ΓΡΑΣΕΠ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

1.

 Γυναίκες του κόσμου: δικαιώματα και αδικίες

 

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, το ελληνικό δίκτυο της εκστρατείας «Συμμαχία Ενάντια στη Φτώχεια» (Global Call to Action against Poverty - GCAP) καταδικάζει το γυναικείο πρόσωπο της φτώχειας και καλεί τις κυβερνήσεις του κόσμου να υιοθετήσουν συγκεκριμένες πολιτικές και πρακτικές προς όφελος των φτωχών γυναικών του πλανήτη.

Η φτώχεια που μαστίζει μεγάλο μέρος του πλανήτη, εξαναγκάζοντας πάνω από ένα δισεκατομμύριο συνανθρώπους μας να ζουν κάτω από συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης, έχει αποκτήσει και γυναικεία διάσταση. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, την τελευταία εικοσαετία η αύξηση του αριθμού των γυναικών που ζουν κάτω από συνθήκες φτώχειας έχει υπάρξει σημαντική και ιδιαίτερα δυσανάλογη σε σχέση με αυτή των ανδρών, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι στατιστικές αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος: Στον πλανήτη μας, η πλειονότητα των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα είναι γυναίκες. Οι γυναίκες αποτελούν το 65% του αναλφάβητου πληθυσμού παγκοσμίως. Μια μητέρα πεθαίνει κάθε λεπτό σαν αποτέλεσμα ανεπαρκούς φροντίδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννας. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι νέες γυναίκες ηλικίας από δεκαπέντε έως εικοσιτεσσάρων χρόνων, αποτελούν το 64% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS. Οι γυναίκες έχουν διπλάσια ποσοστά ανεργίας απ’ ό,τι οι άνδρες ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι γυναίκες κερδίζουν σε μέσο όρο κάτι περισσότερο από 50% του ποσού που κερδίζουν οι άντρες. Παρότι το 66% των παγκόσμιων ωρών απασχόλησης αντιστοιχεί σε εργασία γυναικών και οι γυναίκες παράγουν τη μισή ποσότητα τροφής παγκοσμίως σε ετήσια βάση, απολαμβάνουν μόνο το 10% του παγκόσμιου εισοδήματος ενώ τους αντιστοιχεί λιγότερο από 1% της παγκόσμιας ιδιοκτησίας.

Η φτώχεια των γυναικών έχει άμεση σχέση με την έλλειψη ευκαιριών και αυτονομίας, την έλλειψη πρόσβασης σε οικονομικούς και άλλους βασικούς πόρους όπως γη και κληρονομιά, την έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση και σε υπηρεσίες υποστήριξης καθώς και στην πολύ μικρή συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Επιπλέον, οι εγκλωβισμένες στη φτώχεια γυναίκες γίνονται συχνά θύματα αποκλεισμού και βίας ενώ στους δρόμους της προσφυγιάς και της ξενιτιάς, πολλές γυναίκες καταλήγουν θύματα παράνομων κυκλωμάτων εμπορίας και διακίνησης και θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Το Σάββατο 10 Μαρτίου, η Fair Trade Hellas μας προσκαλεί σε συνάντηση γνωριμίας με τις γυναικείες οργανώσεις μεταναστριών, σε συζήτηση με θέμα «Γυναίκα και Φτώχεια», σε συνεργασία με τη «Συμμαχία Ενάντια στη Φτώχεια». Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών (Φερών 18, Πλ. Βικτωρίας, Αθήνα).

 

 

 

2.

Τρεις γυναίκες του θεάτρου και της τηλεόρασης, η Αλεξάνδρα Παντελάκη που έχει υπάρξει θεατρική και τηλεοπτική «μάνα» των μισών Ελλήνων ηθοποιών, η Εύα Κοτανίδη που φέτος κρατά 5 ρόλους στη «17η νύχτα» και η Κατερίνα Τσάβαλου που μεταξύ θεάτρου και τηλεόρασης μάζευε υπογραφές για να μην κλείσει το θέατρο «ΕΜΠΡΟΣ», συζητούν για τους ρόλους που αναλαμβάνουν οι γυναίκες στο έργο της ζωής. Αφορμή για τη συνάντησή μας, η 8η Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας.

