ΩΡΑΡΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Από τα στοιχεία της έρευνας ( 1999) του E.F.I.L.W.C. ( European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions) του Δουβλίνου, οι Έλληνες, όταν ρωτήθηκαν πόσες φορές συνήθως το μήνα αλλάζει το ωράριο εργασίας τους, απάντησαν σε ποσοστό 85,8% ότι δεν αλλάζει ποτέ. Στην ίδια ερώτηση όμως, οι Πορτογάλοι εργαζόμενοι απάντησαν ότι δεν αλλάζει ποτέ σε ποσοστό 94,2%.

ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.

Στην Ελλάδα δεν ευημερούν σε μεγάλο βαθμό οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Δηλαδή

*      Η προσωρινή απασχόληση ( Συμβάσεις Ορισμένου χρόνου)

*      Μερική Απασχόληση

Κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, το ωράριο στην Ελλάδα είναι πλήρες. Η μερική απασχόληση εφαρμόζεται σε μικρό ποσοστό, το ίδιο και η εκούσια μερική απασχόληση. Ένας σημαντικός λόγος, που συμβαίνει αυτό είναι το ότι οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι δεν προστατεύονται νομικά και κοινωνικά το ίδιο οι μερικά και οι πλήρως απασχολούμενοι. Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία, που δεν είναι και πολύ πρόσφατα, παρατηρείται σχεδόν μηδενική αύξηση στη μερική απασχόληση από το 1994 μέχρι το 2004.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγαλύτερη ευελιξία στην απασχόληση με τάση αύξησης της μερικής απασχόλησης στη Ευρώπη, αν και η Ελλάδα παρουσιάζει ακόμη διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε. στον τομέα αυτό και ιδιαίτερα στη λειτουργία εταιριών προσωρινής απασχόλησης, όπως αναφέρεται σε μελέτη του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης ( Αθήνα 2006).

 ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

 

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι γυναίκες σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. προτιμούν τη μερική απασχόληση. Στην Ελλάδα υπάρχει μικρό ποσοστό γυναικείας μερικής απασχόλησης και επίσης μικρό ποσοστό μερικής εκούσιας απασχόλησης.

Πηγή: http://www.paep.org.gr

         http://epp.eurostat.cec.eu.int

 

Αργυρώ Σμιτ

Πίσω στα περιεχόμενα