Επαγγελματικές Μονογραφίες

Γυμναστής/Γυμνάστρια

 

Α. Στοιχεία που χαρακτηρίζουν το επάγγελμα

 

1.         Περιγραφή του επαγγέλματος

Το αντικείμενο της εργασίας του είναι η φυσική αγωγή των μαθητών, των νέων και γενικά όλων των ανθρώπων. Μπορεί να διοργανώνει αθλητικές εκδηλώσεις και να οργανώνει σχολικές ομάδες διαφόρων αθλημάτων. Μπορεί επίσης να διατηρεί δικό του γυμναστήριο. Το επάγγελμά του απευθύνεται σε ανθρώπους από πέντε χρονών και πάνω μέχρι πάρα πολύ μεγάλη ηλικία.

Υπάρχει δυνατότητα ειδίκευσης και στο συγκεκριμένο γυμναστήριο γίνονται KARATE, KICK BOXING, AEROBIK STEP, PILATE, POWER YOGA και όργανα.

Η ευθύνη που έχει κανείς σε αυτή τη δουλειά είναι να μην τραυματίσει τους ασκούμενους, όπως γίνεται με τους εμπειρικούς προπονητές π.χ. στο άθλημα του καράτε, του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου. Είναι μια δουλειά που σε κρατά συνεχώς σε εγρήγορση.

2.  Συνθήκες εργασίας

 Το ωράριο της εργασίας είναι από τις 10.00 μέχρι τις 13.00 και από τις 15.00 μέχρι 22.00.

Οι συνθήκες εργασίας μπορεί να είναι και πολύ καλές αλλά και δύσκολες. Εξαρτάται από το χώρο που δουλεύει κανείς. Πολλές φορές απαιτούνται και μετακινήσεις λόγω αγωνιστικής δράσης.

Ο χώρος εργασίας του συγκεκριμένου επαγγελματία είναι φωτεινός, με καθαρό αέρα, ένα υγειές περιβάλλον.

Τα προβλήματα που συναντά ο συγκεκριμένος επαγγελματίας είναι η κακή διαφήμιση από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και η παραπληροφόρηση.

Πολλές φορές συνεργάζεται και με άλλους επαγγελματίες από την Αθήνα.

 

Β. Προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος

 

 1.         Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ικανότητες ενδιαφέροντα

 Χρειάζεται κανείς να αγαπά αυτή τη δουλειά. Πρέπει να έχει καλή σωματική διάπλαση και υγεία. Να έχει επικοινωνιακές δεξιότητες και την ικανότητα να οργανώνει και να διοικεί άτομα.

 2.         Εκπαιδευτικά και άλλα τυπικά προσόντα.

 Φοίτηση στα Τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των Πανεπιστημίων Αθηνών, Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης και παράρτημα Σερρών, Θεσσαλίας , Θράκης. Μπορούν να γίνουν και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Γ. Τι προσφέρει το επάγγελμα στον εργαζόμενο

 

1.             Υλικές ή άλλες αμοιβές

Δεν υπάρχει μηνιαίος μισθός, αν εργάζεται κανείς στον ιδιωτικό τομέα.

Αν είναι γυμναστής σε σχολείο, αμείβεται με το μισθό του δημοσίου υπαλλήλου.

 

2.             Προοπτικές εργασίας

Δεν υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές για τους γυμναστές. Πολλοί από αυτούς είναι άνεργοι εκτός και αν με Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση αποκτήσουν ειδικότητες.

Οι γνώσεις του Γυμναστή μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην προπονητική. Είναι ένα επάγγελμα που μπορεί να το ασκήσει κανείς σε όποια πόλη αποφασίσει να ζήσει.

Βρίσκεται σε συνεχή επαφή με κόσμο και αυτό είναι ένα θετικό της δουλειάς.

 

Αλίσια Γρηγορίου, Δημήτρης Καρούνης

                                                                                               Στην αρχή της σελίδας

Γραφίστας/Γραφίστρια Διακοσμητής/Διακοσμήτρια

 

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

1.         Περιγραφή του επαγγέλματος

 Οι σπουδές που έχουν γίνει είναι Γραφιστική, Διακόσμηση Εσωτερικού και Εξωτερικού Χώρου, Φωτογραφία, Design, Ελεύθερο Σχέδιο και Αρχιτεκτονικό Σχέδιο.

Οι ευθύνες που έχει ο/η συγκεκριμένος/ συγκεκριμένη επαγγελματίας είναι να είναι πιστός/πιστή σε αυτό που κάνει. Κανείς θα πρέπει με ο,τιδήποτε  ασχολείται να είναι αυθεντικό, να βγαίνει από μέσα του. Πρέπει επίσης ο πελάτης να είναι ικανοποιημένος από την προσφορά του προϊόντος αλλά και ο ίδιος ο επαγγελματίας.

Δεν υπάρχει μέθοδος που εφαρμόζεται στο συγκεκριμένο επάγγελμα, αλλά ο επαγγελματίας εμπνέεται από τον πελάτη που έχει απέναντί του.

Σχετικά με τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται υπάρχει ο υπολογιστής για τη Γραφιστική ενώ για τη Διακόσμηση τα πινέλα, οι μπογιές, απεριόριστα υλικά φυσικά και μη, τα χέρια και ό,τι δήποτε άλλο κριθεί χρήσιμο.

Το αντικείμενο της εργασίας απευθύνεται στον οποιονδήποτε π.χ. καταστηματάρχες, επιχειρήσεις, γάμους, βαφτίσεις, βιτρίνες, σπίτια, καφέ μπαρ και σε όποιον γενικά θέλει να φτιάξει ή να ανανεώσει το χώρο του.

 

2.         Συνθήκες Εργασίας

 

Οι χώροι εργασίας είναι εσωτερικοί και εξωτερικοί σε σπίτια, σε γραφεία ακόμη και στις διακοπές του πελάτη και για όπου αλλού μας καλέσει. Το ωράριο της εργασίας είναι ελεύθερο για τη συγκεκριμένη επαγγελματία. Υπάρχουν υπερωρίες οι οποίες όμως δεν πληρώνονται αφού είναι ελεύθερο το επάγγελμα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κανείς στο συγκεκριμένο επάγγελμα είναι πως θα πεισθεί ο πελάτης για κάποια ιδέα. Θέλει πολλή διακριτικότητα αυτή η διαδικασία. Επίσης μια τέτοια δουλειά μπαίνει στο μάτι της κριτικής από τον καθένα που μπορεί να πει κάτι ότι είναι ωραίο ή άσχημο μιας και η γνώμη είναι υποκειμενική.

