ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΓΡΑΣΕΠ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

1. Αξιωματικού Ξηράς

2. Αστυνομικού

3. Επαγγελματία Οπλίτη

1. ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

 Αποστολή του είναι η άμυνα και η προστασία της χώρας. Τα καθήκοντά του είναι διοικητικά, εκπαιδευτικά ή επιτελικά. Οι αξιωματικού του Στρατού Ξηράς κατανέμονται σε Όπλα και σε Σώματα. Στα Όπλα που έχουν βασική αποστολή τη διεξαγωγή του πολέμου ανήκουν το Πεζικό, τα Τεθωρακισμένα, το Πυροβολικό, οι Διαβιβάσεις και το Μηχανι κό.

Τα Σώματα προσφέρουν υποστηρικτική υπηρεσία( διοικητική ή λογιστική). Αυτά είναι: Τεχνικό, Εφοδιασμού, Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, Υγειονομικό, Γεωγραφικό, Ελεγκτικό, Στρατολογικό, Στρατιωτικών Γραμματέων, Ταχυδρομικό, Μουσικό, Φροντιστών, Αρχιτεχνιτών όπλων, Ψυχολόγων.

Ο μόνιμος Υπαξιωματικός Στρατού Ξηράς συμμετέχει στη διοίκηση και εκπαίδευση του στρατού Ξηράς ως βοηθός των Αξιωματικών.

Ο Αξιωματικός Νοσηλευτικής ασχολείται με τη φροντίδα των ασθενών, των τραυματιών και των αναπήρων σε στρατιωτικά νοσοκομεία. Προσφέρει νοσηλεία και συμβουλές στους ασθενείς, παρέχει πρώτες βοήθειες, βοηθά το γιατρό. Όλα αυτά φυσικά, σε στρατιωτικό περιβάλλον.

Ο Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς διοικεί τους άντρες που έχει υπό τις διαταγές του, ενώ δέχεται διαταγές από ανωτέρους του. Σε περίοδο ειρήνης συμμετέχει σε γυμνάσια και ασκήσεις σε συνθήκες πραγματικού πολέμου.

  ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  Οι συνθήκες εργασίας εξαρτώνται από την περιοχή της χώρας που θα βρεθεί και τα καθήκοντα που θα αναλάβει. Όταν βρίσκεται σε γυμνάσια και εκπαιδεύει νεοσύλλεκτους τα πράγματα είναι πιο δύσκολα γιατί αθλείται για πολλές ώρες και κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες. Σε περίοδο πολέμου οι κίνδυνοι και οι ευθύνες είναι πολύ αυξημένα. βασικά χαρακτηριστικά της δουλειάς α. Η ιεραρχία β. Η αυστηρή πειθαρχία. γ. Η συνεχής ετοιμότητα δ. Η σημασία της ομαδικής ζωής ε. Η σημασία των ανθρώπινων επαφών στ. Η συνεχής εκπαίδευση. ζ. Οι συχνές μεταθέσεις, κατά μέσον όρο κάθε τρία χρόνια.

Ο Αξιωματικός Νοσηλευτικής, ιδιαίτερα, δουλεύει με εναλλασσόμενο ωράριο, με βάρδιες όλο το 24ωρο. Τις περισσότερες ώρες εργάζεται όρθιος. Απαιτείται να παίρνει ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξη, όταν έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς.

Για τους Αξιωματικούς Σωμάτων ενόπλων Δυνάμεων, οι συνθήκες είναι ανάλογες με την ειδικότητά τους.

  ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Ο Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς πρέπει να διαθέτει καλή σωματική και ψυχική υγεία, άριστη οπτική οξύτητα και ύψος πάνω από το 1,65μ, για τον Υπαξιωματικό το ελάχιστο είναι 1,60μ. Πρέπει να διαθέτει ηγετικές ικανότητες, αυταπάρνηση και υψηλό πατριωτικό φρόνημα. Πρέπει να τον διακρίνει η πειθαρχία, το πνεύμα συνεργασίας, η ευστροφία και η αποφασιστικότητα. Να είναι κοινωνικός και να διαθέτει τη δεξιότητα της επικοινωνίας τόσο με τους ανωτέρους του, όσο και με τους κατωτέρους. Ο Αξιωματικός Νοσηλευτικής πρέπει επίσης, να είναι προσεκτικός και υπομονετικός, να αγαπά τον άνθρωπο και να θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του για να απαλύνει τον πόνο από τους συνανθρώπους του. Να έχει επίσης, καλές γνώσεις ιατρικής.

