υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, να παρατείνεται η απόσπαση, όταν γίνεται χωρίς υποχρέωση καταβολής των τακτικών αποδοχών του εκπαιδευτικού στην Ελλάδα και του επιμισθίου του εξωτερικού, που διαρκεί για όσο διάστημα επιθυμεί ο εκπαιδευτικός, όταν υπάρχουν εκπαιδευτικές ανάγκες και η υπηρεσία του κρίνεται ευδόκιμη.

3. Ο χρόνος της απόσπασης στο εξωτερικό λογίζεται ότι διανύθηκε στην οργανική θέση του αποσπασμένου εκπαιδευτικού.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ'
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
Άρ8ρο 26
Σχολικά Συμβούλια - Σχολικές Επιτροπές

1. Για καθεμία ή για περισσότερες εκπαιδευτικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού συγκροτείται και λειτουργεί Σχολικό Συμβούλιο και Σχολική Επιτροπή.

2. Έργο του Σχολικού Συμβουλίου είναι η κατά τον προσφορότερο τρόπο στήριξη της λειτουργίας της μονάδας και η επικοινωνία του με την τοπική κοινωνία.

3. Έργο της Σχολικής Επιτροπής είναι η διαχείριση των λειτουργικών δαπανών της μονάδας και η φροντίδα για την εξεύρεση πρόσθετων πόρων, η ανάθεση της λειτουργίας των κυλικείων και γενικότερα ο εφοδιασμός αυτής με τα απαραίτητα μέσα για τη λειτουργία τους.

4. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από προτάσεις των ενδιαφερομένων, ορίζονται ο αριθμός των εκπροσώπων κάθε φορέα που συμμετέχουν στα όργανα της παραγράφου 1, η διαδικασία εκλογής ή επιλογής τους, η διάρκεια της θητείας, ο χρόνος συγκρότησής τους σε σώμα, ο τρόπος λειτουργίας των οργάνων αυτών, οι ειδικότερες αρμοδιότητές τους και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

5. Όργανα, που έχουν συγκροτηθεί με βάση διακρατικές συμφωνίες και ασχολούνται με θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, εξακολουθούν να λειτουργούν και μετά την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού.

Άρθρο 27
Συμμετοχικά όργανα

1. Στις χώρες υποδοχής είναι δυνατόν να συγκροτούνται.

α) Τοπικό Συμβούλιο Παιδείας (ΤΟ.Σ.Π.) σε κάθε ελληνική κοινότητα.

β) Περιφερειακό Συμβούλιο Παιδείας (ΠΕ.Σ.Π.) σε κάθε έδρα συντονιστή εκπαίδευσης ή ελληνικού προξενείου.

γ) Ομογενειακό Συμβούλιο Παιδείας (Ο.Σ.Π.) σε κάθε χώρα, με έδρα κατά προτίμηση την έδρα της ελληνικής πρεσβείας ή ελληνικού προξενείου, αν δεν υπάρχει πρεσβεία.

2. Οι διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του προηγούμενου άρθρου εφαρμόζονται και για τα συμμετοχικά όργανα.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η'
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Άρθρο 28

Ειδικά επιμίσθια και αποζημιώσεις

1. Στους εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους που αποσπώνται στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού, μπορεί να καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο, επιπλέον των τακτικών αποδοχών τους, ειδικό επιμίσθιο σε τοπικό νόμισμα της χώρας απόσπασης ή σε δολάρια Η.Π.Α., εφόσον επιτρέπεται αυτό από το νομισματικό καθεστώς της χώρας απόσπασης. Αν ειδικές συνθήκες της χώρας απόσπασης δεν επιτρέπουν για ορισμένα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της απόσπασης εκπαιδευτικού την παραμονή του στη χώρα αυτή, χορηγείται σε αυτόν από το Ελληνικό Δημόσιο το 1/3 του ειδικού επιμισθίου για τα χρονικά διαστήματα που βρίσκεται στην Ελλάδα, εφόσον τα διαστήματα αυτά συμπίπτουν με το διδακτικό έτος της χώρας απόσπασης, και ολόκληρο το επιμίσθιο των θερινών διακοπών.

2. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση των οικείων διπλωματικών ή προξενικών αρχών καθορίζονται.

α) οι προϋποθέσεις καταβολής του ειδικού επιμισθίου,

β) το ύψος αυτού σε κάθε περίπτωση,

γ) ο τρόπος και η διάρκεια καταβολής του,

δ) οι λόγοι διακοπής ή μείωσής του και

ε) κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια με την καταβολή του ειδικού επιμισθίου.

3. Το ειδικό επιμίσθιο προκαταβάλλεται την πρώτη εργάσιμη ημέρα κάθε μηνός, κατά τις διατάξεις των άρθρων 4, 5 και 13 του ν. 2362/1995 (ΦΕΚ 247 Α').

4. Στους εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου καταβάλλονται οδοιπορικά έξοδα πρώτης μετάβασης στο εξωτερικό και οριστικής επιστροφής στην Ελλάδα των ίδιων και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς τους, καθώς επίσης και δαπάνες μετακίνησης για εκτέλεση υπηρεσίας εντός της ίδιας χώρας απόσπασης ή σε άλλη χώρα ή στην Ελλάδα και αποζημιώσεις για συμμετοχή σε επιτροπές και ομάδες εργασίας που συγκροτούνται στη χώρα απόσπασης ή στην Ελλάδα.