Άλλο στοιχείο είναι ότι πρέπει να ψάχνει κανείς συνεχώς για καινούργιες ιδέες.

Οι Νέες Τεχνολογίες είναι απαραίτητες στο συγκεκριμένο επάγγελμα και κυρίως ο Η/Υ. Και αυτό γιατί με τη χρήση του είναι εύκολο το σχέδιο, παλιά όλα γίνονταν με το χέρι. Επίσης μέσω Internet οι δουλειές μπορούν να επεκταθούν πέρα από το χωριό ή την πόλη που  έχει έδρα η επιχείρηση.

Η συγκεκριμένη επαγγελματίας έχει επικοινωνία με άλλους επαγγελματίες τους οποίους συμβουλεύεται συχνά, ιδιαίτερα πιο έμπειρους ανθρώπους.

Το αντικείμενο της εργασίας είναι τέτοιο που έρχονται σε επαφή με πολλούς άλλους επαγγελματίες διαφορετικών επαγγελμάτων.

Δεν είναι μια επικίνδυνη δουλειά.

Μετακινήσεις γίνονται πολύ συχνά και λόγω του τόπου που θα υλοποιηθεί η εργασία αλλά και λόγω ανάγκης αγοράς υλικών.

 

Β. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

1.         Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και Ικανότητες Ενδιαφέροντα

 

Το επάγγελμα αυτό χρειάζεται πολλή φαντασία. Πρέπει να υπάρχει ταλέντο στη ζωγραφική, να πιάνουν τα χέρια σου! Δημιουργικότητα, υπομονή, καλή επικοινωνία, πρακτικό μυαλό, κέφι και αγάπη σ αυτό που κάνεις χρειάζονται στο συγκεκριμένο επάγγελμα.

Όριο ηλικίας εισόδου στο επάγγελμα και εξόδου απ αυτό δεν υπάρχει. Όσο μπορεί κανείς  και έχει αντοχές να το εξασκήσει το εξασκεί.

Δεν πρέπει να υπάρχει άγχος για το συγκεκριμένο επάγγελμα. Αν ζεις με άγχος και γρήγορους ρυθμούς δεν μπορείς να αποδόσεις. Απαιτείται καλή ποιότητα ζωής. Το άγχος και το στρες σκοτώνουν το επάγγελμα.

     Μπορεί κανείς να ασκήσει αυτό το επάγγελμα στο χώρο που ζει μιας και υπάρχει παντού ζήτηση, αρκεί να υπάρχει παράλληλα και υπομονή. Η συγκεκριμένη επαγγελματίας για παράδειγμα έφυγε από την Αθήνα και κατάφερε να επιβιώσει στην επαρχία. Έτσι κι αλλιώς ο άνθρωπος γενικά έχει βάλει την αισθητική 

( Design και διακόσμηση) για καλά στη ζωή του.

 

 2.         Εκπαιδευτικά και άλλα τυπικά προσόντα

Για τη συγκεκριμένη εργασία χρειάζεται κανείς να έχει πάρει μαθήματα γραφιστικής μέσω Η/Υ για να χρησιμοποιεί τις Νέες Τεχνολογίες ενώ παλιά δε χρειαζόταν. Οι ξένες γλώσσες δεν είναι απαραίτητες. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερα άλλες γνώσεις αλλά ό,τι περισσότερο ξέρει κανείς τόσο το καλύτερο. Η συγκεκριμένη επαγγελματίας χρησιμοποιεί όλο το πακέτο των γνώσεων που έχει.

Για το επάγγελμα του γραφίστα χρειάζεται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ενώ για τη διακοσμητική όχι.

Χρήσιμες γνώσεις είναι ακόμη και της ψυχολογίας, κοινωνιολογίας και μάρκετινγκ.

Σπουδές στη Γραφιστική μπορεί να κάνει κανείς στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας ( Τμήμα Γραφιστικής), όπου η φοίτηση διαρκεί οκτώ εξάμηνα. Η ειδικότητα αυτή υπάρχει και στα Επαγγελματικά Λύκεια ( Δημόσια και ιδιωτικά) καθώς και στα ΙΕΚ ( Δημόσια ή Ιδιωτικά. Επίσης και σε Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών.

Για τη διακοσμητική μπορεί κανείς να φοιτήσει στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας ή στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Επίσης σπουδές μπορούν να γίνουν σε ΕΠΑΛ με απόκτηση πτυχίου επιπέδου 2ή 3 και σε ΙΕΚ με δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης  επιπέδου 3+. Το δίπλωμα των ΙΕΚ πρέπει να αναγνωριστεί από το κράτος. Αν γίνει φοίτηση σε Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και από εκεί πρέπει να αναγνωριστεί το δίπλωμα.

 

Γ. ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ

 1. Υλικές ή άλλες αμοιβές

 Αν ασκεί κανείς το επάγγελμα ως ελεύθερος επαγγελματίας, δεν υπάρχει σταθερός μηνιαίος μισθός. Για το συγκεκριμένο κατάστημα είναι ανάλογα με την εποχή και δεν υπάρχουν επιπλέον αμοιβές.

Στα άλλα πλεονεκτήματα μπορούμε να περιλάβουμε το ελεύθερο ωράριο. Δεν είναι καθόλου μονότονη εργασία, λόγω των συναναστροφών με τους πελάτες και του διαφορετικού θέματος  κάθε παραγγελίας.

 

 2.  Τομείς απασχόλησης και προοπτικές αγοράς εργασίας

Ως γραφίστας κανείς μπορεί να εργαστεί σε διαφημιστικές εταιρείες , δημιουργικά γραφεία, τυπογραφεία, εφημερίδες, περιοδικά, εργαστήρια γραφικών τεχνών, καλλιτεχνικά εργαστήρια, εκδοτικούς οίκους, τηλεοπτικούς σταθμούς, τεχνικά γραφεία. Ως διακοσμητής μπορεί να δουλέψει ως στέλεχος σε γραφεία μελετών και κατασκευών έργων διακόσμησης κατασκευαστικές και εμπορικές εταιρείες αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων, τηλεοπτικούς σταθμούς, στη διαφήμιση και γενικά στο χώρο του θεάματος.

