ΓΡΑΣΕΠ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Αγαπητέ φίλε και αγαπητή φίλη   

Θα ήθελα, αν το επιθυμείς, να συμβάλω και εγώ, όσο μπορώ, ώστε να φέρεις σε πέρας τη διαδικασία των εξετάσεων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που βρίσκεσαι στο κατώφλι τους, χωρίς φθορές της  ψυχικής και σωματικής σου υγείας.

Και να θυμάσαι ότι: Η ζωή σου θα συνεχιστεί πολύ…. μετά τις εξετάσεις.

Γενικές συμβουλές:

Σχετικά με το διάβασμα:

1.       Οργάνωσε σωστά το χρόνο σου.

2.       Κάνε επανάληψη ξεκινώντας από τα πιο επείγοντα.

3.       Προχώρησε στην επόμενη ενότητα, αφού έχεις κατανοήσει καλά την προηγούμενη. Μην αφήνεις κενά ή απορίες για αργότερα. Δεν μπορείς να θυμάσαι για πολύ κάτι που δεν κατάλαβες καλά.

4.       Όταν αισθάνεσαι ότι κόλλησες και κάτι δεν το καταλαβαίνεις, είναι προτιμότερο να σταματήσεις για λίγο το διάβασμα. Αλλιώς θα αγχώνεσαι και θα χάσεις άδικα το χρόνο σου.

5.       Κάνε ένα μικρό διάλειμμα κάθε 50 λεπτά διάβασμα.

6.       Μη σκέφτεσαι πόσο όμορφα περνούν οι άλλοι γύρω σου, που δεν έχουν «τα δικά σου βάσανα» και μη θυμώνεις μαζί τους. Αυτό θα σε αναστατώσει. Απόφευγε τους καυγάδες, χάνεις πολύτιμη ενέργεια. Άλλωστε η οικογένειά σου, προσπαθεί να σε βοηθήσει, όσο μπορεί.

7.       Ανάβαλε για το καλοκαίρι έντονες δραστηριότητες, ξενύχτια, εξόδους κλπ. Μην ξεχνάς, ότι το καλοκαίρι είναι πολύ κοντά και θα είναι για όλους!

8.       Να φαντάζεσαι πόσο ελεύθερος/ελεύθερη και ικανοποιημένος/ικανοποιημένη θα είσαι με τον εαυτό σου, όταν θα έχεις κάνει αυτό που πρέπει!!

9.       Να σκέφτεσαι ότι δεν τελειώνει η ζωή  με τις Πανελλήνιες εξετάσεις και την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είναι απλά η κατάκτηση ενός  από τους στόχους που μπορεί να θέσει κανείς στη ζωή του.

Για να βρίσκεται κανείς σε καλή φυσική κατάσταση και να αποδίδει το μέγιστο των ικανοτήτων του, καλό θα είναι να ακολουθείς έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής. Αυτό επιτυγχάνεται με

Α.  Σωστή Διατροφή:

ü  Να τρως πέντε μικρά ελαφριά γεύματα.

ü  Να μην τρως «fast» - πρόχειρο φαγητό.

ü  Να τρως φρέσκα φρούτα.

ü  Το γεύμα σου να περιλαμβάνει ένα κομματάκι κρέας (κυρίως ψάρι, μοσχάρι, κοτόπουλο ή γαλοπούλα), ψημένο ή βραστό με φρεσκοκομμένες σαλάτες που να συνοδεύεται από μια μικρή μερίδα καλοβρασμένων ζυμαρικών ( μακαρόνια). Δίνουν πολλή ενέργεια.

ü  Να τρως γαλακτοκομικά, κυρίως γάλα και γιαούρτι.

ü  Να τρως με το φαγητό σου μια μικρή φέτα ψωμί, κατά προτίμηση ολικής άλεσης.

ü  Να τρως αβγό βραστό ή ποσέ.

ü  Στα διαλείμματα, αν θες να φας γλυκό, είναι προτιμότερο να τρως του κουταλιού ή λίγο μέλι με ανάλατους ξηρούς καρπούς. Πολύ καλή είναι ή σοκολάτα.