5. Με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών καθορίζονται:

α) οι προϋποθέσεις, το ύψος και η διαδικασία καταβολής των δαπανών και αποζημιώσεων της προηγούμενης παραγράφου,

β) οι προϋποθέσεις και το ύψος των καταβαλλόμενων νοσηλίων στο εξωτερικό ή της χορήγησης δανείων για την αντιμετώπιση επείγουσας εισαγωγής σε νοσοκομείο της αλλοδαπής,

γ) οι προϋποθέσεις και το ύψος των δαπανών για μεταφορά στην Ελλάδα της σορού αποθανόντων εκπαιδευτικών ή προστατευόμενων μελών της οικογένειάς τους και

δ) κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με την καταβολή δαπανών της προηγούμενης παραγράφου.

Άρθρο 29
Λοιπές δαπάνες

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα έξοδα κάθε είδους που απαιτούνται για την πραγματοποίηση στην Ελλάδα ή στο εξωτερικά φιλοξενιών, συνεδρίων, διακρατικών συναντήσεων, επιμορφωτικών σεμιναρίων, μετεκπαιδεύσεων, για την ανάπτυξη δημόσιων σχέσεων και για την εκμάθηση και εξέταση ξένης γλώσσας, σύμφωνα με το νόμο αυτόν και ο τρόπος καταβολής των εξόδων αυτών.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ρυθμίζονται θέματα που αφορούν το έξοδα λειτουργίας των γραφείων των μορφωτικών εκπαιδευτικών συμβούλων και των συντονιστών εκπαίδευσης στο εξωτερικό, καθώς και τις προμήθειες στο εξωτερικό επίπλων και μηχανών γραφείου για τις ανάγκες των γραφείων αυτών.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών μπορεί να συνιστάται ειδικός λογαριασμός που λειτουργεί και διαχειρίζεται επιχορηγήσεις και δωρεές ξένων και ομογενειακών φορέων. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι σκοποί του ειδικού λογαριασμού, τα όργανα και ο τρόπος διοίκησης και διαχείρισής τους.

Άρθρο 30
Επιχορηγήσεις σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να επιχορηγούνται οι εκπαιδευτικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό για την αντιμετώπιση των πάσης φύσεως εξόδων λειτουργίας τους.

2. Οι επιχορηγήσεις αυτές καταβάλλονται σε τοπικό νόμισμα ή σε δολάρια Η.Π.Α. στις Σχολικές Επιτροπές του άρθρου 26. Οι επιτροπές αυτές, στις οποίες απαραιτήτως συμμετέχουν ο διευθυντής της μονάδας, ένας εκπαιδευτικός της μονάδας και ένας κηδεμόνας, συγκροτούνται με απόφαση του συντονιστή εκπαίδευσης.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται ο τρόπος διαχείρισης των επιχορηγήσεων των προηγούμενων παραγράφων, η διαδικασία απόδοσης των σχετικών λογαριασμών και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

4. Από την έναρξη της ισχύος της κοινής απόφασης της προηγούμενης παραγράφου παύουν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 10 του ν. δ/τος 154/1973 και της παραγράφου 6 του άρθρου 66 του ν. 1566/1985. *** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με την παρ.2 άρθρ.9 Ν.2817/2000 ορίζεται ότι "2. Η κατά το άρθρο 30 του ν. 2413/1996 επιχορήγηση αναφέρεται σε όλες τις μορφές οργάνωσης της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 2 του ίδιου νόμου. Η επιχορήγηση δίδεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων".

Άρθρο 31
Αποσπάσεις υπαλλήλων - Προσλήψεις

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να αποσπώνται διοικητικοί υπάλληλοι αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σε γραφεία συντονιστών εκπαίδευσης και μορφωτικών εκπαιδευτικών συμβούλων. Οι αποσπώμενοι πρέπει να έχουν ικανή διοικητική εμπειρία, επαρκή γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής ή μιας των γλωσσών αγγλικής, γαλλικής ή γερμανικής και επαρκείς γνώσεις πληροφορικής. Οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3, 4 και 6 του άρθρου 23 εφαρμόζονται ανάλογα και για τις αποσπάσεις διοικητικών υπαλλήλων.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με το νόμο αυτόν που αφορούν προσλήψεις εκπαιδευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου ή σύμβαση έργου.

3. Οι αποφάσεις των άρθρων 2 παρ. 2, 8 παρ.1,11 παρ.1 και 2, 26 παρ. 4 του παρόντος νόμου εκδίδονται μετά από γνώμη του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού. Η γνώμη αυτή διατυπώνεται εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την κοινοποίηση του σχετικού εγγράφου. Εάν παρέλθει άπρακτος η παραπάνω προθεσμία, η απόφαση εκδίδεται χωρίς τη διατύπωση της γνώμης αυτής.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ'
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Άρθρο 32
Ίδρυση

1. Ιδρύεται ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με σκοπό κυρίως τη φοίτηση και έρευνα σε θέματα της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού, της ιστορίας και της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης, καθώς και σε άλλα επιστημονικά θέματα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα.

2. Ως έδρα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελληνικών Σπουδών καθορίζεται η περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από εισηγήσεις του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (Ε.ΣΥ.Π.) και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε), καθορίζεται η έδρα των παραρτημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελληνικών Σπουδών, που μπορεί να λειτουργούν σε πόλεις της ημεδαπής και αλλοδαπής, και ο τρόπος συνεργασίας του με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελληνικών Σπουδών εξαιρείται από τις διατάξεις που διέπουν το δημόσιο τομέα.

4. Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελληνικών Σπουδών διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη της διαρκούς επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.

Άρθρο 33
Οργάνωση και λειτουργία

1. Δεκτοί για εγγραφή και φοίτηση στο Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι έλληνες πολίτες της ημεδαπής, ομογενείς που είναι εγκατεστημένοι στην αλλοδαπή, καθώς και πολίτες άλλων χωρών, εφόσον έχουν απολυτήριο ελληνικού λυκείου ή τίτλο απόλυσης αντίστοιχου σχολείου της αλλοδαπής.

2. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισηγήσεις του Ε.ΣΥ.Π και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζονται τα θέματα.

α) διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου, σύστασης, σύνθεσης και συγκρότησης των συλλογικών οργάνων αυτού, ορισμού των μονομελών οργάνων του και καθορισμού των αρμοδιοτήτων τους και του τρόπου άσκησης αυτών,

β) ίδρυσης και λειτουργίας τμημάτων και παραρτημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου,

γ) ορισμού των προϋποθέσεων, των κριτηρίων και της διαδικασίας επιλογής των επιθυμούντων να εγγραφούν και να φοιτήσουν,

δ) διάρκεια της φοίτησης σε κάθε τμήμα και παράρτημα,

ε) δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των φοιτώντων,

στ) τύπου του χορηγούμενου τίτλου σπουδών και δυνατοτήτων κατάταξης σε τμήματα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής,

ζ) διαδικασία επιλογής των διδασκόντων και

η) κάθε άλλης λεπτομέρειας που αναφέρεται στη λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

3. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών καθορίζονται οι αποζημιώσεις των διδασκόντων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, καθώς και των μελών των συλλογικών οργάνων και των μονομελών οργάνων του.

4. Με προεδρικά διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών συνιστώνται θέσεις διοικητικού και τεχνικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου για τη διοικητική στήριξη της λειτουργίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου, καθορίζεται ο αριθμός των συνιστώμενων θέσεων, κατά κλάδους και ειδικότητες, ο τρόπος πλήρωσης αυτών, η καταβαλλόμενη αμοιβή, τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης αυτών και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

5. Πόροι του Διεθνούς Πανεπιστημίου είναι.

α) η κρατική επιχορήγηση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών,

β) οι οικονομικές ενισχύσεις ομογενών και αλλογενών,

γ) τα δίδακτρα των φοιτώντων, ομογενών και αλλοδαπών, που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου πανεπιστημιακού οργάνου.

6. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο, για την επίτευξη των στόχων του, συνεργάζεται με τα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της ημεδαπής, με τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής, με ομογενειακούς και άλλους φορείς της αλλοδαπής.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι'
ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Άρθρο 34
Σκοπός - Περιεχόμενο

1. Σκοπός της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης είναι η οργάνωση και λειτουργία σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την παροχή εκπαίδευσης σε νέους με εκπαιδευτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές ή μορφωτικές ιδιαιτερότητες.

2. Στα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης εφαρμόζονται τα προγράμματα των αντίστοιχων δημόσιων σχολείων, τα οποία προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές ή μορφωτικές ανάγκες των μαθητών τους.



Άρθρο 35
Σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

1. Σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης είναι τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις των άρθρων 3, 4, 5 και 6 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α) νηπιαγωγεία, δημοτικό σχολεία, γυμνάσια, λύκεια κάθε τύπου και τεχνικές - επαγγελματικές σχολές.

2. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Ι.Π.Ο.Δ.Ε., μπορεί να εφαρμόζονται στα σχολεία αυτά ειδικά αναλυτικά προγράμματα με δυνατότητα πρόσθετων ή εναλλακτικών μαθημάτων, μειωμένο ωράριο των εκπαιδευτικών και μειωμένο αριθμό μαθητών ανά τάξη.

3. Τα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης ιδρύονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση του οικείου νομαρχιακού συμβουλίου και σύμφωνη γνωμοδότηση του Ι.Π.Ο.Δ.Ε. Με την ίδια διαδικασία ή με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να μετατρέπονται άλλα δημόσια σχολεία σε δημόσια σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης ή να ορίζονται ως πειραματικά και να υπάγονται σε Α.Ε.Ι. και να ιδρύονται τάξεις ή τμήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης σε δημόσια σχολεία.

4. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του οικείου νομαρχιακού συμβουλίου και σύμφωνη γνωμοδότηση του Ι.Π.Ο.Δ.Ε., μπορεί να εγκρίνεται η ίδρυση σχολείων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, επ' ονόματι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και άλλων φιλανθρωπικών σωματείων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Τα σχολεία αυτά μπορεί να επιχορηγούνται από το Λογαριασμό Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.
 

Άρθρο 36
Εκπαιδευτικό προσωπικό

1. Με την απόφαση της παραγράφου 3 του προηγούμενου άρθρου συνιστώνται οι αναγκαίες θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού, κατά κλάδους και ειδικότητες, για τη λειτουργία των ιδρυόμενων δημόσιων σχολείων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

2. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα προσόντα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι μετατίθενται στα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και η διαδικασία μετάθεσής τους.

3. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου 24 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται ανάλογα για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.