Για τους γραφίστες οι προοπτικές απασχόλησης είναι πολύ θετικές και είναι επίσης θετικό το ισοζύγιο στη διακόσμηση. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο αντικείμενο της επαγγελματία που έδωσε τη συνέντευξη θα υπάρχει πάντα προσφορά εργασίας κατά τη γνώμη της μιας και όλος ο κόσμος θα παντρεύεται και θα κάνει βαφτίσεις  ή θα έχει ανάγκη από αλλαγή και χρώμα στη ζωή του. Μια τέτοια συγκεκριμένα εργασία έχει φυσικά το κόστος της μιας και θεωρείται λίγο ως πολύ πολυτελείας.

Καλές προοπτικές υπάρχουν επίσης σε αυτές τις εργασίες λόγω και της νέας αντίληψης που κυριαρχεί πλέον στη διακόσμηση και διαμόρφωση οικιακών και εργασιακών χώρων.

 

Τη συνέντευξη πήρε η Αντιγόνη Σκιαδά

 

Δικηγόρος

 

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

 1.         Περιγραφή του Επαγγέλματος

Ο δικηγόρος εκπροσωπεί κάθε πολίτη που έχει ανάγκη, στα δικαστήρια, γιατί γνωρίζει τη νομοθεσία για εργατικά, ποινικά και άλλα θέματα.

Έχει μεγάλη ευθύνη για τη σωστή εκπροσώπηση του πελάτη του και πρέπει να διαθέτει ήθος, συνέπεια και εντιμότητα.

Πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς για να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, γιατί οι νόμοι αλλάζουν συνεχώς.

Ο κάθε δικηγόρος και για την κάθε υπόθεση ακολουθεί διαφορετική μεθοδολογία.

Χρησιμοποιεί στο γραφείο του Η/Υ και με αυτόν γράφει πιο γρήγορα και καθαρά καθώς αποθηκεύει την εργασία του κλπ.

 2.         Συνθήκες Εργασίας

Το περιβάλλον που εργάζεται ποικίλει και μπορεί να είναι από τους χώρους των δικαστηρίων μέχρι το γραφείο του ή άλλοι χώροι που πρέπει να συναντήσει τον πελάτη του.

Το ωράριο της δουλειάς του δεν είναι σταθερό;

Τα προβλήματα που συναντά στη δουλειά του είναι ο μεγάλος ανταγωνισμός κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των δικηγόρων.

Πολύ συχνά συνεργάζεται με άλλους επαγγελματίες και άλλων ειδικοτήτων.

Έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο και κάνει πολλές μετακινήσεις, κυρίως όταν χρειάζεται να πηγαίνει στα δικαστήρια.

Διατρέχει κίνδυνο σε αυτή τη δουλειά, όταν οι υποθέσεις που αναλαμβάνει είναι δύσκολες.

 

Β. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

 1.         Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά Ικανότητες και Ενδιαφέροντα

Για να γίνει κανείς δικηγόρος πρέπει να έχει καλό λόγο και αγάπη προς τη δουλειά του. Πρέπει να διαθέτει καλή σωματική και ψυχική υγεία.

Η γενική μόρφωση, η γνώση της τέχνης, η αγάπη στη λογοτεχνία, η γνώση ψυχολογίας και η δια βίου εκπαίδευση είναι στοιχεία απαραίτητα για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης προσωπικότητας που απαιτείται στο δικηγόρο.

Για  να εισέλθει κανείς στο επάγγελμα πρέπει να είναι το πολύ 35 χρονών για να μπορεί να πάρει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

 2.         Εκπαιδευτικά και άλλα τυπικά Προσόντα

Απαιτούνται τέσσερα χρόνια για απόκτηση του πτυχίου και 1,5 χρόνια άσκησης δίπλα σε κάποιον δικηγόρο για να δώσει κατόπιν ο υποψήφιος δικηγόρος εξετάσεις και αφού πετύχει να γραφτεί στα μητρώα του Δικηγορικού Συλλόγου της περιφέρειάς του.

Για να ανοίξει κανείς το δικό του γραφείο καλό είναι να έχει αρκετή εξάσκηση σε άλλο έμπειρο δικηγόρο.

Χρήσιμο είναι να γνωρίζει ο δικηγόρος μια και περισσότερες ξένες γλώσσες.

 

Γ. ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ

1.         Υλικές απολαβές

Ο δικηγόρος ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει μηνιαίο μισθό ή επιδόματα. Οι αμοιβές για κάθε υπόθεση καθορίζονται από το Δικηγορικό Σύλλογο και είναι ικανοποιητικές.

 2.         Προοπτικές Εργασίας

 Η απασχόληση μπορεί να είναι μόνιμη σε αυτή τη δουλειά, με την έννοια ότι είναι μια σταθερή δουλειά. Πολύ συχνά ασκείται το επάγγελμα του δικηγόρου από ελεύθερους επαγγελματίες. Μπορεί κανείς όμως από δικηγόρος να γίνει Δικαστικός με φοίτηση στην Εθνική Σχολή Δικαστών, να γίνει Συμβολαιογράφος αφού προηγουμένως έχει ασκήσει τη δικηγορία και κατόπιν έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμό που προκηρύσσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Μπορεί επίσης να ακολουθήσει Πανεπιστημιακή καριέρα αφού πρώτα αποκτήσει Διδακτορικό τίτλο. Να ενταχθεί στο Διπλωματικό Σώμα μετά από επιτυχή εισαγωγή και πορεία στη σχετική Σχολή. Τέλος μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες και επιτροπές του Δημοσίου, στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε ανεξάρτητες διοικητικές αρχές κ.ά. Μπορεί να ειδικευθεί σε κάποιο αντικείμενο αφού πρώτα αποκτήσει αντίστοιχο μεταπτυχιακό τίτλο.

Γενικά το μέλλον του επαγγελματία δικηγόρου διαγράφεται δυσοίωνο. Πρέπει να ληφθούν μέτρα από το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, να γίνουν πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις εισόδου στο επάγγελμα για να αναστραφεί η δύσκολη αυτή κατάσταση.