Οι συνεντεύξεις δόθηκαν στην Αργυρώ Σταυρίδη

 

Ε.Κ.: Για μένα έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει μια τέτοια μέρα, για να θυμούνται όλοι τη μάνα, τη σύζυγο, την αδελφή, την ερωμένη, το φύλο που μας δίνει ζωή, δηλαδή. Χωρίς τη γυναίκα δεν θα υπήρχε ο κόσμος, το σύμπαν. Βέβαια θα μου άρεσε πολύ να υπήρχε και Ημέρα του Άνδρα! Εγώ θα έκανα πολύ ωραία πράγματα για τους «άνδρες μου»!

Α.Π.: Και οι άνδρες σήμερα είναι εξίσου ήρωες. Οι γυναίκες χρειάζεται να μαλακώσουμε λίγο, να βρούμε μια ισορροπία, γιατί τους έχουμε τρομοκρατήσει. Στον δυτικό κόσμο, η γυναίκα έχει «φάει» τον άνδρα και τον έχει «ευνουχίσει»!

Κ.Τ.: Σε αυτό πιστεύω ότι έκανε μεγάλο κακό και το “Sex and the City”, αυτού του τύπου η νοοτροπία γενικότερα, που θέλει τις γυναίκες να είναι ουσιαστικά «άντρες» και γι’ αυτό έχουν τρομάξει κι εκείνοι. Δεν είναι κακό να είναι μια γυναίκα ανεξάρτητη, αλλά όχι να πηγαίνει κι ενάντια στη φύση της!

Α.Π.: Υπάρχουν ακόμα πράγματα στον δυτικό και πολύ περισσότερο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, που επιβάλλεται να βελτιωθούν. Μια «Παγκόσμια Ημέρα» δεν μπορεί ν’ αλλάξει τη θέση της γυναίκας. Η ζωή των γυναικών θ’αλλάξει με διατάγματα, προσπάθειες και συλλογικά αιτήματα. Πρέπει να βρούμε τρόπο να συνδυάσουμε την αυτονομία με την τρυφερότητα του φύλου μας, κάτι που είναι δύσκολο, γιατί τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την Αγορά, το σπίτι, τη μητρότητα, που όλα μαζί γίνονται σχεδόν αφόρητα.

Κ.Τ.: Εδώ θεωρώ ότι η γυναίκα έχει πέσει σε μια παγίδα: να κάνει πολλά πράγματα που δεν συνδυάζονται, και δεν το χειρίζεται έξυπνα.

Ε.Κ.: Και φυσικά παίζοντας πάρα πολλούς ρόλους, ξεχνάμε να είμαστε ο εαυτός μας, έχουμε ξεχάσει τη φύση μας. Και γι’ αυτό δεν φταίει κανείς άλλος εκτός από εμάς τις ίδιες.

Α.Π.: Ακριβώς, μιλώντας ειδικότερα για τη χώρα μας, φταίνε οι ίδιες οι Ελληνίδες που υιοθετούν το lifestyle που τους σερβίρουν τα Μ.Μ.Ε. Είναι απίστευτο πώς η μεσογειακή γυναίκα με τα ωραία μαύρα μαλλιά έγινε ξαφνικά ξανθιά μιμούμενη ό,τι βλέπει στην τηλεόραση. Παρουσίασε ο Παπαϊωάννου την Barbie (σημ: αναφορά στην τεράστια Barbie της παράστασης «2» του Δημήτρη Παπαϊωάννου) και πέσανε όλοι να τον «φάνε». Πολύ σωστά τους είπε: «Γιατί διαμαρτύρεστε; Αυτό δεν συμβαίνει γύρω μας»; Η «μάσκα» που φοράμε σήμερα, λοιπόν, είναι το lifestyle.

Κ.Τ.: Κι επιπλέον έχουμε πέσει σε μεγάλη μιζέρια, π.χ. εμένα δεν μου αρέσει καθόλου να βλέπω ένα τσούρμο γυναίκες να βγαίνουν μόνες τους. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες τελικά είμαστε αλλιώς - είμαστε ωραία έτσι και δεν θα ’πρεπε να προσπαθούμε να αλλάξουμε!

Η Αλεξάνδρα Παντελάκη συμμετέχει στην παράσταση «Ιερά Τέρατα» στο θέατρο ΑΛΜΑ, η Εύα Κοτανίδη στη «17η νύχτα» στο θέατρο ΑΝΕΣΙΣ, και η Κατερίνα Τσάβαλου στη «12η νύχτα» στο θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ.

 

Πηγή Premium

Πίσω στα Διάφορα Θέματα Ισότητας