Άρθρο 37
Διοίκηση των σχολείων

1. Οι διατάξεις που ισχύουν για τη διοίκηση των δημόσιων σχολείων και τη στήριξη του έργου τους εφαρμόζονται και στα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

2. Οι διευθυντές των δημόσιων σχολείων επιλέγονται σύμφωνα με τα ισχύοντα για την επιλογή των διευθυντών των άλλων δημόσιων σχολείων. Το οικείο συλλογικό όργανο επιλογής καταρτίζει ιδιαίτερο πίνακα διευθυντών των δημόσιων σχολείων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, στον οποίο κατατάσσονται με αξιολογική σειρά εκπαιδευτικοί, που, πέρα από τα γενικά προσόντα, διαθέτουν και τα προσόντα που θα οριστούν με την απόφαση της παραγράφου 2 του άρθρου 36. Επί των αιτήσεων των υποψήφιων διευθυντών σχολείων εκφράζει την άποψή του το Σχολικό Συμβούλιο, εφόσον στις αιτήσεις περιλαμβάνεται προτίμηση για τοποθέτηση στο συγκεκριμένο σχολείο.

3. Η διοίκηση των σχολείων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης ασκείται από τις οικείες διευθύνσεις ή γραφεία εκπαίδευσης της αντίστοιχης βαθμίδας.

 



ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ'
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ


Άρθρο 38
Μετονομασία της Διεύθυνσης Ε.Ε.Ε.

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων Εξωτερικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετονομάζεται σε Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.



Άρθρο 39
Έκταση εφαρμογής

1. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται εφόσον δεν αντίκεινται στη νομοθεσία των ξένων χωρών ή σε διατάξεις διακρατικών συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ελλάδα. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργείται κάθε διάταξη, που ρυθμίζει με τρόπο διαφορετικά τα ίδια θέματα.

2. Μέχρι την έκδοση των προβλεπόμενων από το νόμο αυτόν προεδρικών διαταγμάτων και κανονιστικών αποφάσεων εξακολουθούν να εφαρμόζονται τα ισχύοντα.



Άρθρο 42
Διοικητικό προσωπικό των σχολείων μειονοτικής εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις.

1."Για τη γραμματειακή υποστήριξη των σχολείων μειονοτικής εκπαίδευσης της Θράκης συνιστάται κλάδος υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που αποτελείται από σαράντα (40) θέσεις υπαλλήλων ΠΕ κατηγορίας.". *** Η παρ.1 αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ. 10 άρθρ.14 Ν.2640/1998 Α 206/3.9.1998.

2. Ως ειδικό τυπικό προσόν διορισμού στον κλάδο της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται το πτυχίο της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

3. Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την προκήρυξη, τον τρόπο επιλογής και το διορισμό των γραμματέων μειονοτικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θράκης, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας κατ' εξαίρεση από τις κείμενες διατάξεις.

4. Η κατανομή και η ανακατανομή των θέσεων των γραμματέων κατά σχολεία γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Μειονοτικής Εκπαίδευσης της παραγράφου 12 του άρθρου 1 του ν. 2341/1995 (ΦΕΚ 208 Α').

5. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μειονοτικής Εκπαίδευσης ασκεί αρμοδιότητες υπηρεσιακού και πειθαρχικού συμβουλίου για το διοικητικό προσωπικό του παρόντος άρθρου. Όταν το συμβούλιο αυτό εξετάζει θέματα του διοικητικού προσωπικού, μετέχουν σ' αυτό, αντί των αιρετών μελών των εκπαιδευτικών, αιρετοί εκπρόσωποι του διοικητικού προσωπικού, οι οποίοι επιλέγονται κατά τις κείμενες διατάξεις. Μέχρι την επιλογή των αιρετών εκπροσώπων το συμβούλιο συνεδριάζει νόμιμα χωρίς τη συμμετοχή τους.

6. Οι καθηγητές των κλάδων 22, 23, 24, 25, 26 και 26Α, του π.δτος 620/1978 (ΦΕΚ 133 Α'), που υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος στη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε., λαμβάνουν τις μηνιαίες αποδοχές, τις αποζημιώσεις, τις χορηγίες, καθώς και κάθε μορφής και ονομασίας επιδόματα που καταβάλλονται στα μέλη των διαφόρων βαθμίδων Ε.Π. ή του Ε.Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. κατά την εξής αντιστοιχία.

α) Της βαθμίδας του καθηγητή ή του επίκουρου καθηγητή Τ.Ε.Ι.. Οι καθηγητές των κλάδων 22 και 23 με ανάλογη εφαρμογή της διάταξης της περίπτωσης Α του άρθρου 38 παρ 2 του ν. 1404/1983 (ΦΕΚ 173 Α).

β) Της βαθμίδας του καθηγητή ή του επίκουρου καθηγητή ή καθηγητή εφαρμογών Τ.Ε.Ι.: Οι καθηγητές των κλάδων 24 και 25 με ανάλογη εφαρμογή της διάταξης της περίπτωσης Β, του άρθρου 38 παρ 2 του ν 1404/1983, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 71 παρ. 9 του ν. 1566/1985.

γ) Του Ε.Ε.Π. Τ.Ε.Ι.: Οι καθηγητές των κλάδων 26 και 26Α με ανάλογη εφαρμογή της διάταξης της περίπτωσης Γ του άρθρου 38 παρ. 2 του ν. 1404/1983. Για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, ως εκπαιδευτική προϋπηρεσία θεωρείται εκείνη που ορίζεται στο στοιχείο α του άρθρου 1 παρ. 7 του ν. 1517/1985 (ΦΕΚ 25 Α.), για δε τη μισθολογική και μόνο εξέλιξη των ανωτέρω καθηγητών, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της παρ 3 στοιχ. β' του άρθρου 38 του ν. 1404/1983.