 

     Αθανασία Δεκλερή

      Βλασία Μιχαλοπούλου                                                                  

Στην αρχή της σελίδας

Επικοινωνιολόγος Διαφημιστής

 

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

1. Περιγραφή του επαγγέλματος

Το συγκεκριμένο επάγγελμα (επικοινωνιολόγος, διαφημιστής) έχει την

ιδιαιτερότητα να μην μπορεί να ασχοληθεί με ένα αντικείμενο. Σε αυτή τη δουλεία, όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας, διαφήμισης και οργάνωσης εκδηλώσεων, το αντικείμενο ασχολίας είναι απόλυτα εξαρτώμενο από την ανάγκη του κάθε πελάτη. Όταν κάποιος ασχολείται με τη διαφήμιση επικοινωνία προσφέρει παροχή υπηρεσιών. Παρ όλα αυτά κανείς σε αυτό το χώρο δεν μπορεί να κάνει τα πάντα για να υλοποιηθεί μία διαφημιστική καμπάνια. Μία διαφημιστική εταιρία μπορεί να έχει 20 διαφημιστές καθ ένας με διαφορετικό αντικείμενο

Διαφήμιση είναι η ενημέρωση - πληροφόρηση στο ευρύ κοινό για ένα προϊόν ή υπηρεσία Το φάσμα όλων των ενεργειών που χρειάζεται να καλύψει ένα προϊόν/ υπηρεσία προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του

Τι στοχεύει κανείς με την επικοινωνία

α) Ενημέρωση του κοινού για ένα προϊόν ή υπηρεσία           = Brand Awareness

β) Κτίσιμο κύρους ενός brand/ υπηρεσίας                         = Brand Image

γ)  Προτίμησή του έναντι του ανταγωνισμού                         = Brand Preference

δ) Προτροπή για δοκιμή του                                     = Trial

δ) Καλλιέργεια πιστότητας                                                    = Loyalty

ε) Υπενθύμιση ενός ήδη γνωστού προϊόντος / υπηρεσίας   = Reminding

Ποια είναι τα μέσα επικοινωνίας

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε)

α)  Περιοδικά

β)  Εφημερίδες

γ)  Τηλεόραση

δ)  Ραδιόφωνο

ε)  Out Door (Αφίσες, Στέγαστρα λεωφορείων, Τρόλεϊ,    κλπ.)

στ) Κινηματογράφος

ζ)  Internet

Δομή Διαφημιστικής Εταιρίας

a.                     Client Service- Εξυπηρέτηση Πελατών

Τμήμα επικοινωνίας μεταξύ διαφημιστικής εταιρίας και διαφημιζόμενου πελάτη

                        Client Service Director: Υπεύθυνος χειρισμού όλων των λογαριασμών που διαθέτει η εταιρία

                        Account Director: Υπεύθυνος  group λογαριασμών

                        Account Manager: Υπεύθυνος για την συνολική απόδοση ενός ή περισσοτέρων λογαριασμών

                        Account executive: Υπεύθυνος για τις καθημερινές εργασίες σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση ενός συγκεκριμένου λογαριασμού

b.                     Δημιουργικό Τμήμα εύρεσης ιδέας. Η ιδέα οφείλει να είναι προσαρμοσμένη στη στρατηγική που ακολουθεί ο διαφημιζόμενος και η οποία περιλαμβάνεται στο brief που δίνει στη διαφημιστική εταιρία

                        Creative Head: Υπεύθυνος για την ποιότητα της δημιουργικής δουλειάς που παράγει η εταιρία

                        Creative Director: Ο εμπνευστής μιας δημιουργικής καμπάνιας

                        Assistant Creative Director: Επιβλέπει και κατευθύνει τις προσπάθειες του τμήματος

                        Copywriter: Υπεύθυνος συγγραφής κειμένων, σλόγκαν και τη μετουσίωση σε λέξεις της στρατηγικής επικοινωνίας

                        Art Director: Υπεύθυνος για την οπτική και ποιοτική παρουσίαση της επικοινωνίας

c.                     Traffic

                        Είναι το τμήμα που αναλαμβάνει να οργανώσει και να διεκπεραιώσει όλες τις διαδικασίες παραγωγής του διαφημιστικού προϊόντος . Βρίσκεται σε στενή επαφή με τις εταιρίες εκτυπώσεων, τις εταιρίες παραγωγής ταινιών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων φροντίζοντας να λαμβάνουν από τους προμηθευτές τις καλύτερες υπηρεσίες και το χαμηλότερο δυνατό κόστος

d.                     Παραγωγή
Όσον αφορά στις άλλες ειδικότητες αναλόγως με την απαίτηση του εκάστοτε έργου μπορούν να συμμετάσχουν πάρα πολλές και διαφορετικές ειδικότητες. Εμείς μπορεί να σκεφτούμε την ιδέα όμως η υλοποίησή της να εξαρτάται από άλλους επαγγελματίες.

Π.χ.: Κάποιος πελάτης μπορεί να θέλει να κάνει τη δεξίωση του γάμου του στον κήπο του σπιτιού του και να του προτείνουμε να δημιουργήσει ένα χώρο για πίστα χορού. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον μαραγκό ώστε να κατασκευαστεί.

Η μεγαλύτερη ευθύνη που έχει η συγκεκριμένη δουλειά είναι ο συντονιστικός ρόλος. Πρέπει να γίνεται πολύ σωστή προεργασία και οργάνωση του κάθε αντικειμένου καθώς επίσης και πρόβλεψη αναπάντεχων αντιξοοτήτων ώστε να είμαστε απόλυτοι και τυπικοί στον χρόνο παράδοσης. 

Είναι μία δουλειά που έχει να κάνει αποκλειστικά με την προσωπική επαφή με τον πελάτη οπότε θα πρέπει να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς μαζί του. Βασικό καθήκον και αρχή μας είναι η  συνέπεια.

Το σωστό χρονοδιάγραμμα. Η υλοποίηση της εργασίας μας είναι εξαρτώμενη από πολλούς παράγοντες, γι αυτό θα πρέπει να σχεδιάζεται με μεγάλη προσοχή στους χρόνους.

Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, Εκτυπωτικές μηχανές, τα χέρια μας και το μεράκι μας

Σε όλους όσους έχουν ανάγκη προβολής

Σχετικά με το χώρο, τον περισσότερο χρόνο εργαζόμαστε στο χώρο μας (Εσωτερικός χώρος με πολύ καλό φωτισμό, καθαρό περιβάλλον, καθαρό αέρα χωρίς θόρυβο), αλλά υπάρχουν και φορές που εργαζόμαστε στο χώρο που επιθυμεί ο πελάτης (π.χ. διακόσμηση χώρου δεξίωσης,, έλεγχος τυπογραφείου, παρουσίαση πελάτη στο χώρο του)

Ωράριο δυστυχώς δεν υπάρχει. Αν και οι περισσότερες εταιρίες τυπικά έχουν το 8ωρο, πρακτικά οι ώρες που δουλεύει κανείς είναι παραπάνω. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρείται και πολύ πρωινή δουλειά.

Δεν αμείβεται κανείς βάση των υπερωριών, παρ όλα αυτά συνηθίζεται το πριμ παραγωγικότητας .

