ΓΡΑΣΕΠ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ 1.

Στις 31/03/06 η Γ΄ Τάξη του 2ου Γυμνασίου Ξυλοκάστρου πραγματοποίησε τριήμερη εκδρομή στο νομό Ιωαννίνων. Θεωρήσαμε σκόπιμο να επισκεφτούμε μια από τις παλαιότερες σχολές στην Ελλάδα, το Γαλακτοκομικό ΤΕΕ Ιωαννίνων. Μια ομάδα μαθητριών ανέλαβαν να συζητήσουν με το Διευθυντή του ΤΕΕ, κ. Λάλο, ο οποίος προσφέρθηκε να μας ενημερώσει για τη λειτουργία της Σχολής.

Ιδρύθηκε το 1916 από το Νικόλαο Ζυγούρη και είναι η μακροβιότερη Ελληνική Σχολή. Το Γαλακτοκομικό ΤΕΕ είναι μια άρτια εξοπλισμένη μονάδα με σύγχρονα και συνάμα περίεργα στην όψη εργαλεία παρασκευής τυριών και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Οικονομικά ενισχύεται από το Υπουργείο γεωργίας. Παράγεται καθημερινά περίπου ένας τόνος τυρί, αλλά επειδή η Σχολή είναι κρατική, τα προϊόντα δωρίζονται σε διάφορα ιδρύματα καθώς και μοναστήρια.

Το ΤΕΕ αποτελείται από μεγάλο εργαστήριο, κυλικείο και γυμναστήριο. Φιλοξενούνται εκεί 120 μαθητές οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να μείνουν στη Σχολή κατά τη διάρκεια φοίτησής τους. Οι μαθητές πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο Γυμνασίου αν και, όπως πληροφορηθήκαμε, φοιτούν εκεί ακόμη και απόφοιτοι Πανεπιστημίων. Τα κριτήρια επιλογής των σπουδαστών είναι κυρίως το επάγγελμα των γονέων. Προτιμούνται οι νέοι που ανήκουν σε κτηνοτροφικές οικογένειες και αυτό για να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ασκήσει ο εκπαιδευόμενος το επάγγελμα του τυροκόμου. Υπάρχουν σπουδαστές από διάφορες περιοχές του κόσμου. Αφού επιλεγούν αρχίζει η φοίτηση στη Σχολή παρακολουθώντας περισσότερο πρακτικά παρά θεωρητικά μαθήματα. Όσο για την επαγγελματική αποκατάσταση φροντίζει το ΤΕΕ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι εύκολη η εύρεση εργασίας. Αυτό εξαρτάται πολύ και από τον απόφοιτο.

Το συμπέρασμα που αποκομίσαμε από αυτά που μας είπε ο Διευθυντής και από την προσωπική μας εμπειρία είναι ότι το γαλακτοκομικό ΤΕΕ Ιωαννίνων είναι μια καλή ευκαιρία για αυτούς που επιζητούν μια σίγουρη εργασία αργότερα.

 

 

 

 

Υπεύθυνη της ομάδας: Γκρέστα Κατερίνα

Μέλη της Ομάδας:       Γκουρβέλου Ελένη

                                       Κορδαλή Ελπίδα

                                       Κουρούμαλη Πέπη

                                       Παναγιωτάκη Φαίη

                        

2.

Επίσκεψη στο εργαστήριο του κατασκευαστή παραδοσιακών στολών Μετσόβου, κ. Μπαλαμπέκου Ευάγγελου. Υπήρξε κάποια δυσκολία στην επικοινωνία με τον κ. Μπαλαμπέκο, καθώς δεν είχε και μεγάλη διάθεση να μιλήσει στους μαθητές, ενώ άλλα είχαν συμφωνηθεί. Τελικά εξέφρασε την πίκρα του διότι νέοι άνθρωποι δεν ασχολούνται με το επάγγελμα. Δεν βλέπει να έχει το συγκεκριμένο επάγγελμα πολύ καλές προοπτικές, αλλά το θεωρεί κατάλληλο για τις γυναίκες, που κατά τη γνώμη του πρέπει να μένουν στο σπίτι. Αυτός αγωνίζεται για την προώθηση του προϊόντος του αναζητώντας αγορές και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα προμηθεύει, κυρίως, το Λύκειο Ελληνίδων

 Αυτή τη δουλειά την έμαθε,  μαθητευόμενος δίπλα σε παλιούς τεχνίτες. Εξέφρασε επίσης, την άποψη, ότι δεν μπορεί να αμείβει κάποιον που θα ρθει να μαθητεύσει κοντά του, και λόγω οικονομικών δυσκολιών και επειδή δεν το θεωρεί και σωστό.

 Πίσω στις δραστηριότητες