7. Για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου εκδίδονται οι σχετικές διαπιστωτικές πράξεις από το Δ.Σ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.

8. Πλην των αναφερόμενων στην παράγραφο 6 εκπαιδευτικών, οι διοριζόμενοι στο μέλλον σε θέσεις καθηγητών της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. των παραπάνω κλάδων λαμβάνουν τις προαναφερόμενες στην παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου απολαβές τις οποίες λαμβάνουν οι καθηγητές, οι επίκουροι καθηγητές, οι καθηγητές εφαρμογών, ως και το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό των Τ.Ε.Ι., αντίστοιχα, εφόσον διαθέτουν τα κατά νόμο απαιτούμενα προσόντα για την αντίστοιχη βαθμίδα εκπαιδευτικού προσωπικού των Τ.Ε.Ι., με τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε..

9. Η προβλεπόμενη στο άρθρο 2 παρ. 8 του ν. 2188/1994 αύξηση δεν καταβάλλεται στο παραπάνω προσωπικό.

10. Εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΔΕ1, ΤΕ1, ΠΕ17 και ΠΕ18 του άρθρου 14 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α'), που υπηρετούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου σε δημόσια σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έχουν τα προσόντα διορισμού σε θέσεις άλλου κλάδου, μετατάσσονται σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις του κλάδου αυτού, οι οποίες συνιστώνται με την πράξη μετάταξης.

11. Η μετάταξη γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αίτηση των ενδιαφερομένων που υποβάλλεται εντός έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

12. Οι μετατασσόμενοι στις προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις άλλου κλάδου μπορούν να εντάσσονται σε κενούμενες θέσεις της ίδιας ειδικότητας του κλάδου αυτού κατά τη διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου. Από την ένταξή τους σε τακτικές θέσεις καταργούνται ισάριθμες προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις.

13. Για όσο χρονικό διάστημα εξακολουθούν να υφίστανται προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις στον κλάδο μετάταξης δεν πληρούνται με διορισμό ισάριθμες τακτικές θέσεις της ίδιας ειδικότητας του κλάδου από τον οποίο έγινε η μετάταξη.

14. Οι μετατασσόμενοι κατά τη διαδικασία του παρόντος άρθρου επανακατατάσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν 1505/1984 (ΦΕΚ 194 Α) σε μισθολογικό κλιμάκιο που αντιστοιχεί με τα έτη υπηρεσίας και προϋπηρεσίας με αφετηρία το εισαγωγικό κλιμάκιο του νέου κλάδου, στον οποίο γίνεται η μετάταξη.

15. Οι υπηρετούντες σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις του παρόντος άρθρου εξακολουθούν να προσφέρουν το διδακτικό έργο που προβλέπεται για τους εκπαιδευτικούς του κλάδου από τον οποίο έγινε η μετάταξη και με το εβδομαδιαίο ωράριο που ισχύει για τον κλάδο αυτόν. *** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με την παρ.23 άρθρ.9 Ν.2817/2000 ,ΦΕΚ Α 78/14.3.2000 ορίζεται ότι: "23. Οι διατάξεις των παραγράφων 10 μέχρι και 15 του άρθρου 42 του ν. 2413/1996 εφαρμόζονται και για τους εν λόγω εκπαιδευτικούς που απέκτησαν τα προσόντα διορισμού σε θέσεις ανώτερου κλάδου και μετά την ισχύ του ν. 2413/1996. Η σχετική προθεσμία υποβολής αίτησης για μετάταξη υποβάλλεται από τους ενδιαφερομένους εντός έτους από τη δημοσίευση του παρόντος".

16. Η προθεσμία του άρθρου 61 παρ 6 του ν. 1566/1985 για την υποβολή αιτήσεων μετάταξης εκπαιδευτικών από και προς τη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων παρατείνεται μέχρι τη συμπλήρωση εξαμήνου από της ισχύος του παρόντος νόμου.

17. Εκπαιδευτικοί που έχουν πτυχία Α.Ε.Ι. του εξωτερικού, ισότιμα και αντίστοιχα με πτυχία της ημεδαπής, μπορεί να εγγράφονται στους πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών και μετά τη συμπλήρωση του 40ού έτους της ηλικίας τους και μέχρι τη συμπλήρωση του 45ου έτους, εφόσον παρέμειναν στο εξωτερικό επί δέκα (10) έτη τουλάχιστον και να έχουν πενταετή τουλάχιστον εργασιακή απασχόληση στο εξωτερικό. Για το διορισμό τους εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 15 Κεφάλαιο Α' παρ. 5 του ν. 1566/1985.



Άρθρο 46
Ρύθμιση θεμάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

1. Στους συμβούλους, παρέδρους μόνιμους ή με θητεία, ειδικούς παρέδρους και εισηγητές του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, στους σχολικούς συμβούλους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς της τέως Χαροκοπείου Ανωτάτης Σχολής Οικιακής Οικονομίας του άρθρου 27 παρ. 3 του ν. 2009/1992 (ΦΕΚ 18 Α) καταβάλλεται από 1.1.1997 το ειδικό μηνιαίο επίδομα που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 41 παρ. 8 του ν. 2065/1992 (ΦΕΚ 113 Α).