Σημαντικό πρόβλημα της εργασίας μας είναι η ασυνέπεια των προμηθευτών γιατί αυτό μας εκθέτει στους πελάτες μας.

Οι Νέες Τεχνολογίες δε, είναι μέρος της δουλειάς μας, δεν μπορούμε να δουλέψουμε χωρίς αυτές πλέον.

Η συνεχής εξέλιξη και αλλαγή τόσο των νέων τάσεων όσο και προϊόντων επικοινωνίας και προβολής μας υποχρεώνει να επικοινωνούμε συνεχώς με επαγγελματίες του χώρου μας καθώς και να ενημερωνόμαστε συνεχώς μέσα από εκθέσεις. ή οποιαδήποτε άλλα μέσα ενημέρωσης και πληροφόρησης.

Η δουλεία μας είναι η επικοινωνία.

Δεν είναι μια εργασία επικίνδυνη όσον αφορά τη σωματική μας ακεραιότητα. Η απροσεξία όμως μπορεί να δημιουργήσει ατυχήματα.

Πρέπει να γίνονται και μετακινήσεις, αναλόγως πάντα με την έδρα του πελάτη καθώς και τις ανάγκες του.

Β. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

1. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ικανότητες - ενδιαφέροντα

Απαραίτητη είναι η φαντασία και η χαρά της δημιουργίας. Είναι μία από τις δουλειές που βλέπεις την ιδέα σου να υλοποιείται. Είναι ένα επάγγελμα που η δημιουργικότητα φέρνει αποτελέσματα. Πιστεύουμε ότι η δημιουργικότητα και η σκέψη πέρα από τη συμβατικότητα φέρνει τη διαφορά και αυτό είναι που σε συνεπαίρνει.

Πρέπει να έχουμε πολλές ικανότητες, και αν δεν τις διαθέτουμε απλά θα δυσκολευτούμε να τα καταφέρουμε.

Στη συγκεκριμένη εργασία επιβάλλεται επίσης η κατοχή πολλών δεξιοτήτων. Κάθε εργασία μας πρέπει να τη διαχειριστούμε με διαφορετικό τρόπο γιατί κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Βασική δεξιότητα είναι η εκμαίευση της ανάγκης του εκάστοτε πελάτη στο λιγότερο δυνατό χρόνο με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Δεν υπάρχει όριο εισόδου στο επάγγελμα. Στις μέρες μας όμως λόγω των οικονομικών προβλημάτων, προτιμώνται περισσότερο οι νέοι που έχουν όρεξη για δουλειά και με λιγότερη πείρα, παρά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γιατί είναι πιο ακριβοί

Απαιτείται δια βίου εκπαίδευση πέρα από τις γνώσεις τις πανεπιστημιακές ή ό,τι άλλο. Δεν πρέπει να σταματάς ούτε μία στιγμή να επιμορφώνεσαι. Αν αφαιθείς, απλά δεν μπορείς να ακολουθήσεις τις εξελίξεις της εποχής. Είναι μία δουλειά που συνεχώς σου ζητά να βρίσκεσαι ένα βήμα πιο μπροστά από τον πελάτη.

Όσον αφορά σε αντοχές σωματικές και άλλες. Απαιτούνται γερά νεύρα, και καλό στομάχι (Αντοχή, Υπομονή και Επιμονή). Πέρα από τον αγώνα που δίνεις να κερδίσεις τον πελάτη, πρέπει να δώσεις και έναν προσωπικό αγώνα. Να επικρατήσεις στο χώρο και να εδραιωθείς. Αυτός ο αγώνας καμιά φορά είναι πιο δύσκολος.

2. Εκπαιδευτικά και άλλα προσόντα

     Για να ασκήσει κάποιος το συγκεκριμένο επάγγελμα πέρα από τις ειδικές γνώσεις (πανεπιστημιακές) στον τομέα της διαφήμισης, μπορεί να έχει σπουδάσει και κάτι άλλο όπως marketing, οικονομικά, στατιστικά μαθηματικά, δημόσιες σχέσεις. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θέσεις εργασίας που μπορούν να καλύψουν αρκετούς τομείς γνώσεων. Για να αποκτήσεις όμως μία θέση στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών που έχει και την μεγαλύτερη εξέλιξη θα πρέπει να έχεις πολλή καλή εκπαίδευση  σχετικά με το  μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις.

Οι ξένες γλώσσες είναι απαραίτητες. Όσον περισσότερες μπορεί κανείς να μάθει τόσο το καλύτερο.

Άλλες γνώσεις που απαιτούνται είναι χρήση Η/Υ, και γενικότερη χρήση νέων τεχνολογιών και γραφιστικής ώστε να υπάρχει μία σχετική συνεννόηση με όλους τους προμηθευτές

Για να εργαστεί κανείς σ αυτή τη δουλειά , συνήθως κατά τη διάρκεια των σπουδών εργάζεται ως δόκιμος σε κάποια εταιρία, για να πάρει μία εικόνα καθώς και γνωριμίες. Ένα καλό βιογραφικό είναι απαραίτητος παράγοντας εύρεσης εργασίας για τη συγκεκριμένη δουλειά.

Δε χρειάζεται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για αυτή τη δουλειά.

Γ. ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ

1. Υλικές ή άλλες αμοιβές

     Ο μισθός είναι εξαρτώμενος από τη θέση. Στη χώρα μας σήμερα ο κατώτατος στο κλιμάκιο εργαζόμενος παίρνει γύρω στα 1.000,00 1.500,00 (εκτός αν είναι υπάλληλος σε επιχείρηση, οπότε εξαρτάται και από το μέγεθος της επιχείρησης). Σε γενικές γραμμές ο διαφημιστικός υπάλληλος είναι ένας από τους πιο καλοπληρωμένους υπαλλήλους.

Συνήθως υπάρχουν και πριμ παραγωγικότητας ή ετήσια bonus, ώστε να δίνεται κίνητρο περισσότερης και αποτελεσματικότερης εργασίας

Ανάλογα με την επιχείρηση που εργάζεται κανείς μπορεί να έχει και άλλα πλεονεκτήματα.

2. Προοπτικές απασχόλησης

    Ο κλάδος βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο αλλαγής δομών.

Άσχετα με την υπαρκτή οικονομική κρίση,  οι απαιτήσεις και οι ανάγκες επικοινωνίας έχουν αλλάξει ριζικά. Σίγουρα δεν έχει κορεστεί ο τόπος από αυτό το επάγγελμα

Σχετικά με τη μονιμότητα, μπορεί να παραμείνει κανείς στο χώρο αλλά όχι μόνιμα στη ίδια εταιρία, αν θέλει να έχει εξέλιξη.