Βέβαια από τους υδατάνθρακες αυτοί που δίνουν ενέργεια για περισσότερο χρονικό διάστημα είναι οι σύνθετοι όπως για παράδειγμα το άμυλο, αλλά ξέρω ότι σου είναι δύσκολο  στα διαλείμματά σου να τρως άσπρα μακαρόνια με τυρί που είναι το ιδανικό.

Από υγρά διάλεξε κάποια από τα παρακάτω:

Ø  Να πίνεις φρεσκοστιμμένους χυμούς κυρίως πορτοκαλάδες, όχι αναψυκτικά.

Ø  Όχι περισσότερους από έναν καφέ την ημέρα και αυτόν καλύτερα το πρωί.

Ø  Προτιμότερο, να πίνεις ένα φλιτζάνι σοκολάτα.

Ø  Να πίνεις ροφήματα από βότανα του βουνού.

Β. Στα διαλείμματα, προτείνεται να κάνεις κάποια από τα πιο κάτω:

·         Κάνε τότε ασκήσεις ξεμουδιάσματος ή πιες ένα φρεσκοστιμμένο χυμό φρούτων ή λαχανικών

·          Πάρε ένα ολιγόλεπτο τηλέφωνο κάποιο δικό σου πρόσωπο.

·         Μην ανοίγεις τηλεόραση.

·         Κάνε μια βόλτα με τα πόδια, κυρίως σε μέρη με πράσινο ή θάλασσα.

·         Άνοιξε το παράθυρο ή βγες στο μπαλκόνι σου και αν είσαι στη φύση, πάρε βαθιές αναπνοές παρατηρώντας τες.

·         Πάρε έναν ύπνο μικρής διάρκειας.

·         Κάνε μια μικρή συζήτηση με τους δικούς σου ανθρώπους για θέματα άσχετα με τα μαθήματα.

Αν κατά τη διάρκεια της μελέτης νιώθεις υπερβολικό άγχος με συμπτώματα όπως βάρος στο στομάχι, εφίδρωση, ταχυπαλμία, πονοκέφαλο ή αίσθημα κενότητας στο κεφάλι και ότι δεν μπορείς να καταλάβεις αυτό που μελετάς, τότε οπωσδήποτε να σταματήσεις το διάβασμα και να κάνεις κάποια άσκηση χαλάρωσης. Να προσπαθήσεις, να αναγνωρίσεις ποια είναι συγκεκριμένα η αιτία που σου προκάλεσε το έντονο άγχος και να προσπαθήσεις να την αναπλαισιώσεις, δίνοντάς της ακριβώς αντίθετα χρώματα, χαρακτηριστικά, αποτελέσματα.

Να ξέρεις ότι μια μικρή ποσότητα άγχους είναι χρήσιμη και δημιουργική, αρκεί να παραμένει πραγματικά μικρή και να μη σου δημιουργεί πρόβλημα.

Κατά τις μέρες των εξετάσεων

Κατά τη γνώμη μου, πρέπει επί πλέον

§  Να κοιμάσαι νωρίς για να ξυπνάς εύκολα και να συνέρχεσαι ευκολότερα από τον ύπνο. Γι’αυτό καλό είναι επίσης: Να κάνεις κάθε βράδυ ένα ζεστό μπάνιο και να πίνεις ένα χαλαρωτικό ρόφημα. Να τρως ελαφριά και όχι λίγο πριν πέσεις στο κρεβάτι.

§  Μη σκέφτεσαι να κάνεις επανάληψη σε όλα. Επίλεξε αυτά που θεωρείς σημαντικά.

§  Μετά από κάθε μάθημα μη σκέφτεσαι καθόλου, τι έχεις γράψει, αυτό τελείωσε. Να οργανώνεσαι με όλες σου τις δυνάμεις για το επόμενο μάθημα. Τον απολογισμό μπορείς, να τον κάνεις στο τέλος των εξετάσεων.

