Επισκέψεις σε επιχειρήσεις με γυναίκες ιδιοκτήτριες

 

 

1. Κατάστημα με είδη δώρων

 

Απασχολεί κυρίως γυναίκες πωλήτριες γιατί είναι «περισσότερο καταναλώτριες από τους άνδρες», όπως η ιδιοκτήτρια υποστήριξε και γνωρίζουν καλύτερα το αντικείμενο.

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση οι γυναίκες αμείβονται το ίδιο με τους άνδρες που έχουν τα ίδια προσόντα.

Η ιδιοκτήτρια, εργαζόμενη γυναίκα μοιράζεται τις δουλειές του σπιτιού με το σύζυγό της.

 

2. Επίσκεψη σε παιδικό σταθμό – νηπιαγωγείο

 

Απασχολούνται επτά γυναίκες. Από αυτές οι 2 είναι νηπιαγωγοί, μία βρεφοκόμος και τέσσερεις βρεφονηπιοκόμοι. Οι άνδρες που απασχολούνται στη συγκεκριμένη επιχείρηση είναι ο οδηγός του λεωφορείου και ο μουσικός.

Ο λόγος που δεν έχουν προσληφθεί και άνδρες νηπιαγωγοί είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετοί.

Η γυναίκα ιδιοκτήτρια πιστεύει ότι οι άνδρες νηπιαγωγοί είναι πολύ καλοί στη δουλειά τους. Πιστεύει επίσης, ότι  έχουν μεγαλύτερη υπομονή με τα παιδιά από ότι οι γυναίκες.

Οι μισθοί, ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες με τα ίδια προσόντα, δε διαφέρουν στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Οι γυναίκες εργαζόμενες στο χώρο έκφρασαν την επιθυμία να υπήρχε βρεφονηπιακός σταθμός, έξω από το χώρο της δουλειάς τους, που να εμπιστεύονται τα παιδιά τους και να δουλεύουν απερίσπαστα. Επισημαίνουν επίσης, οι εργαζόμενες, που ρωτήθηκαν, ότι έχουν δυσκολία στην κατανομή της δουλειάς στο σπίτι.

Όπως φαίνεται όλα τα σημερινά ζευγάρια δεν μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού. Υπάρχει δηλαδή ακόμη η παραδοσιακή αντίληψη για τη θέση του άνδρα και της γυναίκας και έτσι βοηθούν στις δουλειές οι γιαγιάδες και οι παππούδες

 

3. Επίσκεψη σε Σούπερ Μάρκετ.

 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζόμενων γυναικών εργάζονται « part time» γιατί το προτιμούν, αφού έτσι είναι περισσότερο χρόνο στο σπίτι τους, αλλά επίσης, γιατί η δουλειά είναι δύσκολη και στο μαγαζί δουλεύει κανείς πρωί – απόγευμα και το Σάββατο. Το 82% από αυτές δουλεύει τετράωρο. Το 14% δουλεύει εξάωρο και το 4% οκτάωρο.

Το αντικείμενο της δουλειάς τους είναι στο ταμείο ή κεντρικό ταμείο, πωλήτριες στα ψυγεία, για τα φρέσκα προϊόντα και στις παραλαβές. Γενικά οι άνδρες δουλεύουν σε πιο «βαριές δουλειές» και πιο «αντρικές», όπως το μανάβικο, τα τρόφιμα ή τα απορρυπαντικά.

Οι άδειες και οι αμοιβές τους δε διαφέρουν από των ανδρών αν βρίσκονται στην ίδια οικογενειακή κατάσταση, στο ίδιο ωράριο και έχουν τα ίδια προσόντα.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι σε όλα τα καταστήματα υπάρχουν μόνο δυο γυναίκες προϊστάμενες ενώ οι υπόλοιποι είναι άνδρες.

Οι εργαζόμενες όταν ρωτήθηκαν γιατί επέλεξαν αυτή τη δουλειά υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να βρουν εύκολα δουλειά και δεν έχουν την πολυτέλεια να επιλέξουν.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Από τις συνεντεύξεις που πήραμε από επιχειρήσεις του Ξυλοκάστρου  που απασχολούν πολλές ή λίγες γυναίκες καταλήξαμε στο συμπέρασμα, ότι δεν υπάρχει διαφοράς τους μισθούς και στα επιδόματα όταν άνδρες και γυναίκες βρίσκονται στην ίδια κατάσταση από άποψη οικογένειας, γνώσεων, ωραρίου, χρόνων υπηρεσίας. Δεν υπάρχει επίσης διαφοράς τις άδειες και στα υπόλοιπα επιδόματα.

Υπάρχει σε πολύ μεγάλο ποσοστό η αντίληψη ότι οι γυναίκες δεν κάνουν για τις «βαριές δουλειές» ( το υποστηρίζουν και το επιδιώκουν και οι ίδιες). Περισσότερο αυτήν την αντίληψη την έχουν φυσικά, οι άνδρες εργοδότες ή προϊστάμενοι.

Τις παλιές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας στο σπίτι και την εργασία την έχουν δυστυχώς, πολλές γυναίκες εργαζόμενες ακόμη και νεαρές.

Οι γυναίκες επιχειρηματίες έχουν πολύ σύγχρονες αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας, αλλά αν η επιχείρησή τους έχει σχέση με «γυναικείο αντικείμενο» προσλαμβάνουν γυναίκες εργαζόμενες. Υπάρχει ακόμη το πρόβλημα ότι τέτοια επαγγέλματα όπως π.χ. τη φροντίδα των παιδιών τα ασκούν περισσότερες γυναίκες.

Μάρα Μανδελιά

Αργυρώ Σμιτ  

Πίσω στα περιεχόμενα