2. Οι διατάξεις του άρθρου 6 παράγραφος 14 του ν 1674/1986 (ΦΕΚ 203 Α') εφαρμόζονται και για τα σχολεία της Γενικής Αρμενικής Ένωσης Αγαθοεργίας.

3. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 17 του ν.1566/1985 προστίθεται εδάφιο ως εξής: "Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στη διαδικασία πρόσληψης προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών."

4. Η παράγραφος 1 του άρθρου 7 του ν. 1894/1990 (ΦΕΚ 88 Α) αντικαθίσταται ως εξής: 1.α) Μαθητές των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι διακόπτουν τη φοίτησή τους εξαιτίας ασθενειών που απαιτούν μακρά νοσοκομειακή ή κατ' οίκον νοσηλεία, στράτευσης, προσωρινής φυλάκισης, παραμονής στο εξωτερικό, ανάληψης εργασίας στο εμπορικό ναυτικό ή για άλλους εξαιρετικούς αντικειμενικούς λόγους, οι οποίοι εμποδίζουν τη φοίτησή τους, μπορεί να χαρακτηρίζονται ως κατ' ιδίαν διδαχθέντες και να παραπέμπονται σε προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα της τάξης στην οποία έπρεπε να φοιτήσουν.

β) Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, εξειδικεύονται οι λόγοι χαρακτηρισμού των μαθητών ως κατ' ιδίαν διδαχθέντων και καθορίζονται η διαδικασία διεξαγωγής των εξετάσεων, η έκδοση των αποτελεσμάτων και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

5. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργείται η παράγραφος 22 άρθρου 10 του ν.2327/1995 (ΦΕΚ 156 Α').

6. Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διορίζονται στις περιοχές μετάθεσης, τίθενται στη διάθεση των οικείων περιφερειακών συμβουλίων και τοποθετούνται προσωρινά με απόφαση του προϊσταμένου της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού συμβουλίου σε κενές θέσεις σχολείων της περιοχής και οριστικά κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων εντός της ίδιας περιοχής, συγκρινόμενοι με τους λοιπούς εκπαιδευτικούς. Η παράγραφος 8 του άρθρου 5 του ν. 1824/1988 (ΦΕΚ 296 Α') καταργείται. Οι εκπαιδευτικοί που τοποθετούνται οριστικά, ύστερα από πρόταση του περιφερειακού συμβουλίου, σε σχολεία της περιοχής μετάθεσης, τα οποία δεν είχαν περιλάβει στις προτιμήσεις τους, έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης από το επόμενο σχολικό έτος για βελτίωση της τοποθέτησής τους για σχολεία της ίδιας ή άλλης περιοχής μετάθεσης μόνο του ίδιου νομού και συγκρίνονται με τους λοιπούς εκπαιδευτικούς.

7. Εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εκλέγονται νομάρχες, πρόεδροι κοινοτήτων, νομαρχιακοί, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, εφόσον υπηρετούν σε άλλο νομό, δήμο ή κοινότητα, αποσπώνται μετά από αίτησή τους σε αντίστοιχη υπηρεσία ή θέση της έδρας, της περιοχής που έχουν εκλεγεί και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, σε υπηρεσία ή θέση όμορης περιοχής. Οι διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 57 του ν. 1943/1991 (ΦΕΚ 50 Α'), δεν εφαρμόζονται για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

8. Η περίπτωση δ' της παραγράφου 4 του άρθρου 23 του ν. 2327/1995 αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε ως εξής: "του Κεφαλαίου Α' του ν. 741/1977 (ΦΕΚ 223 Α')".



Άρθρο 47
Σύσταση θέσεων δασκάλων

1. Για την τοποθέτηση ενός επιπλέον δασκάλου στα ήδη λειτουργούντα 10/θέσια και πάνω δημοτικά σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συνιστώνται χίλιες τριακόσιες ογδόντα μία (1.381) θέσεις κλάδου δασκάλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών μπορεί να συνιστώνται οργανικές θέσεις των κλάδων δασκάλων και νηπιαγωγών για την πληρέστερη λειτουργία των σχολείων, πέρα από τις προβλεπόμενες στο άρθρο 4 παράγραφος 8 του ν 1566/1985. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: κατά την παρ.4 άρθρ.14 Ν.2640/1998 Α 206/3.9.1998: " Οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν. 2517/1997 (ΦΕΚ 160 Α) εφαρμόζονται και για το σχολικό έτος 1998-1999 και περιλαμβάνουν και τις συνιστώμενες θέσεις εκπαιδευτικών κατά τη διαδικασία της παραγράφου 12 του άρθρου 4 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α').



Άρθρο 48
Αποζημίωση για πρόσθετη απασχόληση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

1. Καταργήθηκε

2. Καταργήθηκε

3. Οι προβλεπόμενες από το άρθρο 14 παράγραφος 13 του ν 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α'),ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας και διεξαγωγής πρακτικών ασκήσεων για το εκπαιδευτικό προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μειώνονται για όσους έχουν ή συμπληρώνουν εικοσαετή υπηρεσία κατά μία εβδομαδιαίως από 1.9.1996 και κατά μία ακόμα από 20.1.1997.



Άρθρο 49
Επέκταση επιδόματος

1. Το μηνιαίο ειδικό επίδομα που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 10 του ν. 2327/1995 (ΦΕΚ 156 Α') καταβάλλεται από 1.1.1996 και στο μόνιμο και με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου διοικητικό, τεχνικό και λοιπά βοηθητικό προσωπικό όλων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, αυτοτελών και μη υπηρεσιών και εκπαιδευτικών μονάδων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και υπαλλήλους των ΝΕΛΕ, καθώς και σε όλα τα μέλη Ε.Δ.Τ.Π. των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και Ε.Τ.Π. των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς και στους τεχνικούς εργαστηρίων των Τ.Ε.Ι.