§  Μην ακούς, τι λέει ο καθένας.

§  Την ώρα που ετοιμάζεσαι για το σχολείο, να μιλάς στον εαυτό σου στον καθρέφτη, λέγοντάς του πόσο ικανός/ικανή είσαι, πόσο άξια/άξιος είσαι και πως αυτό δεν αποδεικνύεται με τις τρέχουσες εξετάσεις.

§  Μη φεύγεις από το σπίτι με άδειο στομάχι, αλλά μην έχεις πιει υγρά.

Μια άσκηση χαλάρωσης που μπορείς, να κάνεις όταν βρίσκεσαι στην αίθουσα και νιώθεις μεγάλο άγχος:

Κλείνεις τα μάτια σου. Κάνεις μασάζ στο τριχωτό του κεφαλιού σου απαλά με τις άκρες των δακτύλων, ξεκινώντας από τη βάση και προχωρώντας αργά προς τα πάνω. Ανιχνεύεις το κεφάλι σου. Αισθάνεσαι όλα τα εξογκώματα και τα βαθουλώματα. Στη συνέχεια κάνεις απαλά μασάζ στο μέτωπό σου, τεντώνοντας το δέρμα από το κέντρο προς τα αυτιά. Συνεχίζεις κάνοντας μικρές κυκλικές κινήσεις με τις άκρες των δακτύλων πάνω στο μέτωπο, γύρω από τα μάτια και πάνω στα μάγουλα. Αφιερώνεις λίγο χρόνο για να εξερευνήσεις πραγματικά το πρόσωπό σου και να ανακαλύψεις τα σημεία εκείνα που σου αρέσει να αγγίζεις και τι είδος του αγγίγματος που σε κάνει να αισθάνεσαι ωραία.

Κάνεις μασάζ στο πηγούνι σου, ξεκινώντας από το κέντρο προς τα σαγόνια σου, με ζωηρές κινήσεις.

Έπειτα προχωράς προς τα αυτιά. Τσιμπάς και στρίβεις το επάνω μέρος, το μέσα μέρος και τους λοβούς. Με το δείκτη και τον αντίχειρα τρίβεις έντονα και τα δυο αυτιά μπροστά και πίσω. Τέλος τραβάς απαλά τα μαλλιά σου και περνάς τα δάκτυλά σου μέσα από αυτά με κατεύθυνση από το κεφάλι προς τα έξω. ( αν έχεις εξασκηθεί από νωρίτερα στην άσκηση μπορείς να την κάνεις άνετα σε μια στιγμή έντονου στρες)

 

Να θυμάσαι:

*      Με τις εξετάσεις δεν έρχεται το τέλος του κόσμου και της ζωής σου. Ακόμη κι αν φαίνεται πως υπάρχει τέτοια αντίληψη από όλη την ομάδα των σημαντικών για σένα ανθρώπων, κατά βάθος όλοι θέλουν πάνω από όλα να είσαι υγιής  και χαρούμενος ή χαρούμενη, ευτυχισμένος/ ευτυχισμένη κι αυτό μην το ξεχνάς!

*      Να χαίρεσαι, που έφτασε επιτέλους η στιγμή για να ολοκληρώσεις αυτόν τον κύκλο της ζωής σου.  Να φαντάζεσαι ποιο ευχάριστο πράγμα θα κάνεις με το τέλος τους!

*      Να σκέφτεσαι τις ημέρες των εξετάσεων θετικά. Να τις φωτίζεις με δυνατό ήλιο και να τις χρωματίζεις με όμορφα χρώματα. Όποια φάση αυτής της διαδικασίας σου προκαλεί άγχος, να την ξαναφτιάχνεις κάνοντας αλλαγές στο σκηνικό και να τη μετατρέπεις σε πηγή ηρεμίας και συγκέντρωσης.

Ασκήσεις ξεμουδιάσματος:

1.       Κάθεσαι στην καρέκλα του γραφείου σου ή όπου διαβάζεις και τεντώνεις εναλλάξ τα χέρια προς το ταβάνι, κρατώντας το κεφάλι ψηλά. Επανάληψη πέντε φορές για κάθε χέρι.