Αυτό το επάγγελμα μπορεί να το ασκήσει κανείς και σαν ελεύθερος επαγγελματίας αλλά χρειάζονται πολλά χρήματα, μεγάλη εμπειρία, πολύ καλό εργατικό δυναμικό και εξασφαλισμένη αρχική πελατεία.

Μπορεί επίσης κάποιος , αν έχει δουλέψει στη διαφήμιση πολύ εύκολα να μεταβεί σε οποιαδήποτε μέσο μαζικής ενημέρωσης ή στο τμήμα μάρκετινγκ κάποιου διαφημιζόμενου.

Γενικά αυτό το επάγγελμα είναι πολύ δύσκολο  να είναι βιώσιμο σε μία μικρή πόλη όπου η διαφημιστική αγορά δεν είναι επαρκής.

Όσον αφορά στο μέλλον αυτού του επαγγέλματος , φαίνεται να είναι αρκετά ευοίωνο αν οι δραστηριότητες δεν είναι στατικές και εξελίσσονται σύμφωνα πάντα με τις διαφημιστικές ανάγκες και αν ολοένα επινοούνται νέες τάσεις επικοινωνίας.

 

Τη συνέντευξη πήρε η Αντιγόνη Σκιαδά                                                  Στην αρχή της σελίδας

 

Ηλεκτρολόγος - Ηλεκτροτεχνίτης

 

Α. ΣτοιχεΙα που χαρακτηρΙζουν το εΠΑγγελμα

 1. Περιγραφή του επαγγέλματος

 Σε αυτή τη δουλειά τοποθετούν την ηλεκτρική εγκατάσταση στα σπίτια. Οι ευθύνες που έχει κάποιος ηλεκτρολόγος είναι η μεγάλη προσοχή  για την ζωή των ανθρώπων και οι υποχρεώσεις καθήκοντα που έχει αφού ολοκληρώσει το έργο του να αφήνει τον χώρο καθαρό. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί κάποιος σε αυτή την δουλειά χωρίζεται σε 3 στάδια:1) αφού χτιστεί η οικοδομή πρέπει να περαστούν οι σωλήνες . 2) όταν σοβατιστεί η οικοδομή πρέπει να περάσουν τα καλώδια . 3) όταν βαφτεί η οικοδομή πρέπει να μπουν οι πρίζες , οι διακόπτες και ο ηλεκτρικός πίνακας. Τα είδη των εργαλείων, των μηχανών και των υλικών που χρησιμοποιεί κάποιος  σε αυτή τη δουλειά είναι διαφόρων τύπων όπως πένσες , κατσαβίδια και τρυπάνια . Το αντικείμενο της εργασίας αυτής απευθύνεται κυρίως σε όποιον χρειάζεται κάποια ηλεκτρική εγκατάσταση  ή κάποια βλάβη της εγκατάστασης αυτής.

 

2. Συνθήκες και περιβάλλον εργασίας

 

Στην συγκεκριμένη δουλειά εργάζονται σε όλους τους χώρους αλλά οι περισσότεροι ηλεκτρολόγοι προσπαθούν να διαμορφώσουν τον καλύτερο χώρο για αυτούς. Το ωράριο είναι  κυλιόμενο, υπάρχουν κάποιες υπερωρίες και η αμοιβή για τις υπερωρίες είναι έξτρα. Συνήθως το πιο συχνό  πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας ηλεκτρολόγος είναι  θέμα χρημάτων. Σε αυτό το επάγγελμα χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες όπως τον Η\Υ γιατί φτιάχνουν κάποιοι ηλεκτρικά σχέδια. Επίσης επικοινωνούν με άλλους επαγγελματίες του ίδιου  ή διαφορετικού αντικειμένου μόνο όμως όταν χρειάζεται και έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολύ κόσμο. Η δουλειά του ηλεκτρολόγου είναι αρκετά επικίνδυνη διότι κινδυνεύει από ηλεκτροπληξία. Κατά την άσκησή της χρειάζονται καθημερινές  μετακινήσεις. Συνήθως στο επάγγελμα  αυτό δεν υπάρχει όριο ηλικίας, εκτός από αυτούς που δεν μπορούν πλέον να εργαστούν.

Β. ΠροϋποθΕσεις για την Ασκηση του επαγγΕλματος

1. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ικανότητες - ενδιαφέροντα

Αν θέλει κανείς να κάνει αυτή τη δουλειά πρέπει να του αρέσουν οι επισκευές των ηλεκτρικών συσκευών να μπορεί να διαβάζει ηλεκτρολογικά σχέδια, να είναι επιδέξιος στα χέρια και στα δάχτυλα και να είναι μεθοδικός, να είναι υπεύθυνος, να έχει καλή όραση και καλή σωματική και ψυχική υγεία

 2. Εκπαιδευτικά και άλλα τυπικά προσόντα

 Η εκπαίδευση που απαιτείται για αυτή την εργασία είναι  τριετής φοίτηση σε Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο ή όπως είναι σήμερα σε Επαγγελματικό Λύκειο ή Επαγγελματική Σχολή και διετής πρακτική άσκηση σε έμπειρο ηλεκτρολόγο και κατόπιν η άδεια άσκησης επαγγέλματος ηλεκτρολόγου. Επίσης φοίτηση σε Σχολές Μαθητείας των ΤΕΕ και των Σχολών συνεχιζόμενης κατάρτισης του ΟΑΕΔ. Για το επάγγελμα αυτό δεν είναι απαραίτητες οι ξένες γλώσσες αλλά είναι χρήσιμες, επίσης πολύ σημαντικές είναι και οι εμπειρικές γνώσεις

 Γ. Τι προσΦΕρει το επΑγγελμα στον εργαζΟμενο

1.   Υλικές ή άλλες αμοιβές

Ο μηνιαίος μισθός είναι περίπου 1000 αλλά υπάρχουν και επί πλέον αμοιβές .

2.   Προοπτικές εργασίας

Οι ηλεκτρολόγοι πιστεύουν ότι το μέλλον θα είναι ευνοϊκό γι αυτούς, γιατί με ένα αντικείμενο που είναι είδος πρώτης ανάγκης. Η απασχόλησή τους είναι μόνιμη καθώς επίσης, αυτό το επάγγελμα μπορεί να το ασκήσει ως ελεύθερος επαγγελματίας, όποιος θέλει. Επίσης άλλους δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει με αφετηρία αυτό το επάγγελμα είναι ειδικός  ανελκυστήρων και ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων και μπορούν ακόμα οι δεξιότητες που απαιτούνται για αυτή τη δουλειά να αξιοποιηθούν σε  άλλη απασχόληση . Ένας ηλεκτρολόγος μπορεί να  ασκήσει αυτό το επάγγελμα σε όποια πόλη επιθυμεί να ζήσει.