ΣΠΟΥΔΕΣ

  Αξιωματικός Στρατού Ξηράς μπορεί να γίνει κανείς

α. Αποφοιτώντας από τη Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη Αττικής, με διάρκεια σπουδών 4 έτη. Αποφοιτά με το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Μέσα στη Σχολή οι σπουδαστές κατανέμονται ανάλογα με το Όπλο που προτιμούν.

β. Αποφοίτηση από ΣΣΑΣ. Εκπαίδευση Ακαδημαϊκή. Η Στρατιωτική εκπαίδευση γίνεται τις ώρες που δεν υπάρχει μάθημα και κάποιο διάστημα μέσα στο καλοκαίρι. Η φοίτηση διαρκεί έξι χρόνια για το Ιατρικό Τμήμα, πέντε για το Οδοντιατρικό και Κτηνιατρικό και τέσσερα για τα υπόλοιπα. Οι απόφοιτοι είναι υποχρεωμένοι να μείνουν στο στρατό 18 χρόνια. Το Ιατρικό Τμήμα έχει επίσης σκοπό τη στελέχωση και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και την Ελληνική Αστυνομία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν για το Στρατολογικό το 1ο Επιστημονικό Πεδίο, για το Ιατρικό, Οδοντιατρικό, Κτηνιατρικό, Φαρμακευτικό το 3ο Επιστημονικό Πεδίο και για το Οικονομικό το 5ο Επιστημονικό πεδίο.

γ. Αποφοίτηση από Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών που έχει έδρα στα Τρίκαλα. Ο αποφοιτά εξέρχεται σαν Υπαξιωματικός, αλλά μετά τη συμπλήρωση της απαραίτητης υπηρεσίας μπορεί να προαχθεί στο βαθμού του Υπολοχαγού κ.ο.κ.

δ. Αποφοίτηση από τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής που εδρεύει στο Βύρωνα. Η φοίτηση διαρκεί τέσσερα χρόνια και υπάρχει υποχρέωση ο απόφοιτος να υπηρετήσει στο στρατό επί δώδεκα χρόνια( Πρόσβαση από το3ο Επιστημονικό Πεδίο).

  ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  Ο Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς σταδιοδρομεί στο στράτευμα. Η στρατιωτική του θητεία υπολογίζεται από την εισαγωγή του στις σχολές. Μετά την αποχώρηση, συμπληρώνοντας την υποχρεωτική υπηρεσία μπορεί να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα.

Επειδή ο αριθμός των εισακτέων καθορίζεται από τις ανάγκες του στρατεύματος, υπάρχει πολύ υψηλή βαθμολογία για την εισαγωγή στις σχολές, κυρίως Ευελπίδων, ΣΣΑΣ και ΣΑΝ. Αλλά οι προοπτικές ιδιαίτερα στη ΣΑΝ διαγράφονται πολύ θετικές.

  Πηγή Πληροφόρησης:

§           Γραφείο Ενημέρωσης ΚΟΙνού ΥΠΕΘΑ. Σόλωνος 34. Αθήνα. Τηλ. 2103630081, 3630579. http:// www.geetha.milgr/

§           Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων: http://www.sse.gr

§           Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών ( ΣΜΥ) 42100. Τρίκαλα. Τηλ. 24310/38635, 24310/38637, 24310/39632. http://www.army.gr/html/GR_Army/sxoles/SMY/index.htm

§           Στρατόπεδο « Σακέτα» «Α»: 16201. Βύρωνας Αττικής. Τηλ. 2107675603, 2107669138, 2107669347. FAX: 2107654793.

      http://www.mod.gr/fylladia /san /index.htm

§           Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, Διεύθυνση Σπουδών: Πλήθωνος Γεμιστού, 54638 Θεσσαλονίκη. Τηλ, 231046390, 962190-1-2,                 http:// www.sas.gr/

 

  Πηγές για τη μονογραφία:

1.         Η παρουσίαση του Στρατού Ξηράς στην Ημερίδα

2.         Μέγας Οδηγός Επαγγελμάτων. Εκπαίδευση και Επαγγέλματα ( 2003)

 

Η ομάδα των Μαθητών

Δαλμυράς Δημήτρης

Δημητρίου Άκης

Κολλινιάτης Δημήτρης

Παπακωνσταντίνου Σπύρος

 

2. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

  Καθήκον του αστυνομικού είναι η τήρηση της δημόσιας τάξης, της ειρήνης και της ασφάλειας.