2.       Όρθιος/όρθια με τα πόδια σε μικρή διάσταση, αγκαλιάζεις χιαστί τις ωμοπλάτες σου για είκοσι δευτερόλεπτα. Και μετά αλλάζεις τη θέση των χεριών και επαναλαμβάνεις.

3.       Με πόδια λίγο ανοιχτά και σφιγμένες γροθιές ρίχνεις μερικές μπουνιές σε φανταστικό αντίπαλο. Επανάληψη δέκα φορές.

4.       Όρθιος/όρθια, ώμοι χαλαροί, πόδια λίγο ανοιχτά, μάτια κλειστά. Γυρίζεις το κεφάλι γύρω από τον αυχένα, απαλά για τρεις φορές από δεξιά και τρεις από αριστερά.

Ασκήσεις χαλάρωσης.

Μπορείς να επιλέξεις

1η Άσκηση

Προσοχή: Να μην κάνεις αυτή την άσκηση, όταν έχεις μεγάλη μυωπία, ή αμέσως μετά το φαγητό. Να κάνεις την άσκηση, αν θες προτού κοιμηθείς.

1.       Αν φοράς γυαλιά να τα βγάλεις. Άνετα ρούχα. Κάθεσαι σε μια βολική πολυθρόνα με χέρια και πόδια παράλληλα. ( Χέρια να έχουν πέσει χαλαρά στο πλάι). Πόδια κάπως απλωμένα, αλλά όχι τόσο πολύ που να ενοχλούν. Μάτια κλειστά σε όλη τη διάρκεια της άσκησης.

2.       Με μια απότομη κίνηση σφίγγεις τα χέρια σε γροθιές και τα φέρνεις προς τους ώμους, ενώ σκύβεις το μέτωπο προς τα κάτω και μαζεύεις την κοιλιά. Ταυτόχρονα τεντώνεις τα πόδια και τα σηκώνεις μέχρι το ύψος της κοιλιάς, με τις μύτες γυρισμένες σαν τσαρούχια να κοιτούν την κοιλιά. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με μια κίνηση, να σφιχτούν όλοι οι μυς, ακόμη και του προσώπου.

3.       Μετράς μέσα σου μέχρι το δέκα και χαλαρώνεις. Χαλαρώνεις αφήνοντας χέρια –πόδια και τον αυχένα να γείρει προς τα εμπρός. Κρατάς συνεχώς τα μάτια κλειστά συνειδητοποιώντας τη διαφορά ανάμεσα στην ένταση και τη χαλάρωση.

4.       Αυτό πρέπει να επαναλαμβάνεται τρεις φορές με ένα διάλειμμα 15 δευτερολέπτων για ξεκούραση.

5.       Αφού διατηρείς τα μάτια κλειστά, μπορείς στο τέλος να χαλαρώσεις περισσότερο.

6.       Πριν σηκωθείς από την πολυθρόνα, πρέπει να ανοίξεις τα μάτια και να προσαρμοστείς στο φως για ένα ή δυο λεπτά.

2η Άσκηση

1.       Βρες ένα βολικό, ήσυχο μέρος για να καθίσεις ή να ξαπλώσεις και βεβαιώσου ότι για είκοσι περίπου λεπτά δε θα σε διακόψει κανείς. Πρέπει να βρεις την ώρα που θα είσαι μόνος ή μόνη σε ένα ήσυχο δωμάτιο ή να ζητήσεις από τους ανθρώπους που είναι στο σπίτι να μη σε ενοχλήσουν κατά τη διάρκεια της άσκησης.

2.       Κλείσε τα μάτια και συγκεντρώσου στην αναπνοή σου, διατηρώντας την αργή και ομαλή. Πες στον εαυτό σου να χαλαρώσει καθώς εκπνέεις.