 

Αναστασία Σκανδάλη                                                                                       

Αναΐς Γρηγορίου

 

  Στην αρχή της σελίδας

 

Καθηγητής/Καθηγήτρια Αγγλικών  

Α. ΣτοιχεΙα που χαρακτηρΙζουν το επΑγγελμα

 1.         Περιγραφή του επαγγέλματος.

 

Το αντικείμενο της εργασίας της είναι η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας. Η δουλειά της απευθύνεται από παιδιά πέντε ετών μέχρι ενήλικες 50 ετών .

Επειδή η δουλειά έχει να κάνει με παιδιά οι ευθύνες  είναι τεράστιες.

 2.   Συνθήκες και περιβάλλον εργασίας.

Όταν  κανείς εργάζεται σε φροντιστήριο υπάρχει ωράριο κυρίως απογευματινό. Για τη συγκεκριμένη επαγγελματία αυτό είναι από τις 16.30 μέχρι 10.30 και την Παρασκευή από τις 14.30 μέχρι 10.30. δεν υπάρχουν υπερωρίες. Κατά την άσκηση του επαγγέλματος   χρησιμοποιεί Νέες Τεχνολογίες ( π.χ. P/C ή Video). Ο λόγος που χρησιμοποιεί αυτά τα μέσα είναι για να μη βαριούνται τα παιδιά και να γίνεται το μάθημα πιο ενδιαφέρον. Από τα πιο σημαντικά προβλήματα που συναντά είναι κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.  Επικοινωνεί με άλλους επαγγελματίες μέσω των σεμιναρίων και ανταλλάσσουν απόψεις.

 

Β. ΠροϋποθΕσεις για την Ασκηση του επαγγΕλματος

 1.         Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ικανότητες δεξιότητες

 

Για αν ασκήσει κανείς αυτό το επάγγελμα πρέπει να αγαπά τα παιδιά και τη διδασκαλία, πρέπει να έχει υπομονή και καλή ψυχική υγεία.

Πρέπει να έχει αποφασίσει ότι θα μελετά συνέχεια και θα επιμορφώνεται.

Απαραίτητη η γνώση Νέων Τεχνολογιών.

 2.         Εκπαιδευτικά και άλλα προσόντα

Απαιτούνται σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πολλά σεμινάρια και επιμορφώσεις. Υπάρχουν και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.

 

Γ. Τι προσφΕρει το επΑγγελμα στον εργαζΟμενο/ στην εργαζΟμενη

 1.         Υλικές ή άλλες αμοιβές

Ο μηνιαίος μισθός είναι αυτός που προβλέπεται από τη νομοθεσία, ανάλογα με τη θέση που κατέχει ο εργαζόμενος.

Αν κανείς εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας ή έχει δικό του φροντιστήριο είναι διαφορετικές οι απολαβές.

 2.         Προοπτικές εργασίας

Προβλέπονται καλές προοπτικές εργασίας για το επάγγελμα, λόγω της ανάγκης γνώσης της αγγλικής γλώσσας.

Μπορεί κανείς εκτός από καθηγητής αγγλικών και ενώ είναι πτυχιούχος αγγλικής φιλολογίας να ασχοληθεί με μεταφράσεις, να γίνει διερμηνέας, να εργαστεί σε εταιρείες. Υπάρχει δε, δυνατότητα να ασκηθεί αυτό το επάγγελμα σε οποιαδήποτε πόλη επιλέξει ο εργαζόμενος

Αλίσια Γρηγορίου

                                                        Αναΐς Γρηγορίου                                                           

 Στην αρχή της σελίδας

 

Κομμωτής/Κομμώτρια

 

Α. ΣτοιχεΙα που χαρακτηρΙζουν το επΑγγελμα

1. Περιγραφή του επαγγέλματος

Το αντικείμενο της εργασίας αυτής είναι τα κουρέματα και τα χτενίσματα μαλλιών ανδρών, γυναικών και παιδιών. Βέβαια υπάρχει εξειδίκευση στην τεχνική κουρέματος, χτενίσματος και βαφής μαλλιών. Υπάρχει μεγάλη ευθύνη στις τεχνικές εργασίας σε αυτήν τη δουλειά. Ένας υπάλληλος πρέπει να είναι ευγενικός με τους πελάτες, να έχει υπομονή, να είναι προσεκτικός για να μην γίνονται λάθη και στόχος του είναι να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των πελατών. Για αυτήν την δουλειά πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί συγκεκριμένη μεθοδολογία : οργάνωση, ευγένεια, σωστή τεχνική με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα. Επίσης για αυτήν την εργασία χρησιμοποιούνται εργαλεία όπως : ψαλίδι, χτένα, βούρτσα, ρόλεϋ, πιστολάκι, σεσουάρ, μηχανή κουρέματος, σαμπουάν, βαφές, λακ, ζελέ, αφρό κ.τ.λ. Το προϊόν της εργασίας αυτής απευθύνεται σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

 2. Συνθήκες και περιβάλλον εργασίας

Οι κομμωτές εργάζονται σε εσωτερικό χώρο με καλό φωτισμό και καθαριότητα. Το ωράριο είναι κυλιόμενο, ενώ υπάρχουν υπερωρίες και η αμοιβή εξαρτάται από τον εργοδότη. Κάποιες φορές υπάρχουν απαιτητικοί πελάτες, ιδιόμορφοι χαρακτήρες που πρέπει κανείς να τους αντιμετωπίσει με ευγένεια, με αποτέλεσμα την ψυχική και σωματική κόπωση. Η χρησιμοποίηση νέας τεχνολογίας γίνεται μόνο στα μεγάλα κομμωτήρια για να καταγράφονται οι πελάτες και τα ραντεβού τους. Υπάρχει σωματείο κομμωτών  όπου κανείς επικοινωνεί με συναδέλφους για την καλύτερη άσκηση του επαγγέλματος. Επίσης κατά την διάρκεια της εργασίας τους οι κομμωτές έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πρέπει να μετακινούνται για την άσκηση του επαγγέλματος. Τέλος η δουλειά αυτή δεν είναι καθόλου επικίνδυνη.