Ο αστυνομικός εργάζεται στην Ελληνική αστυνομία, που είναι πολιτική υπηρεσία με στρατιωτική οργάνωση και υπάγεται στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η Ελληνική Αστυνομία αποτελείται από αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό, τους Συνοριοφύλακες και τους Ειδικούς Φρουρούς. Το αστυνομικό προσωπικό διακρίνεται σε προσωπικό γενικών και ειδικών καθηκόντων.

Το προσωπικό γενικών καθηκόντων υπηρετεί σε όλες τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Το προσωπικό ειδικών καθηκόντων υπηρετεί σε εξειδικευμένες υπηρεσίες και αποτελείται από επιστήμονες, όπως γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, βιολόγους, χημικούς, οικονομολόγους κλπ.

Το πολιτικό προσωπικό διακρίνεται σε μόνιμο και σε επί συμβάσει και ασχολείται με διοικητικής φύσεως δραστηριότητες.

Ο στόχος των αστυνομικών είναι η δίωξη του κοινού εγκλήματος. Εκτελούν εντολές των δικαστικών αποφάσεων, διενεργούν ανακρίσεις, φρουρούν δημόσια κτίρια, προστατεύουν τη ζωή υψηλών προσώπων.

Οι Ειδικοί Φρουροί και οι Συνοριοφύλακες αποτελούν ειδικές κατηγορίες προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι Ειδικοί Φρουροί ασχολούνται κυρίως με τη φύλαξη ευπαθών στόχων και τη διενέργεια περιπολιών, ενώ οι Συνοριακοί Φύλακες με την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Γενικά οι Αστυνομικοί, ανάλογα με τα τυπικά προσόντα, χωρίζονται σε ειδικότητες και μπορεί να είναι:

α. Αστυφύλακες. Εκτελούν υπηρεσίες σκοπιάς και περιπολίας, ρυθμίζουν την κυκλοφορία στους δρόμους. β. Αρχιφύλακες. Τοποθετούνται επικεφαλής ομάδας αστυφυλάκων ή του προσωπικού ενός περιπολικού αυτοκινήτου ή μικρής υπηρεσίας.

γ. Αξιωματικοί. Που αναλόγως της θέσης τους στην ιεραρχία προΐστανται και διοικούν αντίστοιχες υπηρεσίες ή μονάδες Αστυνομίας.

  ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  Ποικίλουν ανάλογα με την υπηρεσία που εργάζεται ο αστυνομικός. Συνήθως είναι δύσκολες και επικίνδυνες. Με την πάροδο των χρόνων το οργανωμένο έγκλημα στην κοινωνία παίρνει νέες μορφές και οι συνθήκες εργασίας του αστυνομικού γίνονται πιο δύσκολες. Το ωράριο δεν είναι συνεχόμενο και σταθερό, εργάζεται με βάρδιες. Πολλές φορές μπορεί να αλλάξει χώρο και τόπο εργασίας, γεγονός δύσκολο για την οικογένειά του.

  ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

  Καλή σωματική υγεία, αντοχή, ευστροφία, ψυχραιμία, ικανότητα λήψης απόφασης. Σεβασμό στο νόμο, αυτοκυριαρχία, παρατηρητικότητα, ευελιξία. Πρέπει επίσης, ο αστυνομικός να χαρακτηρίζεται από εντιμότητα, ευσυνειδησία, ακεραιότητα χαρακτήρα.

  ΣΠΟΥΔΕΣ

  Για να γίνει κάποιος αστυνομικός πρέπει να φοιτήσει σε κάποια σχολή της Αστυνομικής Ακαδημίας, όπως  στη Σχολή Αστυφυλάκων που έχει έδρα στην Αθήνα. Άλλα Τμήματα Δοκίμων Αστυφυλάκων λειτουργούν στο Ρέθυμνο, στη Σητεία, στην Καρδίτσα, στα Γρεβενά, στην Ξάνθη, στο Διδυμότειχο, στην Κομοτηνή και στο Μαρούσι.

Η Σχολή Αστυφυλάκων έχει ως αποστολή την εκπαίδευση των Δοκίμων Αστυφυλάκων και αποβλέπει στο να τους προετοιμάσει κατάλληλα για να γίνουν ικανοί αστυνομικοί και ανακριτικοί υπάλληλοι. Είναι ισότιμη με τα ΤΕΙ. Η εισαγωγή γίνεται με το σύστημα Απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου και η διάρκεια φοίτησης είναι 5 εξάμηνα.