3.       Σφίξε το δεξί πόδι, πιέζοντας τα δάκτυλα μεταξύ τους και τεντώνοντάς τα προς τα κάτω. Συγκεντρώσου σε αυτό το σφίξιμο. Αργά απελευθέρωσε την ένταση καθώς εκπνέεις, λέγοντας στον εαυτό σου να χαλαρώσει.

4.       Τώρα σφίξε τους μυς στη δεξιά γάμπα και κράτησε το σφίξιμο για λίγο. Αργά απελευθέρωσε την ένταση καθώς εκπνέεις.

5.       Συνέχισε την παραπάνω άσκηση σε όλο σου το σώμα, κάνοντας το ίδιο για τους μυς του δεξιού ποδιού, του αριστερού ποδιού, των γλουτών, της πλάτης, της κοιλιάς, του στήθους, των ώμων, του δεξιού χεριού, της δεξιάς παλάμης, της αριστερής παλάμης και των δακτύλων, του λαιμού, του σαγονιού, των χειλιών, των ματιών και του μετώπου, σφίγγοντας και χαλαρώνοντας κάθε ομάδα μυών με τον ίδιο τρόπο.

6.       Αναζήτησε στο σώμα σου περιοχές που είναι ακόμη σφιγμένες και διάθεσε χρόνο για να χαλαρώσεις αυτούς τους μυς.

7.       Αργά άνοιξε τα μάτια. Προσπάθησε να διατηρήσεις αυτό το αίσθημα χαλάρωσης για το υπόλοιπο της ημέρας ή αν είναι βράδυ( προτιμότερο), καθώς ετοιμάζεσαι για ύπνο. Μέρος αυτής  της άσκησης θα μπορούσες να το κάνεις και μέσα στην αίθουσα, αν νιώθεις πολύ άγχος και κάποια σημεία του σώματός σου να είναι ιδιαίτερα σφιγμένα.

3η άσκηση

1.  Κλείσε τα μάτια σου και σκέψου ότι ξεκουράζεσαι ( κράτησε τα μάτια σου κλειστά όσο διαρκεί η χαλάρωση).

2. Πάρε τρεις βαθιές εισπνοές.

3. Σφίξε δυνατά τη μπουνιά του αριστερού σου χεριού. Παρακολούθησε τους μυς σου, που τεντώνονται. Τώρα χαλάρωσε.

4.  Επανάλαβε το στάδιο 3.

5.  Κάνε με το δεξί χέρι, ό,τι έκανες με το αριστερό.

6. Επανάλαβε το 5.

7. Σφίξε την μπουνιά του αριστερού σου χεριού μέχρι να πονέσει. Λύγισε το βραχίονά σου και κάνε « ποντίκι» πολύ δυνατά. Τώρα χαλάρωσε. Παρακολούθησε τη ζεστασιά που νιώθει το χέρι σου. Σαν να κυλάει κάτι υγρό. Συγκεντρώσου σε αυτό.

8. Κάνε με το δεξί το 7.

9. Κάνε τώρα το ίδιο και με τα δυο χέρια μαζί.

10. Ζάρωσε το μέτωπό σου προς τα πάνω με δύναμη, χωρίς να σηκώσεις το κεφάλι σου. Στρίψε με δύναμη τα μάτια σου προς τα πάνω ( πάλι με ακίνητο κεφάλι). Τώρα αισθάνεσαι την πίεση του μετώπου σου. Χαλάρωσε.

11. Πίεσε τα σαγόνια μεταξύ τους και σφίξε τα χείλια. Σήκωσε το πηγούνι σου προς τα πάνω, ,πίεσέ το με όλη σου τη δύναμη, μέχρι να πονάει όλος ο λαιμός. Χαλάρωσε.

12. Επανάλαβε το 11.

13. Μάζεψε με δύναμη τους ώμους σου προς τα εμπρός, όσο πιο μπροστά μπορούν να΄ρθουν, να νιώθεις την πλάτη σου να τεντώνει μέχρι να πονάει. Χαλάρωσε.

14. Κάνε το ίδιο με το 13, και ταυτόχρονα τράβηξε το στομάχι σου πίσω, μέχρι να κολλήσει στην πλάτη σου. Νιώσε την αίσθηση της πίεσης. Χαλάρωσε.