2. Το επίδομα αυτό, όπως επεκτείνεται κατά την προηγούμενη παράγραφο, αυξάνεται από 1.7.1996 σε είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) δραχμές μηνιαίως και καταβάλλεται και σε όσους από τους υπαλλήλους αυτούς υπηρετούν με απόσπαση σε άλλες υπηρεσίες και φορείς, εφόσον από τις υπηρεσίες απόσπασής τους δεν τους καταβάλλεται άλλο επίδομα. ***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με την υπ' αριθμ. Φ.908/Η/4904/24.6-3.7.1996 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας (ΦΕΚ Β'526), το ανωτέρω επίδομα αυξήθηκε από 1.7.1996 κατά 10.000 δρχ.



Άρθρο 54
Επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης

1. Υποψήφιοι για τις θέσεις των διευθυντών τετραθέσιων και πάνω δημοτικών σχολείων είναι, πέραν των αναφερομένων στην παράγραφο 1 του άρθρου 11 του π. δ/τος 398/1995 (ΦΕΚ 223 Α'), και οι εκπαιδευτικοί του π. δ/τος 323/1993 (ΦΕΚ 139 Α') με βαθμό Α'.

2. Υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων (Σ.Ε.Κ.) είναι και οι εκπαιδευτικοί του κλάδου Τ.Ε.Ι. με βαθμό Α'.

3. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 4 του π. δ/τος 398/1995 αντικαθίσταται ως εξής: "Ελάχιστο όριο για την επιλογή σε θέση σχολικού συμβούλου είναι το ήμισυ του συνολικού ανώτατου ορίου αξιολογικών μονάδων, σε κάθε περίπτωση σύνταξης πίνακα επιλογής.

4. κατά την πρώτη εφαρμογή του π.δ/τος 398/1995 στη διαδικασία επιλογής σχολικών συμβούλων μπορεί να μετάσχουν και οι υπηρετούντες σχολικοί σύμβουλοι, έστω και αν δεν έχει λήξει η θητεία τους. Σε περίπτωση επιλογής και τοποθέτησής τους θεωρείται ότι η τετραετής θητεία τους αρχίζει από τη νέα τοποθέτησή τους.

5. Οι κατέχοντες θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του ν. 2188/1994 (ΦΕΚ 18 Α') μπορεί να απαλλάσσονται από την άσκηση των καθηκόντων τους, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή του οικείου νομάρχη, κατά περίπτωση, ύστερα από σύμφωνη και αιτιολογημένη γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου για:

α) σοβαρούς προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους ή λόγους υγείας, ύστερα από αίτησή τους, και

β) για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους.

6. Κατά την πρώτη εφαρμογή του π.δ/τος 398/1995 οι προθεσμίες που προβλέπονται στο άρθρο 23 παρ. 6 αυτού και αναφέρονται στη διαδικασία επιλογής των στελεχών, ορίζονται ως εξής:

α) του άρθρου 3 παρ. 1 εντός πενταμήνου από την ισχύ του παρόντος νόμου,

β) του άρθρου 8 παρ. 1 εντός μηνός από την ισχύ του παρόντος νόμου,

γ) του άρθρου 8 παρ. 2, 5 και 6 σε επτά (7), πέντε (5) και τρεις (3) ημέρες, αντίστοιχα,

δ) του άρθρου 13 παρ. 1 μέχρι τέλους του μηνός Ιουνίου 1996.

7. Στο τέλος του άρθρου 12 του π.δ/τος 398/1995 προστίθεται εδάφιο ως εξής: "Στις περιπτώσεις που σε σχολική μονάδα ή Σ.Ε.Κ. δεν υπηρετεί εκπαιδευτικός που έχει τα προσόντα συμμετοχής στην τριμελή επιτροπή, ο σύλλογος των διδασκόντων ορίζει για το σκοπό αυτόν εκπαιδευτικό που υπηρετεί σε γειτονική σχολική μονάδα. Στις περιπτώσεις που οι υποψήφιοι διευθυντές είναι δάσκαλοι μονοθέσιων σχολείων ή άλλων σχολείων στα οποία δεν λειτουργεί σύλλογος διδασκόντων, ο εκπαιδευτικός μέλος της τριμελούς επιτροπής ορίζεται από το Π.Υ.Σ.Π.Ε.".

8. Η παράγραφος 6 του άρθρου 16 του π.δ/τος 398/1995 αντικαθίσταται ως εξής: "6. Ως κριτήρια για την επιλογή των υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων και των υπεύθυνων τομέων Σ.Ε.Κ. ορίζονται τα αναφερόμενα στο άρθρο 12 για τους διευθυντές σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ.".

9. Οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ.. Η βαθμολογία κάθε μέλους του συμβουλίου επιλογής στα συνεκτιμώμενα κριτήρια κατά κατηγορία κατατίθεται αιτιολογημένα και ενυπόγραφα. Το περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο γνωστοποιεί στους υποψήφιους το σύνολο των αξιολογικών μονάδων των μοριοδοτούμενων κριτηρίων κατά κατηγορία που τους αφορούν και τάσσει σε αυτούς εύλογη προθεσμία για την προβολή αντιρρήσεων, οι οποίες εξετάζονται από το συμβούλιο.

10. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται οι διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 23 του π.δ/τος 398/1995.

11. α) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών των Πειραματικών Σχολείων των Α.Ε.Ι. είναι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έχουν τα προσόντα άσκησης καθηκόντων διευθυντή στα λοιπά σχολεία και δωδεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία. Αρμόδιο Συμβούλιο για την επιλογή των Διευθυντών των Πειραματικών Σχολείων των Α.Ε.Ι. είναι το Κεντρικό Συμβούλιο της αντίστοιχης βαθμίδας. Επί των αιτήσεων των υποψήφιων Διευθυντών γνωμοδοτεί το Εποπτικό Συμβούλιο κάθε Πειραματικού Σχολείου, που αποτελείται από τον επόπτη και δύο αναπληρωτές επόπτες, μέλη του τμήματος Α.Ε.Ι. που εποπτεύει το Πειραματικό Σχολείο. Τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από τη Γενική Συνέλευση του οικείου Τμήματος Α.Ε.Ι. Για την επιλογή των Διευθυντών των Πειραματικών Σχολείων των Α.Ε.Ι. εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του π.δ/τος 398/1995 για την έκδοση προκήρυξης, την υποβολή υποψηφιοτήτων, τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής και σύνταξης πινάκων των διευθυντών των λοιπών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας παραγράφου.

β) Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 12 και η παράγραφος 5 του άρθρου 14 του π.δ/τος 398/1995 δεν έχουν εφαρμογή για την επιλογή των Διευθυντών των Πειραματικών Σχολείων των Α.Ε.Ι..

γ) Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου η επιλογή των Διευθυντών Πειραματικών Σχολείων των Α.Ε.Ι. πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται σύμφωνα με την αριθ. 160/721995 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 96 Β').

12. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μπορεί:

α) να αναπροσδιορίζονται τα προσόντα και τα κριτήρια επιλογής των κατά την παράγραφο 5 στελεχών της εκπαίδευσης και να τροποποιείται η διαδικασία επιλογής αυτών και

β) να τροποποιείται η σύνθεση και να αναπροσδιορίζονται οι αρμοδιότητες των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

13. Κατά την πρώτη επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ., σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ/τος 398/1995:

α) δεν είναι απαραίτητη η κατάθεση εισήγησης της τριμελούς επιτροπής του άρθρου 12 του π.δ/τος 398/1995 και η επιλογή μπορεί να προχωρήσει και χωρίς την εισήγηση αυτή και

β) δεν μετέχει στο οικείο περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο ο εκπρόσωπος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του π.δ/τος 399/1995 (ΦΕΚ 223 Α').



Άρθρο 59

Στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων δασκάλων, νηπιαγωγών, νηπιοβρεφοκόμων, κοινωνικών λειτουργών και οικιακής οικονομίας, που είναι διορισμένοι ή διορίζονται ως μόνιμοι ή αναπληρωτές στα Υπουργεία Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας και Πρόνοιας και έχουν προϋπηρεσία σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς είτε σε Ν.Π.Δ.Δ. είτε σε Ν.Π.Ι.Δ., αναγνωρίζεται μισθολογικά η παραπάνω προϋπηρεσία. Άρθρο 66

Οι έχοντες υποστεί μεταμόσχευση οργάνων, νεφρού, καρδιάς, πνευμόνων, ήπατος και παγκρέατος εγγράφονται καθ' υπέρβαση σε οποιοδήποτε τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπό τους περιορισμούς του και τις προϋποθέσεις του άρθρου 46 εδάφιο VII του ν. 1946/1991, με το οποίο αντικαταστάθηκε το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης ζ' της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν.1351/1983, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 4 παρ.λ εδάφιο α' του ν. 1771/1988.



Άρθρο 67

Στην παράγραφο 9 του άρθρου 15 του ν. 1566/1985 προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως ακολούθως.

"Ειδικά για τη στελέχωση των Μουσικών Σχολείων καθορίζονται με την ίδια απόφαση οι ειδικότητες των υποψηφίων, τα τυχόν απαιτούμενα προσόντα, καθώς και η πρόβλεψη του ελάχιστου χρόνου υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιοριζομένων στην οργανική θέση στα Σχολεία αυτά.



Άρθρο 75
Χρήση διδακτηρίων

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών, που εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη των οικείων Ο.Τ.Α. και γνώμη της οικείας Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, μπορεί η Χρήση των διδακτηρίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που ανήκουν κατά κυριότητα σε έναν Ο.Τ.Α., να παραχωρείται σε άλλον όμορο Ο.Τ.Α., εφόσον οι περισσότεροι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου προέρχονται οπό τον όμορο Ο.Τ.Α.. Με την ίδια διαδικασία ανακαλείται η παραχώρηση της χρήσης του διδακτηρίου.

2. Για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η παραχώρηση της χρήσης ο Ο.Τ.Α. που έχει τη χρήση υποκαθίσταται από αρμοδιότητες του Ο.Τ.Α., που διατηρεί την κυριότητα, όπως αυτές ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 1894/1990 (ΦΕΚ 110 Α') και του άρθρου 31 του ν. 2009/1992 (ΦΕΚ 18 Α').



Άρθρο 82
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν διαφορετικά ορίζεται στις επί μέρους διατάξεις. Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 14 Ιουνίου 1996

Πίσω στη νομοθεσία