Η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας εδρεύει στην Αττική ( από το 5ο Επιστημονικό Πεδίο) και η διάρκεια φοίτησης είναι οκτώ εξάμηνα.

Για να εισαχθεί κάποιος στις Σχολές θα πρέπει να είναι μικρότερος από 26 χρονών και το ύψος για τους άνδρες να είναι τουλάχιστον 1,70μ ενώ για τις γυναίκες τουλάχιστον 1,65μ. Οι υποψήφιοι, όπως και σε όλες τις Στρατιωτικές Σχολές πρέπει να περάσουν τις λεγόμενες προκαταρκτικές εξετάσεις( υγειονομικές εξετάσεις, αθλητικές δοκιμασίες και ψυχομετρική δοκιμασία). Ο χρόνος φοίτησης θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας. Στη Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας έχουν δικαίωμα να εισαχθούν με εξετάσεις και ήδη υπηρετούντες κατώτεροι αξιωματικοί.

Κάποιος ανώτερος αξιωματικός θα μπορούσε να σταλεί για μετεκπαίδευση ή επιμόρφωση σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη στρατηγική και την πολιτική της Εθνικής Ασφάλειας. Αυτό γίνεται στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, που άρχισε να λειτουργεί από το 1997 ( Ν. 2226/94). Σ’ αυτή τη Σχολή μπορούν να φοιτήσουν ανώτερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και υπάλληλοι του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Διάρκεια φοίτησης έξι μήνες.

  ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  Από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ορίζεται ο αριθμός των εισαγομένων στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών, ανάλογα με τις ανάγκες της Ελλ. Αστυνομίας.

  Πηγή Πληροφόρησης

  Ø        Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού. Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Π. Κανελλοπούλου 4, Γουδί, Γραφείο 5. τηλ. 2106980910. http://www.ydt.gr/index12.htm

  Πηγές για την Επαγγελματική Μονογραφία

 

v http://www.ydt.gr/main/Section.jsp?SectionID=697  ( 11/05/06 )

v Μέγας Οδηγός Επαγγελμάτων. ( 2003). Εκδόσεις Αχτίδα

 

  Ομάδα μαθητών που συνεργάστηκαν

Μαυρονάσιου Ζωή

Μουρίκη Αλίκη

Φίνος Γεώργιος

Χίνος Βασίλειος

Ωραιόπουλος Μανώλης

 

3. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΟΠΛΙΤΗΣ ( ΕΠ.ΟΠ.)

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

  Οι Επαγγελματίες Οπλίτες καλύπτουν στο στρατό, θέσεις και των τριών κλάδων επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων. Οι θέσεις μπορεί να απαιτούν και εξειδίκευση σε υψηλή τεχνολογία. Οι γυναίκες καλύπτουν διοικητικές θέσεις.

  ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

  Ηλικία ανάμεσα σε 18 έως 28 χρόνια. Πρέπει ο πολίτης να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή να διανύει το τελευταίο εξάμηνο της θητείας του. Πρέπει επίσης να του αρέσουν η δράση και οι νέες εμπειρίες.

  ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ -  ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

  Ο ΕΠ.ΟΠ. αναλαμβάνει υποχρέωση επταετούς παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις. Για μονιμοποίηση μπορεί να δώσει γραπτές εξετάσεις. Αν αποχωρήσει από το στρατό μετά τα επτά χρόνια λαμβάνει εφ’ άπαξ αποζημίωση. Με την κατάταξή του ο ΕΠ.ΟΠ. εξομοιώνεται μισθολογικά με τον εν ενεργεία Υπαξιωματικό. Εντάσσεται στο Μετοχικό Ταμείο και στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Στρατού ή της Αεροπορίας. Βαθμολογικά εξελίσσεται μέχρι το βαθμό του Αρχιλοχία ενώ με τη μονιμοποίησή του μπορεί να φτάσει στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη. Οι ΕΠ.ΟΠ. έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε ειδικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  Πληροφορίες:

 Στα κατά τόπους Στρατολογικά Γραφεία.

Στα γραφεία Ενημέρωσης Κοινού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αθήνα Κολοκοτρώνη 13. Τηλ. 2103240306( 10 γραμμές)

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως. Γεωργίου 1. Τηλ. 2310893378, 850060

Για όλη την Ελλάδα: 8001140306.

  Τη μονογραφία συνέταξαν: Χώλεσης Αργύρης – Μπονάτσος Σωτήρης

Πίσω στις Ημέρες Σταδιοδρομίας