15. Επανάλαβε το 14.

16. Τώρα επανάλαβε όλα τα προηγούμενα στάδια, από το 1 μέχρι το 16.

17. Κάμψε το αριστερό σου πόδι δυνατά προς το μέρος σου, και ταυτόχρονα πίεζε τα δάχτυλα να σηκώνονται προς τα πάνω. Το πόδι πίσω κάτω, τα δάχτυλα πάνω. Χαλάρωσε.

18. Επανάλαβε το 17.

19. Κάνε με το δεξί πόδι, ό,τι έκανες με το αριστερό.

20. Επανάλαβε το 19.

21. Κάνε και με τα δυο πόδια το 19+20.

22. Αν νιώθεις αρκετά χαλαρωμένος/χαλαρωμένη, μείνε λίγο ακόμη ακίνητη/ακίνητος, πάρε μερικές βαθιές εισπνοές και τέλειωσες. Αν δε νιώθεις ήρεμος/ήρεμη επανάλαβε από την αρχή τα στάδια.

4η Άσκηση

   Ξάπλωσε στο πάτωμα ή να σταθείς όρθιος/όρθια στηρίζοντας κάπου την πλάτη σου. Όταν βρίσκεσαι σε ένταση, έχεις την τάση να μην αναπνέεις βαθιά. Ένας από τους ταχύτερους τρόπους να βοηθήσεις το σώμα σου να χαλαρώσει είναι αναπνέοντας βαθιά. Επικέντρωσε την προσοχή σου στην αναπνοή σου. Πως είναι; Α. Επιφανειακή και γρήγορη; Από πού νιώθεις ότι έρχεται; Από το στήθος σου; Από το στομάχι σου; Στόχος είναι να γίνει η αναπνοή πιο αργή και πιο βαθιά.

Αρχίζεις να εισπνέεις βαθιά και αργά, μετρώντας μέχρι το 7. Κρατάς την αναπνοή σου μετρώντας και πάλι μέχρι το 7. Εκπνέεις αργά από το στόμα, μετρώντας μέχρι το 7 ακόμη μια φορά.

Συνεχίζεις να αναπνέεις με αυτόν τον τρόπο όσο χρονικό διάστημα αισθάνεσαι καλά, αλλά όχι περισσότερο από 3 με 5 λεπτά. Εάν νιώσεις ότι ζαλίζεσαι, να σταματήσεις και να αναπνέεις φυσιολογικά.

 

5η Άσκηση

Κάθεσαι όρθιος /όρθια με τα πόδια σου ελαφρά ανοικτά και λυγισμένα. Μαζεύεις τους γλουτούς και προσπαθείς να κρατήσεις ίσια τη σπονδυλική σου στήλη.

Χρησιμοποιώντας τα δάκτυλα και των δυο χεριών δίνεις ελαφρά χτυπηματάκια σε όλο το τριχωτό της κεφαλής, από πίσω προς τα εμπρός. Συνεχίζεις με το μέτωπο, γύρω από τα μάτια, τα μάγουλα και το πηγούνι.

Έπειτα σφίγγεις σε γροθιά το δεξί σου χέρι και χτυπάς απαλά τους μυς κατά μήκος του αριστερού ώμου. Κατεβαίνεις προς το αριστερό μπράτσο από την εξωτερική πλευρά, προχωράς στο χέρι και στα δάκτυλα και μετά γυρίζεις από τη μέσα πλευρά του χεριού και προς τα πάνω.

Σφίγγεις σε γροθιά το αριστερό σου χέρι και επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία στο δεξί σου χέρι.

Σφίγγεις το δεξί σου χέρι σε γροθιά και δουλεύεις την εξωτερική πλευρά του αριστερού ποδιού, στην αρχή από πάνω έως τα δάκτυλα και έπειτα από την εσωτερική πλευρά από κάτω προς τα πάνω.

Επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία με το αριστερό χέρι και το δεξί πόδι.

