COMENIUS

 

" Life of European teenagers"

 

 

 

 

Αξιοσημείωτες περιοχές της Κορινθίας " άλλοτε και ....τώρα"

 

 

Δίολκος – Ισθμός της Κορίνθου

 

Η Δίολκος ήταν ένας δρόμος λιθόστρωτος που ένωνε τις άκρες του Ισθμού. Είχε πλάτος 3,5 -5 μέτρα. Στη μέση του δρόμου υπήρχαν δυο βαθιές παράλληλες αυλακιές που απείχαν 1,5 μέτρο. Στις αυλακιές αυτές κινούνταν οι τροχοί μιας μεγάλου μήκους συσκευής η οποία έφερνε πάνω της το σκάφος και το μετέφερε από τη μια άκρη του

Ισθμού στην άλλη και έτσι τα πλοία απέφευγαν να κάνουν το γύρω της Πελοποννήσου. Είχε κατασκευαστεί στην εποχή του Περίανδρου. Ο Νέρων στα 67 μ.Χ. προσπάθησε να διανοίξει τον Ισθμό φτιάχνοντας ένα κανάλι. Αλλά δολοφονήθηκε και το έργο σταμάτησε.

Κάντε κλικ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας!

Το έργο επαναλήφθηκε από το Γάλλο αρχιτέκτονα Λεσσέψ το1881 και τελείωσε το 1893. Από τότε υπάρχει η « Διώρυγα της Κορίνθου» με μήκος  6 χιλιόμετρα , πλάτος 25 μέτρα επάνω και 21 μέτρα κάτω, βάθος 8 μέτρα και ύψος  τοιχωμάτων πάνω από 75 μέτρα.

 

 Λιμάνι Λεχαίου

Από τα αρχαϊκά χρόνια οι Κορίνθιοι είχαν ανάγκη ένα λιμάνι στον Κορινθιακό κόλπο. Στο χώρο που έγινε λιμάνι υπήρχε βαλτότοπος. Οι αρχαίοι Κορίνθιοι έκαναν εκσκαφές και εκβαθύνσεις και ενίσχυσαν τη λωρίδα της ξηράς προς την ανοικτή θάλασσα, ώστε να χρησιμεύει ως κυματοθραύστης. Τον 4ο αιώνα π.Χ. το λιμάνι ήταν πάρα πολύ σημαντικό. Τον 4ο αιώνα μ.Χ. δημιουργήθηκαν μόλοι κάθετοι προς τη γραμμή της παραλίας. Το έργο είχε αναλάβει ένας ανθύπατος της Αχαΐας, ο Φλάβιος Ερμογένης.
 

Σήμερα έχει γίνει ένα μεγάλο λιμάνι στην παραλία της σύγχρονης πόλης της Κορίνθου. Στη θέση του αρχαίου λιμανιού του Λεχαίου υπάρχει λιμνοθάλασσα. Το λιμάνι δε μπόρεσε να συνεχίσει τη λειτουργία του, γιατί η παραλία ήταν αμμώδης και η συντήρησή του δύσκολη.

 

 

 Ηραίον Περαχώρας ( Αρχαίο Λιμάνι)

 

Δυτικά του Λουτρακίου υπάρχει μια χερσόνησος η Περαχώρα. Από τον 8ο π.Χ. αιώνα ήταν εγκατεστημένοι Κορίνθιοι.

Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου

Στην άκρη της χερσονήσου υπάρχει ένας μικρός όρμος που χρησιμοποιήθηκε την αρχαιότητα σαν λιμάνι. Εκεί υπήρχε τέμενος της Ακραίας Ήρας με σημαντικά αναθήματα των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων.

 

 

Στα 400π.Χ. είχε Το Ηραίο της Περαχώραςκατασκευαστεί μια στοά που χρησίμευε σαν αγορά. Υπήρχε μια υδατοδεξαμενή που διατηρείται μέχρι σήμερα. Εκεί κατά τον μύθο κατέφυγε η Μήδεια όταν σκότωσε τα παιδιά της.  Ήταν σπουδαίο λατρευτικό κέντρο στην αρχαιότητα. Με την έλευση του Χριστιανισμού κτίστηκε εκεί ναός του Ιωάννη του Προδρόμου ώστε ο χώρος να διατηρεί μέχρι σήμερα την ιερότητά του. Η ομορφιά του τοπίου κάνει το χώρο δημοφιλή προορισμό σε πολλούς φυσιολάτρες.

 

 

 Πελλήνη

 

Η Αρχαία Πελλήνη βρισκόταν ανάμεσα στα ποταμάκια Κρυός και Σύθας σε υπώρεια του όρους Κυλήνη. Κατοικούνταν από τη 2η χιλιετία π.Χ. Εδώ έφτασαν οι Αχαιοί το 1100 π.Χ. κυνηγημένοι από τους Δωριείς μετά την κάθοδο των τελευταίων στην Πελοπόννησο. Ίδρυσαν σπουδαία πόλη, η οποία στους κλασικούς χρόνους στην ακμή της είχε 30000 κατοίκους περίπου. Στην πόλη υπήρχε ναός της θεάς Αθηνάς με χρυσελεφάντινο άγαλμα που έκανε ο Φειδίας, ονομαστός γλύπτης της αρχαιότητας. Υπήρχε άλσος αφιερωμένο στη θεά Άρτεμη. Ακόμη υπήρχαν ναοί και ιερά του Διονύσου και του Απόλλωνα. Στην αγορά υπήρχε μεγάλη δεξαμενή του νερού, ενώ υπήρχε και γυμναστήριο. Μετά τους ελληνιστικούς χρόνους η πόλη παρακμάζει και σιγά σιγά εγκαταλείφτηκε

από τους κατοίκους της.

Σήμερα δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει το χωριό Ζούγρα. Από την αρχαία πόλη δε σώζεται σχεδόν τίποτα.

 

Στύμφαλος

Η Στύμφαλος ήταν αρχαία πόλη κτισμένη κοντά στο σημερινό χωριό Κιόνια, στις νότιες υπώρειες του όρους Κυλήνη. Βρισκόταν στη Βόρεια ακτή της Στυμφαλίας λίμνης όπου κατά το μύθο ο Ηρακλής πραγματοποίησε έναν από τους άθλους του, σκοτώνοντας τις Στυμφαλίδες όρνιθες.

Αρχαιολογικός χώρος Στυμφαλίας

Η περιοχή κατοικήθηκε από τα νεολιθικά χρόνια, αλλά την ακμή της τη γνώρισε τον 4ο αιώνα π.Χ. ήταν διατεταγμένη σε κανονικά ορθογώνια τετράγωνα ( ιπποδάμειο σύστημα) με πλάτος 36μ.  Περιβαλλόταν από τείχος μήκους 2,5 χιλιόμετρα. Υπήρχαν πύργοι κατά μήκος του τείχους ενώ είχε αρκετές πύλες. Μοναδικό έργο η αμαξήλατος οδός πάνω στο βράχο που οδηγούσε στην ακρόπολη. Σώζονται και οι αρματοτροχιές πλάτους 3 μέτρων.

 

 

Σήμερα το πιο εμφανές και εντυπωσιακό μνημείο στη Στύμφαλο είναι τα ερείπια της φράγκικης εκκλησίας στα βόρεια της πόλης. Αυτή η εκκλησία έγινε με υλικά από περίφημα αρχαίο ιερό της Αρτέμιδας.

 Πηγές: www.korinthia.net/arxaia

              www.images.google.gr

Πίσω στην αρχική