Β. ΠροϋποθΕσεις για την Ασκηση του επαγγΕλματος

1. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ικανότητες-ενδιαφέροντα

Η δουλειά αυτή απαιτεί δημιουργικότητα, καλλιτεχνικές ικανότητες, φαντασία και ταλέντο. Στο συγκεκριμένο επάγγελμα υπάρχει όριο ηλικίας εισόδου μέχρι 40 ετών. Απαιτείται πτυχίο κομμωτικής και παρακολούθηση σεμιναρίων κατά την δια βίου εκπαίδευση. Τέλος για την άσκηση του επαγγέλματος είναι απαραίτητες οι σωματικές και οι πνευματικές αντοχές και γενικά η καλή υγεία.

 

2. Εκπαιδευτικά και άλλα τυπικά προσόντα

 

Για αυτήν την εργασία απαιτείται κανείς να είναι απόφοιτος σχολής ΟΑΕΔ με ειδικότητα στην κομμωτική. Επιπροσθέτως χρειάζεται τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα και γνώσεις χημείας, ψυχολογίας και σχεδίου. Για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα αυτό πρέπει να κάνει εξάσκηση και να έχει άδεια για αυτήν.

Γ. ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΖΙΜΕΝΟ

 1.Υλικές ή άλλες αμοιβές

 Ο  μέσος μισθός είναι ο βασικός και υπάρχουν και επιπλέον αμοιβές όπως τα φιλοδωρήματα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλα πλεονεκτήματα στην εργασία αυτή εκτός των αμοιβών.

 

3. Προοπτικές εργασίας

Στο επάγγελμα αυτό προβλέπεται προσφορά εργασίας στο μέλλον ενώ η απασχόληση είναι μόνιμη εφόσον οι κομμωτές έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών τους. Επίσης μπορεί κανείς να ασκήσει το επάγγελμα αυτό και ως ελεύθερος επαγγελματίας, ενώ μπορεί και να ακολουθήσει εκπαιδευτικούς δρόμους όπως καθηγητής σε Ι.Ε.Κ. Δυστυχώς οι δεξιότητες που απαιτούνται δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλη απασχόληση. Τέλος μπορεί κανείς να ασκήσει το επάγγελμα αυτό όπου θέλει, ενώ υπάρχει δυνατότητα εξέλιξης και προαγωγής. Υπάρχει μέλλον της εργασίας αυτής αν και υπάρχει κορεσμός.

Αναστασία Σκανδάλη                                                                                Στην αρχή της σελίδας

Οφθαλμίατρος

Α. ΣτοιχεΙα που χαρακτηρΙζουν το επΑγγελμα

 1.         Περιγραφή του επαγγέλματος

Το αντικείμενο της εργασίας της είναι τo μάτι. Στο επάγγελμα αυτό απαιτούνται  επίσης και γνώσεις  γενικής ιατρικής. Οι ευθύνες που αντιμετωπίζει είναι όλες σχετικά με το μάτι (τραυματισμός, κ.ά.). Άλλες υποχρεώσεις που έχει κανείς σε αυτό το επάγγελμα είναι να ενημερώνεται τακτικά για το αντικείμενο της εργασίας. Απαραίτητο ρόλο παίζουν τα μηχανήματα αλλά και οι γνώσεις.

   2.       Συνθήκες και περιβάλλον εργασίας

Ο χώρος στον οποίο εργάζεται είναι εσωτερικός, με καλό φωτισμό και χωρίς θόρυβο. Το ωράριο είναι σταθερό (χωρίς υπερωρίες), πρωί και απόγευμα. Τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίσει είναι διαγνωστικά, δυσκολίας κατανόησης του προβλήματός τους από τους ασθενείς, αν αυτοί είναι συνεπείς με την θεραπεία τους, κ.ά. Στην δουλειά αυτή χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες (υπολογιστή, λέιζερ, υπέρηχο) απαραίτητα. Αρκετά συχνά επικοινωνεί με άλλους επαγγελματίες του ίδιου αντικειμένου για να ασκεί καλύτερα το επάγγελμά της. Καθημερινά έρχεται σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο. Η συγκεκριμένη δουλειά είναι πολύ επικίνδυνη λόγω διαφόρων μολυσματικών ασθενειών.

 

Β. ΠροϋποθΕσεις για την Ασκηση του επαγγΕλματος

 1.         Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κα ικανότητες-ενδιαφέροντα

Σε αυτή τη δουλειά δεν υπάρχει όριο ηλικίας εισόδου. Δεν απαιτούνται σωματικές ικανότητες, απαιτούνται όμως νοητικές.

 2.         Εκπαιδευτικά και άλλα τυπικά προσόντα

Για αυτήν την εργασία απαιτείται τριτοβάθμια εκπαίδευση και ειδίκευση. Χρειάζεται γνώση μίας ξένης γλώσσας. Επίσης χρειάζεται κάποια επιμόρφωση ή εξάσκηση. Επίσης απαιτείται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

 

Γ. Τι προσφΕρει το επΑγγελμα στον εργαζΟμενο

 1.         Υλικές ή άλλες αμοιβές

Δεν έχει κάποιο μισθό, ούτε υπάρχουν επιπλέον αμοιβές (πριμ), όταν κανείς εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, ούτε υπάρχουν άλλα πλεονεκτήματα.

2.         Προοπτικές εργασίας

Προβλέπει προσφορά εργασίας σε αυτό το επάγγελμα και στο μέλλον. Η απασχόληση αυτή είναι μόνιμη. Μπορεί κάποιος να ασκήσει αυτό το επάγγελμα και ως ελεύθερος επαγγελματίας, όπως είναι άλλωστε και η ίδια. Με αφετηρία αυτό το επάγγελμα δεν μπορεί κάποιος να ακολουθήσει κάτι άλλο. Μόνο αυτό. Οι επιδεξιότητες που απαιτούνται μπορούν να αξιοποιηθούν και σε κάποια άλλη απασχόληση. Σε αυτή τη δουλειά υπάρχουν δυνατότητες προαγωγής ή εξέλιξης. Ακόμα κάποιος μπορεί να ασκήσει αυτό το επάγγελμα στην πόλη την οποία επιθυμεί να ζήσει. Δεν μπορεί να φανταστεί τι μέλλον μπορεί να έχει αυτή η δουλειά, πάντως πιστεύει ότι έχει.

 

Νάντια Αντωνακάκη

Αλίσια Γρηγορίου

Αναΐς Γρηγορίου

Δημήτρης Καρούνης

Πίσω στα περιεχόμενα                                                                            

Στην αρχή της σελίδας