Πέφτεις μπροστά, αφήνοντας τα χέρια και το κεφάλι να πέσουν προς το έδαφος. Αργά – αργά, σηκώνεσαι πάλι και γυρίζεις προς τα πίσω όσο μπορείς. Επανέρχεσαι στη φυσιολογική όρθια στάση. Πως αισθάνεσαι; Αναμένεται να νιώθεις περισσότερη ενεργητικότητα και λιγότερη ένταση.

 

6η  Άσκηση ( Οπτικοποίηση)

Χαλάρωσε τους μυς σου και ανάπνεε βαθιά. Σε κάθε εισπνοή να φαντάζεσαι ότι εισπνέεις ζεστασιά. Σε κάθε εκπνοή να φαντάζεσαι ότι εκπνέεις τα προβλήματα και την ένταση.

Φαντάσου τον εαυτό σου να φεύγει από το δωμάτιο και να περπατά στο δρόμο. Φτάσε σε 10 σκαλοπάτια που θα κατεβαίνεις αργά. Καθώς τα κατεβαίνεις ένα-ένα, βυθίζεσαι ολοένα και περισσότερο στη χαλάρωση. Μετράς καθώς κατεβαίνεις από το ένα μέχρι το δέκα. Τέλος φτάνεις στο τέλος της σκάλας και ανακαλύπτεις ότι βρίσκεσαι σε ένα ήσυχο και όμορφο μέρος. Φαντάσου το τοπίο: μπορεί να είναι μια αμμουδιά, ένα λιβάδι, ένα δάσος ή ένα άνετο δωμάτιο – οπουδήποτε βρίσκεις ηρεμία και αισθάνεσαι γαλήνιος/γαλήνια και ασφαλής.

Σε αυτό το χώρο είσαι μόνος/μόνη σου. Με τη φαντασία σου κάνεις το τοπίο όσο το δυνατό πιο ευχάριστο. Κοιτάζεις γύρω σου. Τι υπάρχει; Τι βλέπεις; Αισθάνεσαι την αύρα στο δέρμα σου; Αισθάνεσαι ζεστασιά; Ξαπλώνεις για λίγο σε αυτό το υπέροχο μέρος. Νιώθεις απέραντη γαλήνη…..

Όταν είσαι έτοιμος/έτοιμη, αποχωρείς από αυτό το μέρος έχοντας κατά νου ότι μπορείς να επιστρέψεις, όποτε το θελήσεις. Ανεβαίνεις τα σκαλιά, μετρώντας από το ένα μέχρι το δέκα. Παίρνεις το δρόμο του γυρισμού και επιστρέφεις στο δωμάτιο. Αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι τους ήχους γύρω σου. Επαναφέρεις τις σκέψεις σου σε αυτό το δωμάτιο. Όταν είσαι έτοιμος/έτοιμη ανοίγεις τα μάτια σου.

Βιβλιογραφία

 1. Δημητρόπουλος, Ε.(1998). Συμβουλευτική Προσανατολισμός. Τόμος Α΄, Αθήνα: Γρηγόρη.

 2. Fonda, J. (1983). Jane Fonda’s Workout Book. Αθήνα: Κασσάνδρα.

  3. Καλπάκογλου, Θ. (1998) Άγχος και Πανικός, Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.

  4. Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.(2000). Η Προαγωγή της Ψυχικής και Συναισθηματικής Υγείας στο Σχολείο. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.

  5. Ρασιδάκη, Χ., Παντελή, Σ. Επιτυχία σε πρώτο πλάνο. (1999). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.

  6. Silove, D., Manicavasagar, V. (2000). Ξεπερνώντας τον πανικό. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.

Με τις καλύτερες ευχές μου για κάθε επιτυχία και σ’αυτή τη φάση αλλά και γενικά στη ζωή σου

Σοφία Γ. Σμυρνή

Εκπαιδευτικός. Χημικός και Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Υπεύθυνη του ΓΡΑΣΕΠ 2ου Γυμνασίου Ξυλοκάστρου

 Πίσω στην αρχική